Izbor iz sadržaja na srpskom
Svet: Zemlje V4 bi pozvale američkog predsednika u Varšavu

Višegradska četvorka (V4) razmatra mogućnost da zajedno pozovu u Varšavu američkog predsednika Donalda Trampa – izjavio je premijer Češke Andžej Babiš u razgovoru koji je objavljen na portalu Blesk.cz, javlja češka telegrafska agencija ČTK.

Info portal se interesovao za poziv američkom predsedniku da poseti Češku, naime Babiš je nedavno saopštio da je u septembru, u okviru Generalne skupštine OUN u Njujorku sreo Donalda Trampa i pozvao ga na sastanak sa višegradskom četvorkom, dakle premijerima Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke.

Poljska je najbliži saradnik SAD – obrazložio je izbor mesta susreta češki premijer. Premijeri V4 žele sa američkim predsednikom razmotriti odnose Evrope i SAD, kao i trgovinski sporazum.

V4, kojima trenutno predsedava Češka, prema Andžeju Babišu „žele veću ulogu u politici prema Sjedinjenim Američkim Državama“. Premijer Češke smatra da veoma mnogo zavisi od toga, kako će novi sastav Evropske komisije organizovati spoljnu politiku EU.

Andžej Babiš je američkog predsednika sreo u Njujorku, na opštoj debati na 74. zasedanju Generalne skupštine OUN. U intervjuu je ponovio svoju raniju izjavu, prema kojoj mu se nije svidelo što Tramp u svom govoru nije ni spomenuo Evropu, a to mu je na primanju i rekao.

Češki premijer je rekao da bi voleo da i Evropska unija sklopi ugovor sa SAD, kakav Tramp obećava Velikoj Britaniji, koja istupa iz EU. Premijeri V4 bi o tome voleli razgovarati sa američkim liderom. (MTI)

Papa Franjo poziva na promenu načina života i ishrane u poruci objavljenoj povodom Svetskog dana hrane, da bi se rešila protivrečnost da u jednom delu sveta ljudi gladuju, a drugde su pothranjeni. Poglavar rimokatoličke crkve smatra da je poremećen odnos između hrane i ishrane, za šta je kriv mentalitet svetske privrede, koja po svaku...
16.10.2019
[ 18:16 ]
Mađarska je karika koja može spojiti Savet turkofonskih država sa Evropom – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u Bakuu, na VII samitu Saveta turkofonskih država. Mađarska se trenutno bori za to da u sledećem sastavu Evropske komisije dobije portfolio proširenja i politike prema susedima, rekao je. „Šanse nisu loše, ali...
15.10.2019
[ 13:27 ]
Mađarski premijer Viktor Orban je vodio bilateralne razgovore sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Bakuu, gde su obojica stigli na sastanak Saveta turkofonskih država. Posle susreta je portparol mađarskog premijera izjavio: turski predsednik se zahvalio na tome da je nedavno u Budimpešti otvorena prva evropska kancelarija...
14.10.2019
[ 20:23 ]
Beolvasás folyamatban