Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Održava se međunarodna vežba za otklanjanje kriznih situacija

Zemlje članice Srednjoevropske bezbednosne saradnje (CEDC) u Mađarskoj održavaju vežbu za otklanjanje migracione krizne situacije pod nazivom Cooperative Security 19 (COOPSEC19).

Ministar odbrane Mađarske Tibor Benke je povodom toga agenciji MTI izjavio: među pretnje iz pravca juga NATO ubraja i ilegalnu migraciju, koja je i dalje jedan od najvećih rizika po Evropu. To dokazuje i broj zemalja koje učestvuju u vežbi, dodao je ministar.

Vežba saradnje se održava na centralnom poligonu Mađarske vojske i u njoj osim domaćina učestvuju vojne i policijske jedinice Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Poljske, a kao posmatrači su prisutni Bosna i Hercegovina, Grčka, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija i Srbija.

Tibor Benke je istakao: „stav mađarske vlade je nepromenjen: probleme, zbog kojih ljudi napuštaju svoj zavičaj, treba rešavati tamo gde nastaju“.

Podsetio je da i mađarski vojnici, njih oko dve hiljade godišnje, učestvuju u mirovnim misijama, da bi ljudima pružili mir i sigurnost, „da ne bi morali napustiti svoju domovinu, da mogu ostati među svojima, u jednom boljem svetu“.

„Zadatak nam je da sačuvamo ono što su stvorili naši preci: vrednosti, običaje, tradicije i kulturu“ – rekao je ministar.

U vežbi učestvuje oko petsto vojnika i policajaca , cilj je jačanje saradnje među zemljama članicama CEDC.

Vežba se završava danas, kada će poligon posetiti ministri odbrane i šefovi generalštabova zemalja članica. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban