Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarski istoričar: Potjorekovo pismo nije dokaz o pripremama za rat

Pismo guvernera BiH Oskara Potjoreka, upućeno tadašnjem ministru finansija Austrougarske monarhije Leonu Bjelinskom 1913. godine ne dokazuje tvrdnju da se monarhija već pre godinu dana od početka prvog svetskog rata spremala za rat – tvrdi vojni istoričar Ferenc Polman (Pollmann) u članku, objavljenim na istorijskom portalu nagyhaboru.blog.hu, javila je agencija MTI.

Ovakva tvrdnja se na osnovu ovog pisma može formulisati samo nerazumevanjem sadržaja pisma ili namernom krivom interpretacijom – smatra istoričar podsećajući da su mediji u Srbiji pre nekoliko dana objavili članak o duplikatu pisma Potjoreka, napisanim 28. maja 1913. godine, tvrdeći da uzrok izbijanja prvog svetskog rata nije bio atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu u Sarajevu.

U članku se podseća da originalno pismo u kojem se govori „o pripremama na veliki rat“ još nije objavljeno, prenosi portal „Vajdasag Ma“ (Vojvodina danas).

Mađarski istoričar Ferenc Polman ističe da onima, koji su objavili Potjorekovo pismo, pružen je bolji dokaz za svoje teze o spremnosti monarhije na rat protiv Srbije pre sarajevskog atentata, a to je oktobar 1913. godine kada je Srbija odugovlačila povlačenje sa teritorija koje su prema londonskom ugovoru pripale državi Albaniji. Tada je Austrougarska monarhija odlučila da će po potrebi oružjem prisiliti Srbiju na poštovanje ugovora. U upućenom ultimatumu Srbiji zatraženo je povlačenje iz Severne Albanije i dato je do znanja da će nakon roka od osam dana biti mobilisana vojska, na šta su Srbi popustili i nije došlo do rata – piše autor naglašavajući svoje viđenje da citirano pismo Potjoreka sadrži više konkretnih aluzija o tome da je Srbija vodila otvorenu neprijateljsku politiku prema monarhiji i da je ta politika u pojedinim momentima pretila i integritetu Austrougarske.

Mađarski istoričar podseća: Srbija je smatrala da je njen najznačajniji zadatak otcepljenje teritorija sa slovenskim življem iz dualističke monarhije. Austrougarska se, dakle, pripremala na rat, jer je njeno rukovostvo došlo do zaključka da diplomatskim putem neće moći da prisili Srbiju na ispunjavanje obećanja koje je sama prihvatila – kaže se u članku.

U Bačkoj Topoli je u nedelju u zoru završen Lake Fest. Festival je trajao tri dana i bio veoma posećen. Najviše publike je bilo u subotu, uprkos tome što je popodne pala kiša. Najveće interesovanje je izazvao nastup Tropico Banda, ali su i Gazda Paja, S.A.R.S., Yamina i ostali imali brojnu publiku. Tokom tri dana se predstavilo...
27.06.2022
[ 6:16 ]
Bilo bi dobro da se u Briselu i u svim glavnim gradovima Zapadne Evrope shvati da će u sledećem periodu biti teško govoriti o bezbednosti Evrope a da u međuvremenu ne integrišemo Zapadni Balkan u Evropsku uniju - izjavio je u petak u video poruci na društvenoj mreži mađarski ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Peter...
24.06.2022
[ 12:38 ]
Povodom nacionalnog praznika u martu je predsednik republike Mađarske Janoš Ader dodelio odlikovanja i ličnostima iz Vojvodine. Odlikovanja je uručila generalni konzul Mađarske Ester Čalokezi u četvrtak popodne na Paliću, u vinariji Zvonko Bogdan. Jožef Klem, zamenik generalnog direktora RTV Vojvodine i kopredsednik Konvencije...
24.06.2022
[ 12:06 ]
Beolvasás folyamatban