Izbor iz sadržaja na srpskom
Vojvođanski mađarski političari su pozdravili rezultate izbora u Mađarskoj
Betűméret:             

Vojvođanski mađarski političari pozdravili su pobedu Fidesa na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, koji je zajedno sa svojim partnerom, Hrišćansko-demokratskom narodnom partrijom (KDNP) osvojio dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu. Reagujući na rezultate izbora, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor je izjavio da “sada možemo da nastavimo zajedničku izgradnju, od čega će imati koristi svi delovi nacije, tako i vojvođanska mađarska zajednica”.

Ištvan Pastor je prema izveštaju saradnice portala “Vajdašag Ma” istakao da su sada stvoreni uslovi za dalju saradnju Vlade Mađarske i mađarskih zajednica van matice. Prema rečima Pastora, rezultate izbora su svi primili s olakšanjem k znanju, imajući u vidu da zbog visoke izlaznosti birača niko ne može da ospori legalnost i legitimitet izbora. S druge strane, pobedio je Fides sa partnerom, Hrišćansko-demokratskom narodnom strankom (KDNP), a oni su partneri SVM-a.

“Veoma je važno da smo mi sa svojim skromnim mogućnostima maksimalno doprineli ovoj pobedi. Pre četiri godine započet je program ekonomskog razvoja mađarskih zajednica van matice, finansijska sredstva za ovaj program je obezbedila Vlada Mađarske. Uz to, mađarsko-srpski odnosi nikad nisu bili dako dobri kao u ovom periodu. Sada su stvoreni uslovi za nastavak ovih saradnji” – rekao je Pastor.

Potpredsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Guston je izrazio zadovoljstvo sa rezultatima izbora, istakavši da su sa svojim glasovima i vojvođanski dvojni mađarski državljani doprineli ponovnoj pobedi dosadašnjih vladajućih snaga u Mađarskoj. “Mislim da je ostvarivanje nacionalne integracije bez promene granica moguća i za to garanciju pruža dvotrećinska pobeda. Reč je o mnogo većem uspehu, nego što je pobeda jedne stranke. Ogromna borba za sudbinu i slobodu mađarske nacije je ostvarena” – izjavio je između ostalih Andraš Guston.

Nekadašnji predsednik istorijske Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Andraš Agošton je takođe pozdravio pobedu partijskog saveza Fides-KDNP. ”Sada je zadatak da u predstojećim velikim borbama na nivou Evrope i Ujedinjenih nacija nacionalni interesi takođe budu dovedeni do pobede. Partijski savez Fides-KDNP je sposoban za izvoljevanje pobede u ovoj velikoj borbi uz vođstvo Viktora Orbana” – naglasio je Andraš Agoston, koji je 1990. godine prvi formulisao zahtev za autonomijom Mađara van matice i potrebu sticanja dvojnog mađarskog državljanstva.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban