Szerbia
Tanárverések: Az oktatási miniszter szigorúbb fellépést sürget, a kormányfő tárgyalni hívja a szakszervezeteket
Betűméret:             

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be Slavica Đukić Dejanović szerb oktatási miniszter pénteken azt követően, hogy egy nappal korábban két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat. A kormányfő tárgyalni hívja az esettel kapcsolatban a szakszervezeteket.

Az egyik esetben egy anya előbb sértegette és fenyegette az újbelgrádi iskola biológia-tanárnőjét, aki szerinte nem megfelelő év végi osztályzatot adott a gyerekének, majd rátámadt, a haját tépte, és többször meg is ütötte, könnyebb testi sérülést okozva neki, írja az MTI. A sértett vallomásában közölte: emberi méltóságában sértették meg, és aggódik fizikai épsége miatt. A vérmes anyát kínzás, bántalmazás és közveszély okozása miatt a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.

A másik esetben egy harmadik osztályos tanítót vertek meg egy kislány szülei. Az osztálykirándulásról hazatérő tanítót a diákok és a szülők szeme láttára előbb az apa leköpte, majd az anya ellökte, és a földön fekvő pedagógus haját tépte.

A két eset nagy felháborodást váltott ki a közvéleményben. A pedagógus szakszervezetek sügős intézkedéseket követelnek, azt szeretnék elérni, hogy a tanárok bántalmazása hivatalos személy elleni erőszaknak minősüljön, írja a Tanjug.

Az oktatási miniszter közölte, dolgoznak a vonatkozó törvény szigorításán, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Azt ígérte, hogy a tanárok elleni támadásokat határozottan szankcionálni fogják. Véleménye szerint a tanárokra óriási nyomás nehezedik a tanév végén, amikor a szülők azt követelik, hogy a tanárok vizsgálják felül a lezárt jegyeket, vagy engedjék meg a gyerekeknek, hogy javítsanak.

"A gyerek előmenetelét év közben kell javítani, nem az iskolaév utolsó heteiben" - húzta alá a tárcavezető.

Milos Vučević kormányfő találkozóra hívta az oktatási szakszervezeteket, hogy megoldást találjanak a tanárok elleni erőszak visszaszorítására.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Független Szakszervezete (NSPRS) arra szólította fel az illetékes szerveket, elsősorban az önkormányzatokat, hogy sürgősen klimatizálják az óvodákat és a bölcsődéket. A szakszervezet állítása szerint Szerbiában vannak olyan óvodák és bölcsődék, amelyekben nincs megfelelő...
2024. JÚLIUS 12.
[ 15:40 ]
A szerbiai Belügyminisztérium (MUP) pénteki közleményéban arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező napokban a magas hőmérséklet mellett megnövekedett forgalom is várható, ami rendkívül megnehezíti a vezetési körülményeket és komoly megterhelést jelent a gépkocsivezetők számára is. "Arra kérjük a járművezetőket,...
2024. JÚLIUS 12.
[ 13:48 ]
A Loznica környéki lítiumbánya megnyitását ellenző polgárok, környezetvédelmi aktivisták és politikusok ma délelőtt a szerbiai Alkotmánybírósághoz vonultak tiltakozni, mert a bejelentések szerint a bíróság ma nyilváníthatja alkotmányellenesnek a szerb kormány döntését, mellyel visszavonta a Jadar-völgy...
2024. JÚLIUS 11.
[ 15:57 ]
Beolvasás folyamatban