Tudomány
Folyamatosan szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait a PTE Klinikai Központjában
Betűméret:             

Az egész országból felkereshetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) onkológiai központját azok, akiknek családjában előfordult daganatos megbetegedés, és tartanak a rák öröklődésétől - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Tájékoztatójukban jelezték: a rákos megbetegedések aránya világszerte riasztó ütemben növekszik. A daganatot okozó hibás géneket a betegek egy része családtagjaitól örökli, azaz akinek felmenői között volt rákbeteg, annak szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki tumor.

Utalhat öröklődő rákbetegségre, ha egyfajta daganattípus halmozottan fordul elő a családtagok között vagy ha nagyon fiatal életkorban jelentkezik rosszindulatú daganat, illetve amennyiben egy embernél több különálló elváltozás is van. Leggyakrabban az emlőrák és a vastagbélrák öröklődik - fejtette ki Bércesi Éva, a PTE Klinikai Központjának (PTE KK) klinikai onkológusa a tájékoztatáshoz mellékelt videófelvételen.

Fontos, hogy már huszonéves koruktól figyeljék azokat, akiknek a felmenői között előfordultak rákbetegek, ugyanis "ha sikerül időben észrevenni a betegséget, az százszázalékosan gyógyítható; ma már nem kell belehalni egy rosszindulatú daganatba" - mondta a szakember.

Hadzsiev Kinga, a PTE KK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője azt mondta, hogy a daganatok tíz százaléka az örökletesek közé tartozik, az esetleges betegek felkutatását pedig leegyszerűsíti, ha mindazok is részt vesznek genetikai vizsgálatokon, akik jelenleg rákban szenvednek.

Ha ki tudnak mutatni egy - fokozott daganatkockázattal összefüggésbe hozható - génhibát, akkor ezt a még egészséges családtagoknál célzottan kutathatják, és így megelőzhetik a betegség kialakulását - emelte ki a szakember. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szeptember 28-án és 29-én a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként rendezik meg Az alföld. Petőfi – 200 nemzetközi tájtörténeti-néprajzi konferenciát a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében. A tudományos előadássorozat keretében kiváló szakemberekkel és tudósokkal kívánják...
2023. SZEPTEMBER 19.
[ 16:25 ]
A minoritás poétikái III. címmel rendez tanácskozást szeptember 27-én és 28-án az újvidéki Bölcsészettudományi Karon a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék. Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2021-ben indított tanácskozás sorozatának idei rendezvényét A minoritás poétikái III. címmel rendezi meg. A...
2023. SZEPTEMBER 19.
[ 16:08 ]
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek egyik szervezője az a francia búvár és felfedező, Paul-Henri Nargeolet volt, aki júniusban hunyt el, amikor felrobbant a Titan nevű merülőhajó, amelynek fedélzetén turistákat kísérve az elsüllyedt óceánjáró...
2023. SZEPTEMBER 11.
[ 21:05 ]
Beolvasás folyamatban