Izbor iz sadržaja na srpskom
Evropska narodna partija: Konstruktivan dijalog i dobra atmosfera na susretu Fidesa i „Saveta mudraca“

Po drugi put je održan sastanak tročlane komisije Evropske narodne partije (EPP), „Saveta mudraca“ koji odlučuje o članstvu mađarske vladine stranke, Fidesa u EPP, sa premijerom Viktorom Orbanom – saopštio je EPP.

Susretu su prisustvovali osim „mudraca“ (Herman van Rompoj, Austrijanac Volfgang Šisel i Nemac Hans-Gert Potering) mađarski poslanik u EP Jožef Sajer i državni sekretar za pitanja porodice i omladinu Katalin Novak. Prema informaciji Euronewsa je susret trajao oko jedan sat u Briselu, gde je mađarski premijer stigao na samit EU.

Katalin Novak je na svojoj Twitter stranici objavila sliku i informaciju da je susret protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi. Razgovaralo se o budućnosti Evropske narodne partije i evropske desnice.

„Savet mudraca“ je na čelu sa Belgijcem Hermanom van Rompojem formiran 21. marta na političkoj sednici Evropske narodne partije, nakon što je 13 partija članica zahtevalo isključenje Fidesa iz EPP. Na kraju je umesto isključenja odabrano zamrzavanje članstva, na neodređeno vreme. Trojica političara sada istražuju da li aktivnosti Fidesa odgovaraju demokratskim vrednostima kako nalažu zvanična dokumenta EPP-a.

Komisija se prvi put sastala 4. aprila.

Rompoj je prve odgovore Viktora Orbana ocenio kao problematične. „Ako formulišem prijateljski, onda odgovori nisu bili previše ubedljivi, a ako formulišem manje prijateljski, onda su problematični“, rekao je tada belgijski političar.

Izveštač Euronewsa iz Brisela Šandor Žiroš je u četvrtak pitao Manfreda Vebera da li je doneta odluka o Fidesovoj sudbini. Šef frakcije EPP je tada odgovorio da je Fidesovo članstvo zamrznuto, i „ako u Mađarskoj nije bilo nikakvog razvoja, onda se ništa neće promeniti“.

U Domu kulture u Tordi je otvorena izuzetna izložba: 50 fotografija velikog formata predstavljaju eksponate Muzeja zabavišta iz Martonvašara (Mađarska), koje evociraju uspomenu na „Vrt anđela“, instituciju koju je za najmlađe osnovala Terez Brunsvik. Terez Brunsvik je shvatila koliko je za decu važno vaspitanje, i daleke 1828-e godine...
13.11.2019
[ 19:23 ]
Povodom Dana mađarskog jezika danas se održava svečanost Saveza za negovanje jezika u Budimpešti, a kulturni tv-kanal M5 celog dana emituje prigodne programe, da bi se ukazalo na važnost maternjeg jezika. Savez za negovanje jezika od 2011-e po osmi put održava gala program na ovaj dan, kao uspomenu na to da je 13. novembra 1844-e donet...
13.11.2019
[ 13:16 ]
Krajem godine, u periodu božićnih i novogodišnjih praznika će se brže prelaziti preko srpsko-mađarske granice – izjavio je u emisiji Subotičkog mađarskog radija Ištvan Pastor. „Ovaj period između 15. decembra i 15. januara bi bio dobar da se dobro pokažu novine u olakšavanju i bržem prelazu granice, jer bi onda možda ostale u...
12.11.2019
[ 22:40 ]
Beolvasás folyamatban