Izbor iz sadržaja na srpskom
Andor Deli: Razvoj infrastrukture Zapadnog Balkana treba da teče paralelno sa evropskom integracijom regiona

Za mađarsku zajednicu u Vojvodini je izuzetno važno da održavanje odnosa sa Mađarskom bude što brže i bez problema – saopštio je vojvođanski poslanik EP iz redova Fidesa Andor Deli.

Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) priprema izveštaj o preispitivanju transevropskih saobraćajnih mreža (TEN-T) koje će biti aktuelno sledeće godine. Vojvođanski poslanik EP iz redova Fidesa Andor Deli je u vezi planova odbora izjavio: cilj mu je da predloži promene ovog izveštaja i unese elemente koji će podržati ostvarivanje projekata u Mađarskoj i u okviru prekogranične saradnje. Važno je skrenuti pažnju Evropske komisije na to da se odlukom TEN-T ne stimuliše samo bolje uključivanje članica EU, nego i zemalja Zapadnog Balkana koje teže članstvu.

„Sledeće godine će biti aktuelno preispitivanje tzv. TEN-T saobraćajnih mreža, i zbog toga u odboru za saobraćaj i turizam EP pripremamo izveštaj sa ciljem da ukažemo Evropskoj komisiji koji su to elementi za koje smatramo da su važni. Važno je da se ojača privreda Srednje i Istočne Evrope, a to je nezamislivo bez snažne saobraćajne infrastrukture. Za to obezbeđuju okvire TEN-T mreža i finansijski fondovi EU. Zbog toga smatram da je važno da u saradnji sa kolegama poslanicima iz regiona predložimo da se među glavne saobraćajne koridore uvrsti i Via Carpathia, koja je pruža duž istočne granice EU, od Baltika preko Mađarske do Grčke“ – izjavio je poslanik.

U svom saopštenju, Andor Deli je istakao da je važno skrenuti pažnju Evropske komisije na to da se odlukom TEN-T ne stimuliše samo bolje uključivanje članice EU, nego i zemalja Zapadnog Balkana koje teže članstvu, naime zemlje kandidati iz ekonomskog aspekta već čine deo tržišta unije, a to treba da prati i saobraćajna infrastruktura. „Slobodno kretanje robe i ljudi je nezamislivo bez dobrih puteva i železnice“ – kaže Deli.

,,Za Evropsku uniju i region Zapadnog Balkana, pa tako i za Mađarsku i susednu Srbiju su naročito važni prekogranični projekti, jer preko njih možemo povećati interoperabilnost i veze između EU i regiona. A za mađarsku zajednicu u Vojvodini je izuzetno važno da održavanje odnosa sa Mađarskom bude što brže i bez problema. Međutim, da bi se značajnije investicije, kao što je na primer železnička pruga Segedin-Subotica-Baja, ubrzale, potrebno je da se u značajnoj meri poveća nivo sufinansiranja od strane unije, koje sada iznosi 40%. Zbog toga svojim predlozima tražim od Evropske komisije da obrati posebnu pažnju na linije koje se protežu preko granica i poveća udeo finansiranja u tim projektima“ – naglasio je poslanik EP Andor Deli.

Mađarska će podržati bliskoistočnu politiku Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji – objavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na društvenoj mreži nakon što se u utorak u Vašingtonu sreo sa Džaredom Kušnerom, zetom i glavnim savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, koji je igrao...
16.09.2020
[ 10:10 ]
U Budimpešti je obnovljena vila u kojoj je smešten Institut „Kertes Imre“; ova institucija osim obrade životnog dela pisca dobitnika Nobelove nagrade o kojem je nazvan, čuva i delove ostavštine Artura Kestlera, Đerđa Petrija i Janoša Pilinskog, kao i celokupnu ostavštinu Janoša Siverija. Institut „Kertes Imre“ je, na osnovu...
15.09.2020
[ 21:00 ]
U Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori se ne smanjuje dnevni broj novozaraženih, dok se u drugim zemljama Zapadnog Balkana primećuje postepeno smirivanje. Kao što je poznato, u Srbiji je objavljeno da su putovanja u Bosnu, Crnu Goru i Hrvatsku opasna, pa će od vikenda biti pod lekarskom kontrolom svi koji se vraćaju iz tih...
15.09.2020
[ 12:56 ]
Beolvasás folyamatban