Tudomány
Japán sikeresen útnak indította a H3 hordozórakétát
Betűméret:             

A Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) sikeresen felbocsátotta a H3-as rakéta második tesztmodelljét szombaton.

A H3 első repülése tavaly márciusban kudarcba fulladt, miután a földi irányítás 14 perccel a felszállás után megsemmisítette a rakétát, mert nem gyulladt be a második fokozat hajtóműje.

Később a JAXA három lehetséges elektromos hibára vezette vissza a fiaskót, de azóta sem tudni, hogy pontosan mi volt a közvetlen kiváltó ok. A JAXA szombati tájékoztatása szerint ezúttal gond nélkül beindult a második fokozat hajtóműve, és a rakéta Föld körüli pályára állt.

A H3 Japán legnagyobb folyékony üzemanyagú hordozórakétája.

Hossza 63 m, átmérője 5,2 m, teherbírása 4-6,5 tonna. A rakéta fejlesztése 2013-ban kezdődött, a Mitsubishi Heavy Industries mintegy 200 milliárd jent (1,32 milliárd dollárt, 100 jen=240,63 forint) költött erre a célra.

Az új hordozórakéta egyes alkatrészeinek elkészítéséhez 3D nyomtatókat használtak, ami lehetővé tette az előállítási költségek csökkentését. Az indításonkénti költséget mintegy 5 milliárd jenre sikerült leszorítani, míg a H-2A indításonként körülbelül 10 milliárd jenbe kerül.

A H-2A rakétákat a 2000-es évek eleje óta használja a JAXA. Ez a világ egyik legmegbízhatóbb rakétája: 46 kilövésből 45 volt sikeres. Azon kívül, hogy mintegy a felébe kerül a H3 indítása a H-2A-hoz képest, a teherbíró képessége 30 százalékkal nagyobb, ami szintén növelheti vonzerejét a lehetséges megrendelők körében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orvosok szerint ez lehet a jövő, így ugyanis jóval több érintettet meg lehetne menteni. Amerikai orvosok sikeresen végeztek veseátültetést egy 28 éves férfin, aki az egész beavatkozás alatt ébren volt, mindössze helyi érzéstelenítést kapott. Orvosai szerint mivel így lerövidül a kórházban töltött idő, az eljárás...
2024. JÚNIUS 30.
[ 8:30 ]
A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában. A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a...
2024. JÚNIUS 24.
[ 6:26 ]
Tudatosan próbálják gyógyítani magukat a csimpánzok – jelentették az Oxfordi Egyetem tudósai. A szakemberek az ugandai erdőkben figyelték meg az állatok viselkedését, és arra jutottak, hogy az állatok olyan növényeket esznek, amelyeknek fájdalomcsillapító vagy antibakteriális hatásuk van. Az erről szóló tanulmány a PLOS...
2024. JÚNIUS 22.
[ 12:10 ]
Beolvasás folyamatban