Trianon100
Trianon 100: Az irodalmi és nyelvi hatásokat bemutató előadás-sorozat kezdődik Szegeden
A vajdasági magyar irodalom történetét és viszonyát az egyetemes magyar irodalomhoz dr. Harkai Vass Éva mutatja be

A trianoni békeszerződés irodalmi és nyelvi hatásait bemutató, a világhálón is nyomon követhető előadás-sorozat indul szerdán a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány közös sorozatának hat határon túli vendégelőadója tudományterülete jeles képviselője. A szakemberek irodalomtörténeti és nyelvészeti előadásai, ismeretterjesztő stílusuknak köszönhetően nemcsak a téma adekvát ismerői, hanem a nagyközönség számára is feltérképezik, és sok nézőpontból körbejárják ezt az egyszerre történelmi, politikai, emlékezetpolitikai és irodalomtörténeti problémakört.

A határ/határtalanság dilemmái alcímet viselő sorozat első előadója Mészáros András nyugalmazott egyetemi tanár, a Szlovák Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének munkatársa lesz, aki kisebbségi létből kiindulva vizsgálja meg azt a kérdést, hogy megjelenhet-e a filozófia a "kisebbségi irodalomban".

Balázs Imre József, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar irodalomtudományi intézetének docense az erdélyi magyar irodalom tíz korszakát mutatja be, a szintén ezen az egyetemen oktató Vallasek Júlia pedig arról beszél, miként jelenik meg az otthon, az otthontalanság és a határ a Trianont tematizáló regényekben.

Trianon nyelvi következményeiről tart előadást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán oktató Csernicskó István, a Varsói Egyetem professzora, Németh Zoltán pedig arra a kérdésre próbál választ adni, van-e vagy nincs szlovákiai magyar irodalom.

A sorozat zárásaként az Újvidéki Egyetem professzora, Harkai Vass Éva mutatja be a vajdasági magyar irodalom történetét és viszonyát az egyetemes magyar irodalomhoz.

(MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trianon-kislexikon jelent meg - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 29.
[ 19:54 ]
Szenvedő szerkezet - Hétköznapi Trianon címen vándorkiállítással, Összetartozás Éve elnevezéssel pedig kerítéstárlattal emlékezik a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára keddtől a Magyar Nemzeti Múzeum. Trianon a nemzetellenesség és az identitásküzdelem lelki szinonimája a hazáját és...
2020. SZEPTEMBER 29.
[ 19:33 ]
Az első világháborút lezáró békeszerződésre emlékező bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta Zrt. A keddi bemutatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: Trianon nemzeti tragédiát jelent, egy olyan, egy évszázada befagyott konfliktust, amelynek mi vesztesei vagyunk, de a szomszédaink sem nyertesei. ...
2020. SZEPTEMBER 29.
[ 11:53 ]
Megjelent Varga Miklós énekes új lemeze, az Ébredés (száz év magány után) a trianoni békediktátum 100. évfordulójára - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Varga Miklós a műsorban elmondta, hogy az új lemezen lévő dalokkal egyebek mellett azt akarta jelezni, hogy az elmúlt 100 év a magyar nép...
2020. AUGUSZTUS 31.
[ 10:43 ]
Beolvasás folyamatban