Izbor iz sadržaja na srpskom
Svet: Zemlje V4 bi pozvale američkog predsednika u Varšavu

Višegradska četvorka (V4) razmatra mogućnost da zajedno pozovu u Varšavu američkog predsednika Donalda Trampa – izjavio je premijer Češke Andžej Babiš u razgovoru koji je objavljen na portalu Blesk.cz, javlja češka telegrafska agencija ČTK.

Info portal se interesovao za poziv američkom predsedniku da poseti Češku, naime Babiš je nedavno saopštio da je u septembru, u okviru Generalne skupštine OUN u Njujorku sreo Donalda Trampa i pozvao ga na sastanak sa višegradskom četvorkom, dakle premijerima Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke.

Poljska je najbliži saradnik SAD – obrazložio je izbor mesta susreta češki premijer. Premijeri V4 žele sa američkim predsednikom razmotriti odnose Evrope i SAD, kao i trgovinski sporazum.

V4, kojima trenutno predsedava Češka, prema Andžeju Babišu „žele veću ulogu u politici prema Sjedinjenim Američkim Državama“. Premijer Češke smatra da veoma mnogo zavisi od toga, kako će novi sastav Evropske komisije organizovati spoljnu politiku EU.

Andžej Babiš je američkog predsednika sreo u Njujorku, na opštoj debati na 74. zasedanju Generalne skupštine OUN. U intervjuu je ponovio svoju raniju izjavu, prema kojoj mu se nije svidelo što Tramp u svom govoru nije ni spomenuo Evropu, a to mu je na primanju i rekao.

Češki premijer je rekao da bi voleo da i Evropska unija sklopi ugovor sa SAD, kakav Tramp obećava Velikoj Britaniji, koja istupa iz EU. Premijeri V4 bi o tome voleli razgovarati sa američkim liderom. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban