Tudomány
Veszélyesen intenzív geomágneses vihar éri el a Földet
Betűméret:             

Szerda és csütörtök között a Nap három erős X-osztályú napkitörést szabadított el, ami a jelenlegi 11 éves napciklus legerősebb aktivitását jelenti. Az első két kitörés X1,9-es és X1,6-os erősségű volt, amelyet a legfélelmetesebb X6,3-as kitörés követett. Ezek a koronakilökődések megzavarják a rövidhullámú rádiós kommunikációt a Földön, mindhárom kitörés rádiókimaradásokat okozott, különösen a Csendes- és az Indiai-óceán felett. Még további napkitörések érik el a Földet a következő napokban – számolt be a Washington Post.

Az A-tól X-ig terjedő skálán mért napkitörések növekvő intenzitást jeleznek, a következő napokban pedig további, szokatlanul intenzív geomágneses viharok érik el a Földet. A napfoltokból kiinduló kitörések és a kísérő koronakilökődések (coronal mass ejection, CME) hatással lehetnek az űridőjárásra a Naprendszerben, és befolyásolhatják a Földön uralkodó körülményeket.

Míg az első két kitörés nem váltott ki CME-t, a harmadik, a jelenlegi napciklus legjelentősebb kitörése még nem született meg, a következő napokban sújthat le bolygónkra, írja a Portfolio.hu.

A zavarok a csütörtök reggeli széles körű AT&T mobilszolgáltatási kieséssel való lehetséges összefüggésekről szóló találgatásokhoz vezettek az Egyesült Államok. Szakértők – köztük az Űridőjárás-előrejelző Központ – azonban kicsinek tartják ennek valószínűségét, hangsúlyozva, hogy a napkitörések jellemzően a nagyfrekvenciás rádiótávközlést, nem pedig a mobiltelefon-frekvenciákat érintik.

A kitörésekért felelős, „Active Region 3590” néven ismert napfoltcsoport továbbra is aktív, ami arra utal, hogy az elkövetkező napokban további X-osztályú kitörésekre és CME-kre van lehetőség. A CME-k hatása a Földön olyan elektromágneses hullámokat indukálhatnak, amelyek hatással lehetnek a műholdakra, és akár kárt okozhatnak bennük.

Az emberi egészségre is hatással lehetnek a geomágneses viharok: az agyi potenciál mérése alapján kimutatták, hogy a napszél, a napkitörés és az erős napfelszíni aktivitás megzavarhatja az agy elektromos tevékenységét, ami migrénhez vezethet. Sokan ingerültebbé és feszültebbé válhatnak az ilyen űridőjárási jelenségek hatására.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2024. október 8-án és 9-én negyedik alkalommal szervezte meg nemzetközi tudományos konferenciáját, A minoritás poétikáit a Bölcsészettudományi Karon. A tanácskozás másfél napja alatt 24 előadás hangzott el hét ülésszakban. A konferenciára hét országból érkeztek kutatók....
2024. OKTÓBER 11.
[ 15:28 ]
Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2024. október 15-én, kedden szervezi meg a 32. Egyetemi Nyelvészeti Napok nemzetközi tudományos konferenciáját a Bölcsészettudományi Kar mozitermében és első emeleti dísztermében 34 résztvevővel. Az rendezvény központi témája a nyelv időben és térben. A megnyitó kedden...
2024. OKTÓBER 11.
[ 13:08 ]
David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja fehérjékkel kapcsolatos kutatásaiért az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint. Az amerikai David Baker a számítógépes fehérjetervezésért kapja a díj egyik felét, és a másik felén osztozik a két...
2024. OKTÓBER 9.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban