Szerbia
Šarčević bejelentette az oktatási minisztérium terveit: 2030-ig készítik el a stratégiát
Betűméret:             

Mladen Šarčević oktatási miniszter bejelentette az oktatási minisztérium terveit, valamint azt a stratégiát, amelyet a 2030-ig terjedő időszakra készítenek el.

„Megkezdődik a 2030-ig terjedő oktatási és tudományos stratégia bemutatásának folyamata. Két szakasz lesz, a törvény szerint a stratégiát hét éves időszakra kell kidolgozni, az első öt évre pedig akciótervet‟, magyarázta Šarčević.

A jelenlegi, 2020-ig terjedő stratégiát teljes mértékben végrehajtották, mondta a miniszter, aki szerint az új stratégiának az iskoláskor előtti intézményekre és az általános iskolai oktatásra vonatkozó első részeit februárban mutatják be, márciusban pedig a középiskolai oktatásra vonatkozóakat.

Áprilisban a diákok és egyetemi hallgatók önkormányzataival foglalkozó részeket, májusban a tudományos és technológiai fejlesztésre vonatkozókat, júniusban pedig a felsőoktatással foglalkozókat mutatják be.

Šarčević elmondta, hogy a szakmai közösséget is bevonták a stratégia kidolgozásába, illetve hogy annak bemutatásakor mindenki elmondhatja véleményét és javaslatát.

A kisérettségi idén nem változik, 2022-ben vezetik be a digitális rendszert

A miniszter elmondta továbbá, hogy idén változatlan marad a kisérettségi, és két év múlva vezetik majd be a digitális vizsgázási rendszert.

Idén csupán az érettségi tesztek szállításával és kijavításával kapcsolatban lesznek változások, de a végzős nyolcadikosok továbbra is három vizsgára számíthatnak: anyanyelvi, matematikai és kombinált teszt.

A két év múlva esedékes digitális rendszer lényege az emberi hiba kiküszöbölése. Az új rendszerre történő átállás fokozatos lesz, amelyre a diákokat és a tanárokat egyaránt felkészítik. (N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harmadik napja keresik a kétéves Danka Ilićet, miután a terepi kutatást tegnap felfüggesztették. A Bor melletti Banjsko Polje település átkutatása után a rendőrség bejelentette, hogy felfüggeszti a keresést, mert minden jel arra utal, hogy a lány nincs ezen a 10 négyzetkilométeres területen. A rendőrség közölte, hogy...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:19 ]
Ellentétben a Szerbiába érkező orosz fehér emigrációval, amely száz évvel ezelőtt történt és mély hatást gyakoroltaz országban, elsősorban az építészetben, a mai bevándorlók informatikával és kereskedelemmel foglalkozó emberek, közölte ma a NIN magazin. Egyes adatok szerint 2022 februárja óta több mint 220 ezer...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:52 ]
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma tartja meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójának 25. évfordulója alkalmából, jelentette be Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ képviselőjének helyettese. „Ismételten kértük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartsa meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójáról....
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:18 ]
Beolvasás folyamatban