Szerbia
Šarčević bejelentette az oktatási minisztérium terveit: 2030-ig készítik el a stratégiát

Mladen Šarčević oktatási miniszter bejelentette az oktatási minisztérium terveit, valamint azt a stratégiát, amelyet a 2030-ig terjedő időszakra készítenek el.

„Megkezdődik a 2030-ig terjedő oktatási és tudományos stratégia bemutatásának folyamata. Két szakasz lesz, a törvény szerint a stratégiát hét éves időszakra kell kidolgozni, az első öt évre pedig akciótervet‟, magyarázta Šarčević.

A jelenlegi, 2020-ig terjedő stratégiát teljes mértékben végrehajtották, mondta a miniszter, aki szerint az új stratégiának az iskoláskor előtti intézményekre és az általános iskolai oktatásra vonatkozó első részeit februárban mutatják be, márciusban pedig a középiskolai oktatásra vonatkozóakat.

Áprilisban a diákok és egyetemi hallgatók önkormányzataival foglalkozó részeket, májusban a tudományos és technológiai fejlesztésre vonatkozókat, júniusban pedig a felsőoktatással foglalkozókat mutatják be.

Šarčević elmondta, hogy a szakmai közösséget is bevonták a stratégia kidolgozásába, illetve hogy annak bemutatásakor mindenki elmondhatja véleményét és javaslatát.

A kisérettségi idén nem változik, 2022-ben vezetik be a digitális rendszert

A miniszter elmondta továbbá, hogy idén változatlan marad a kisérettségi, és két év múlva vezetik majd be a digitális vizsgázási rendszert.

Idén csupán az érettségi tesztek szállításával és kijavításával kapcsolatban lesznek változások, de a végzős nyolcadikosok továbbra is három vizsgára számíthatnak: anyanyelvi, matematikai és kombinált teszt.

A két év múlva esedékes digitális rendszer lényege az emberi hiba kiküszöbölése. Az új rendszerre történő átállás fokozatos lesz, amelyre a diákokat és a tanárokat egyaránt felkészítik. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A 65 évnél idősebb szerbiai polgárok vasárnap helyett szombat reggel 4 és 7 óra között mehetnek el bevásárolni, erősítették meg a B92-nek a kereskedelmi minisztériumban. Az üzletek szombat reggel 4 és 7 óra között lesznek nyitva, a nyugdíjasok pedig emiatt 3 és 8 óra között elhagyhatják otthonaikat. Ana Brnabić...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:36 ]
Az elmúlt 24 órában 305 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, s nyolc személy halt meg a betegség következtében. Tegnap óta 748 személyt teszteltek le koronavírusra, 305 lett pozitív, 443 negatív. Ezzel a fertőzöttek száma Szerbiában 1476-ra nőtt. Az elmúlt 24 órában nyolc személy, hat férfi és két...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:25 ]
A válságstáb döntése értelmében a szabácsi (Šabac) piacok az elmúlt öt napban zárva voltak, de a bejelentések szerint mától, április 3-tól minden piac újra üzemel. A nagybani piac már csütörtökön kinyitott, péntektől pedig, ami egyébként is piacnap, a Mačva stadionnál és a Kamičakon lévő piac, valamint a...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:35 ]
Beolvasás folyamatban