Izbor iz sadržaja na srpskom
Evropska narodna partija: Konstruktivan dijalog i dobra atmosfera na susretu Fidesa i „Saveta mudraca“

Po drugi put je održan sastanak tročlane komisije Evropske narodne partije (EPP), „Saveta mudraca“ koji odlučuje o članstvu mađarske vladine stranke, Fidesa u EPP, sa premijerom Viktorom Orbanom – saopštio je EPP.

Susretu su prisustvovali osim „mudraca“ (Herman van Rompoj, Austrijanac Volfgang Šisel i Nemac Hans-Gert Potering) mađarski poslanik u EP Jožef Sajer i državni sekretar za pitanja porodice i omladinu Katalin Novak. Prema informaciji Euronewsa je susret trajao oko jedan sat u Briselu, gde je mađarski premijer stigao na samit EU.

Katalin Novak je na svojoj Twitter stranici objavila sliku i informaciju da je susret protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi. Razgovaralo se o budućnosti Evropske narodne partije i evropske desnice.

„Savet mudraca“ je na čelu sa Belgijcem Hermanom van Rompojem formiran 21. marta na političkoj sednici Evropske narodne partije, nakon što je 13 partija članica zahtevalo isključenje Fidesa iz EPP. Na kraju je umesto isključenja odabrano zamrzavanje članstva, na neodređeno vreme. Trojica političara sada istražuju da li aktivnosti Fidesa odgovaraju demokratskim vrednostima kako nalažu zvanična dokumenta EPP-a.

Komisija se prvi put sastala 4. aprila.

Rompoj je prve odgovore Viktora Orbana ocenio kao problematične. „Ako formulišem prijateljski, onda odgovori nisu bili previše ubedljivi, a ako formulišem manje prijateljski, onda su problematični“, rekao je tada belgijski političar.

Izveštač Euronewsa iz Brisela Šandor Žiroš je u četvrtak pitao Manfreda Vebera da li je doneta odluka o Fidesovoj sudbini. Šef frakcije EPP je tada odgovorio da je Fidesovo članstvo zamrznuto, i „ako u Mađarskoj nije bilo nikakvog razvoja, onda se ništa neće promeniti“.

Nadajmo se da će prilikom posete Mađarskoj zamenika ukrajinskog premijera u martu uspeti približiti stavove o pravima manjina u Ukrajini, naime trenutna situacija je neprihvatljiva i znači teško kršenje prava – izjavio je Peter Sijarto u četvrtak na plenarnoj sednici OUN. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske je...
20.02.2020
[ 17:21 ]
Prema rezultatima najnovije ankete francuskog zavoda za istraživanje javnog mnjenja „Ifop“, 65 odsto ispitanih smatra da će francuska civilizacija nestati. Dakle više od 6 Francuza od 10 ne veruje da će francuska kultura i nacija opstati u današnjem obliku. Uz to, trećina njih smatra da će se to desiti u roku od 20 godina, dramatično i...
19.02.2020
[ 21:45 ]
Tokom januara i februara je na mađarskoj granici zabeleženo 5500 pokušaja ilegalnog prelaska, što je značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine – izjavio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost Đerđ Bakondi u intervjuu kanalu M1. Glavni savetnik je rekao da odbijanje ovih pokušaja znači veliko...
19.02.2020
[ 20:16 ]
Beolvasás folyamatban