Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Održava se međunarodna vežba za otklanjanje kriznih situacija

Zemlje članice Srednjoevropske bezbednosne saradnje (CEDC) u Mađarskoj održavaju vežbu za otklanjanje migracione krizne situacije pod nazivom Cooperative Security 19 (COOPSEC19).

Ministar odbrane Mađarske Tibor Benke je povodom toga agenciji MTI izjavio: među pretnje iz pravca juga NATO ubraja i ilegalnu migraciju, koja je i dalje jedan od najvećih rizika po Evropu. To dokazuje i broj zemalja koje učestvuju u vežbi, dodao je ministar.

Vežba saradnje se održava na centralnom poligonu Mađarske vojske i u njoj osim domaćina učestvuju vojne i policijske jedinice Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Poljske, a kao posmatrači su prisutni Bosna i Hercegovina, Grčka, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija i Srbija.

Tibor Benke je istakao: „stav mađarske vlade je nepromenjen: probleme, zbog kojih ljudi napuštaju svoj zavičaj, treba rešavati tamo gde nastaju“.

Podsetio je da i mađarski vojnici, njih oko dve hiljade godišnje, učestvuju u mirovnim misijama, da bi ljudima pružili mir i sigurnost, „da ne bi morali napustiti svoju domovinu, da mogu ostati među svojima, u jednom boljem svetu“.

„Zadatak nam je da sačuvamo ono što su stvorili naši preci: vrednosti, običaje, tradicije i kulturu“ – rekao je ministar.

U vežbi učestvuje oko petsto vojnika i policajaca , cilj je jačanje saradnje među zemljama članicama CEDC.

Vežba se završava danas, kada će poligon posetiti ministri odbrane i šefovi generalštabova zemalja članica. (MTI)

Udruženje mađarskih pedagoga Severne Bačke je u subotu po 24. put organizovalo takmičenje školaraca Karpatskog basena o poznavanju mađarske istorije. Pošto je ovo spomen godina Ferenca Rakocija II, pitanja su se odnosila na njega i njegovu epohu. Predsednica žirija i glavna organizatorka takmičenja Marta Čeke je rekla da su osim...
16.11.2019
[ 20:43 ]
U Gradskom muzeju u Senti je otvorena izložba dela savremenih vojvođanskih slikara pod naslovom Omaž. U centru pažnje su dela i motivi Jožefa Beneša, ali je namera bila i da se istraži uticaj velikih predaka na savremene tokove. U Gradskom muzeju u Senti je u četvrtak uveče otvorena izložba Omaž, čija autorka je istoričarka...
15.11.2019
[ 18:37 ]
Povodom toga je danas zasedao štab za vanredne situacije u Kanjiži, naime civilne organizacije, nadležni organi i lokalna samouprava pokušavaju zajednički rešiti ovaj problem. Predsednik mesne zajednice Robert Lacko, koji je od 2015-e zadužen za pitanje migranata se trenutno bavi ovim problemom. On je na pres konferenciji izjavio da...
15.11.2019
[ 18:06 ]
Beolvasás folyamatban