Izbor iz sadržaja na srpskom
Tisa opada

Vrh vodenog talasa na Tisi kod Kanjiže je dostignut sredinom nedelje. U sredu je vodostaj Tise kod Sente iznosio 544 centimetara, što je znatno više od uobičajenog za ovo doba godine. Opadanje je počelo u četvrtak u jutarnjim satima, od tada vodostaj reke svakog dana opada za 5-6 centimetara.

Tisa je proteklih nedelja poplavila i sektor kod Kanjiže. Poplave se pre svega mogu objasniti padavinama. Terenski tehničar preduzeća Vodoprivredno AD Senta Ištvan Apro je rekao da je kod Sente vodostaj Tise jutros iznosio 526 centimetara, što je za 7 centimetara manje nego pre 24 sata.

– Bilo je relativno mnogo padavina u regionu Alpa i Karpata, vreme je pogodovalo topljenju snega, pa je to podiglo vodostaj na slivu Dunava i pritokama Tise, te su se dve poplave spojile – rekao je Apro.

Vodostaj Tise utiče i na kretanje ribe. Kako se vodostaj povećava, ubrzava se tok reke i ribe izlaze is svojih skrovišta. Ribolovac Čaba Šarnjai iz Kanjiže kaže da je potrebna velika sreća da se sada ulovi riba na Tisi, naime temperatura vode iznosi svega 2,2 stepena, a i mutna je, pa ribe ne vide mamce.

– Zimi se ribe skupljaju na jednom mestu, trude se da se ne kreću i tako sa što manje energije prebrode zimu. Vodostaj veoma mnogo utiče na njih, u ovo vreme, kada je voda hladna, izlaze do obale, ali jedu još veoma malo, i kako se voda povlači, i one se polako povlače prema koritu reke. Sezona ribolova može početi za oko mesec i po dana, kada temperatura reke dostigne 8-9 stepeni.

Porast vodostaja na Tisi se može očekivati i sledećih meseci, ali to zavisi od vremenskih prilika u slivu reke, kao i od toga kojim tempom će se topiti sneg u datim oblastima.

Šarolta Korom
Ove godine je do sada uhvaćeno 13 900 osoba koje su ilegalno prešle granicu Mađarske iz pravca Srbije, Rumunije i Hrvatske, i pokrenut je postupak zbog krijumčarenja ljudi protiv 161 osobe – saopštio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost. Đerđ Bakondi je u emisiji info kanala M1 dodao: izuzetno je visok broj ilegalnih...
24.02.2021
[ 12:28 ]
Istaknuti vojvođanski operater je preminuo danas popodne u Novom Sadu, gde je bio na bolničkoj nezi zbog zaraze korona virusom – objavila je medijska kuća Panon RTV. Artur Hofman je rođen u Somboru 1954-e godine, studirao je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Kao operater i reditelj učestvovao je u stvaranju brojnih filmova i...
23.02.2021
[ 18:22 ]
U bliskoj budućnosti može biti realizovan niz mađarskih investicija u Srbiji, naročito u Vojvodini– istakao je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. Vlada Mađarske će pružiti 50 miliona evra podrške onim mađarskih preduzećima koja će u Srbiji investirati više od 100 miliona evra. Predsednik Saveza...
23.02.2021
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban