Szerbia
A kapcsolatok mélyítéséről tárgyaltak az EU és a Nyugat-Balkán vezetői

A Világ rovatból átvett téma

A kapcsolatok mélyítéséről tárgyaltak az Európai Unió vezető politikusai és a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országok képviselői vasárnap este Brüsszelben. A felek célja az, hogy egy májusi csúcson döntés szülessen a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Észak-Macedóniával és Albániával.

„Ez egy fontos este és vacsora. Önök tudják, hogy a Nyugat-Balkán a bizottságunk egyik prioritása. Szerintem az a közös geostratégiai érdekünk, hogy a Nyugat-Balkán a lehető legközelebb legyen az Európai Unióhoz" - mondta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a munkavacsora előtt. Észak-Macedónia külügyminisztere, Nikola Dimitrov pedig arról beszélt, hogy el kell érniük az Unió bővítését, mert ha senkinek nem sikerül a csatlakozás, egyre nehezebb lesz arról beszélni, hogy az ajtó nyitva áll.

A megbeszélésen részt vett az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell, valamint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is.

A csatlakozási folyamat októberben akadt meg. Akkor francia javaslatra szigorítottak az eljáráson, és ezért a várakozásokkal ellentétben nem kezdődtek meg a tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. Az Európai Bizottság új javaslatot készít elő a megváltozott eljárásrend fényében, ennek elkészülte márciusra várható.

Sokan attól tartanak, hogy a térség országai Kínához vagy Oroszországhoz fordulnak, ha az EU hátat fordít nekik. Ezt ellensúlyozandó a Bizottság egy beruházási és növekedési paktumot készít elő a Nyugat-Balkán számára.

A térség országai közül Szlovénia és Horvátország már tagja az EU-nak. Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia tagjelöltnek számít, utóbbi kettővel már el is kezdődtek a csatlakozási tárgyalások. Bosznia-Hercegovina és Koszovó egyelőre még csak potenciális tagjelölti státuszban van. (euronews.com)

Kapcsolódó cikk:

Charles Michel: Cél a kapcsolat elmélyítése a nyugat-balkáni országokkal

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A legfrissebb adatok alapján 1060-ra nőtt az országban a koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 810 tesztet végeztek el, ezekből 160 minta lett pozitív. Eddig összesen 4371 személynél végeztek koronavírus-tesztet. A halottak száma 28-ra nőtt.
2020. ÁPRILIS 1.
[ 16:25 ]
A környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Branislav Blažić szerda délelőtt elhunyt a koronavírus okozta fertőzés következtében. Miután teszteredménye pozitív lett, Blažićot a járványügyi klinikára szállították, öt nappal ezelőtt Goran Trivan környezetvédelmi miniszter azt közölte, hogy az államtitkárt...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 14:35 ]
A szerb kormány döntése értelmében egy pár gumikesztyű kiskereskedelmi ára nem haladhatja meg a 40 dinárt PDV-vel együtt. A rendelet a Hivatalos Közlönyben is megjelent szerdán. A védőmaszkok ára továbbra is legfeljebb 120 dinár lehet PDV-vel együtt, áll a rendeletben. A kiskereskedelemben vásárolható maximális szám...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 11:13 ]
Beolvasás folyamatban