Szerbia
Vučić: Eddig 1,8 millió vakcinát biztosítottunk, december végéig megérkezik az országba

Aleksandar Vučić szerb államfő ma kijelentette, hogy a covax-rendszeren keresztül 1,8 millió adag koronavírus elleni vakcinát biztosítottak, minden bizonnyal a Pfizer cég vakcináját, december vége előtt megérkeznek az országba az első adagok.

„A vakcinák felkutatására indultunk, hogy a lehető leggyorsabb módon tudjuk beszerezni a legbiztonságosabb oltásokat a polgároknak, hogy először csökkentsük, majd pedig teljesen megszüntessük a koronavírusnak a szerbiai emberek életére, illetve az ország gazdaságára gyakorolt katasztrofális hatását”, jelentette ki Vučić.

Készen állunk gránátokat vásárolni Bugojnóból

Bosznia-Hercegovina minden előrelépése jót jelent a számunkra, mi pedig készen állunk arra, hogy Bugojnóból vásároljunk gránátokat, mondta az államfő Bakir Izetbegović kijelentésére reagálva, miszerint Bosznia-Hercegovina felfegyverkezik, a bugojnói gyárban pedig különleges gránátokat készítenek, amely mindenki számára fenyegetést jelent, akinek eszébe jutna megtámadni Boszniát.

A szerb elnök hangsúlyozta, hogy Szerbia készen áll mindenfajta együttműködésre, és hozzátette: lehetőség van arra is, hogy regionális szinten kössenek együttműködést és közösen áruljanak lőszert világszerte.

"A GDP növekedése az elkövetkező három évben 3,1 százalékos lesz, elsők vagyunk Európában"

Vučić kijelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank előrejelzése szerint Szerbiában lesz az elkövetkező három évben a legmagasabb a GDP növekedése Európában, mégpedig átlagosan 3,1 százalékos. A három év alatt az idei, a 2021-es és a 2022-es évet értik.

„Az elkövetkező három évben Szerbia első lesz Európában a 3,1 százalékos átlagnövekedéssel, Littvánia és Írország követ bennünket 2 százalékos növekedéssel”, mondta Vučić.

Két községben tartóztattak le haladópárti elnököt

Szerbia elnöke azt is elmondta, hogy ma reggel két községben, a nemrég még elnöki tisztséget betöltő személyt tartóztattak le korrupció miatt, mindkét személy a Szerb Haladó Párt (SNS) tagja.

Sajtótájékoztatóján Vučić közölte: az illetékes ügyészség és a rendőrség végzi a dolgát, majd kiemelte, hogy sosem lehet fontos az, hogy ki melyik párt tagja, mivel a törvény mindenkire egyaránt vonatkozik.

Decemberben lerakják Inđiján a Toyo Tires alapkövét

Vučić bejelentette, hogy az ország idén a Szerbiai Fejlesztési Ügynökségen keresztül 20 szerződést írt alá a külföldi beruházásokról, amelyek értéke összesen 1,7 milliárd euró, majd hozzátette: december első felében lerakják a Toyo Tires japán vállalat gyárának alapkövét Inđiján.

Vučić elmondta, hogy a beruházók ezek alapján a szerződések alapján elkötelezték magukat, hogy 6.815 dolgozót vesznek majd fel, ami a 2019-eshez viszonyítva kétszer kevesebb a dolgozót jelent, viszont kétszer több pénzről van szó.

Az EU támogassa a régiót a zöld korridor megnyitásával

Vučić kijelentette, hogy a Kvinta-országok nagyköveteivel és az EU szerbiai delegációjának vezetőjével annak szükségességéről beszélgetett, hogy az EU nyissa meg a zöld korridort a Nyugat-Balkán országok irányába, és így támogassa az egységes piacot a régióban, amely gazdasági növekedéshez és magasabb életszínvonalhoz vezetne.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Nyugat-Balkánon az egységes piac megteremtésével és az EU-ba vezető zöld korridor megnyitásával gyorsabbá válna a tőke- és az áruforgalom, a növekedés pedig 6-8 százalékos lenne.

Vučić: Azt kértem a kormánytól, hogy a kisebbségeket is vegyék be az államapparátusba

Vučić azt kérte a szerb kormánytól, hogy biztosítsa a nemzeti kisebbségek, többek között a bosnyákok és albánok nagyobb számú részvételét az államaparátus munkájában, úgy köztársasági, mint tartományi szinten.

Az államfő elmondta továbbá: úgy véli, hogy a hagyományos partnerek mellett, mint amilyen a Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetség, más pártokat is figyelembe kell venni.

Elengedhetetlen a párbeszédes megoldás

A szerb elnök azt is elmondta, hogy a koszovói kérdést illetően a legjobb megoldás csakis az lehet, amelyet a párbeszéden keresztül érnek el, és ezt jobb lenne minél előbb megtenni, mert ellenkező esetben összetűzésbe kerülhetünk, mint ahogy az a befagyasztott konfliktusok esetében történni szokott.

Vučić rámutatott: Hegyi-Karabah a példa arra, hogy a befagyasztott konfliktus igazi katasztrófává nőheti ki magát. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó hétfő reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben és a vasútállomáson. A Blic szerint a fenyegetések szerint...
2022. MÁJUS 16.
[ 18:22 ]
Nikola Selaković, Szerbia külügyminisztere Brüsszelben tárgyalt Várhelyi Olivérrel, az EU szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosával. Selaković elmondta, hogy Szerbia európai uniós tagsága külpolitikai prioritás és stratégiai elkötelezettség. Egyúttal hangsúlyozta, hogy fontos a régió ösztönzése...
2022. MÁJUS 16.
[ 11:27 ]
Bombariadó volt 97 belgrádi általános iskolában ma reggel, közölte az oktatási minisztérium. Néhány középiskolát is arról értesítették ismeretlenek, hogy az intézményben bombát helyeztek el. Valamennyi iskola esetében a rendőri ellenőrzést követően megállapították, hogy a bejelentések hamisak voltak, és a...
2022. MÁJUS 16.
[ 10:50 ]
Beolvasás folyamatban