Tudomány
Veszélyesen intenzív geomágneses vihar éri el a Földet
Betűméret:             

Szerda és csütörtök között a Nap három erős X-osztályú napkitörést szabadított el, ami a jelenlegi 11 éves napciklus legerősebb aktivitását jelenti. Az első két kitörés X1,9-es és X1,6-os erősségű volt, amelyet a legfélelmetesebb X6,3-as kitörés követett. Ezek a koronakilökődések megzavarják a rövidhullámú rádiós kommunikációt a Földön, mindhárom kitörés rádiókimaradásokat okozott, különösen a Csendes- és az Indiai-óceán felett. Még további napkitörések érik el a Földet a következő napokban – számolt be a Washington Post.

Az A-tól X-ig terjedő skálán mért napkitörések növekvő intenzitást jeleznek, a következő napokban pedig további, szokatlanul intenzív geomágneses viharok érik el a Földet. A napfoltokból kiinduló kitörések és a kísérő koronakilökődések (coronal mass ejection, CME) hatással lehetnek az űridőjárásra a Naprendszerben, és befolyásolhatják a Földön uralkodó körülményeket.

Míg az első két kitörés nem váltott ki CME-t, a harmadik, a jelenlegi napciklus legjelentősebb kitörése még nem született meg, a következő napokban sújthat le bolygónkra, írja a Portfolio.hu.

A zavarok a csütörtök reggeli széles körű AT&T mobilszolgáltatási kieséssel való lehetséges összefüggésekről szóló találgatásokhoz vezettek az Egyesült Államok. Szakértők – köztük az Űridőjárás-előrejelző Központ – azonban kicsinek tartják ennek valószínűségét, hangsúlyozva, hogy a napkitörések jellemzően a nagyfrekvenciás rádiótávközlést, nem pedig a mobiltelefon-frekvenciákat érintik.

A kitörésekért felelős, „Active Region 3590” néven ismert napfoltcsoport továbbra is aktív, ami arra utal, hogy az elkövetkező napokban további X-osztályú kitörésekre és CME-kre van lehetőség. A CME-k hatása a Földön olyan elektromágneses hullámokat indukálhatnak, amelyek hatással lehetnek a műholdakra, és akár kárt okozhatnak bennük.

Az emberi egészségre is hatással lehetnek a geomágneses viharok: az agyi potenciál mérése alapján kimutatták, hogy a napszél, a napkitörés és az erős napfelszíni aktivitás megzavarhatja az agy elektromos tevékenységét, ami migrénhez vezethet. Sokan ingerültebbé és feszültebbé válhatnak az ilyen űridőjárási jelenségek hatására.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orvosok szerint ez lehet a jövő, így ugyanis jóval több érintettet meg lehetne menteni. Amerikai orvosok sikeresen végeztek veseátültetést egy 28 éves férfin, aki az egész beavatkozás alatt ébren volt, mindössze helyi érzéstelenítést kapott. Orvosai szerint mivel így lerövidül a kórházban töltött idő, az eljárás...
2024. JÚNIUS 30.
[ 8:30 ]
A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában. A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a...
2024. JÚNIUS 24.
[ 6:26 ]
Tudatosan próbálják gyógyítani magukat a csimpánzok – jelentették az Oxfordi Egyetem tudósai. A szakemberek az ugandai erdőkben figyelték meg az állatok viselkedését, és arra jutottak, hogy az állatok olyan növényeket esznek, amelyeknek fájdalomcsillapító vagy antibakteriális hatásuk van. Az erről szóló tanulmány a PLOS...
2024. JÚNIUS 22.
[ 12:10 ]
Beolvasás folyamatban