Tudomány
Szabadka: Megtartották a második nemzetközi Károli Fórumot
Betűméret:             

A Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont szervezésében június 8-án, szombaton került megrendezésre a második nemzetközi Károli Fórum Szabadkán, a Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont székházában.

A rendezvény témája A protestáns világnézet – változások és kihívások volt.

A Központ kutatói (dr. Urbán Dorottya, dr. Sütő Damir, Szűcs Kószó Izabella és Szűcs Csaba) mellett a 2024-es fórum résztvevői dr. Lluís Català Oltra és dr. Daniel La Parra Casado a spanyolországi Alicantei Egyetem munkatársai, valamint Fic Dávid és Morvai Rácz Richárd, az Újvidéki Egyetem hallgatói voltak.

A megnyitó ünnepséget Szűcs Kószó Izabellának, a Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont elnökasszonyának a köszöntő beszéde, valamint a szabadkai Pro Musica kamarakórus, és a Fény duó vonós kamaraegyüttes fellépése tette ünnepélyesebbé.

"A mai fórum A protestáns világnézet – változások és kihívások témakörben került meghirdetésre, különös figyelmet fordítva a toleranciára és a multikulturalizmusra, ami itt, Vajdaságban különösen fontos értéket képvisel, és segíti a közösségek közötti együttműködést" - kezdte köszöntő beszédét az elnökasszony.

Az idei, 2024-es fórumon az érdeklődők öt előadást hallgathattak meg. Olyan kutatások kerültek bemutatásra, amelyek a protestantizmus egészségügyre és oktatásra gyakorolt hatásával, a vajdasági protestáns egyházak ifjúságával, a roma heteroidentitás tényezőivel az uniós országok társadalmi befogadási politikájában, a protestánsok mai Bácskába való betelepülésével Mária Terézia és II. József uralkodása idején, valamint az 1568-as tordai vallási türelmi ediktummal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztak.

A második nemzetközi Károli fórumon dr. Lluís Català Oltra és dr. Daniel La Parra Casado a spanyolországi Alicantei Egyetem munkatársai online formában tartották meg előadásukat, amely A roma heteroidentitás meghatározó tényezői az EU országaiban élő romák társadalmi integrációs politikában: geopolitika kontra vallás címet viselte.

Jog és teológia témakörben dr. Sütő Damir tartott előadást. Témája az 1568-as vallási tolerancia törvénycikkelye – a tordai ediktum volt.

Őt követte Morvai Rácz Richárd előadása, amely a lakosság településeinek kialakulásával foglalkozott a mai Bácska területén Mária Terézia betelepitési politikájának kezdetétől II. József haláláig, különös tekintettel a protestáns lakosságra.

A fórumot Szűcs Kószó Izabella és Szűcs Csaba: A protestantizmus hatása az egészségügyre, illetve Urbán Dorottya: A protestantizmus oktatásra gyakorolt hatása cimű előadása zárta.

A kutatók előadásait követően a közönségnek lehetősége volt részt venni a fórumon felvetett kérdésekről szóló nyílt vitaülésen, illetve a szimpózium során a szervezők bemutatták az idei Károli Fórum konferenciakiadványát is.

A rendezvényt a Vajdasági Autonóm Tartomány Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársága támogatta.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orvosok szerint ez lehet a jövő, így ugyanis jóval több érintettet meg lehetne menteni. Amerikai orvosok sikeresen végeztek veseátültetést egy 28 éves férfin, aki az egész beavatkozás alatt ébren volt, mindössze helyi érzéstelenítést kapott. Orvosai szerint mivel így lerövidül a kórházban töltött idő, az eljárás...
2024. JÚNIUS 30.
[ 8:30 ]
A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában. A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a...
2024. JÚNIUS 24.
[ 6:26 ]
Tudatosan próbálják gyógyítani magukat a csimpánzok – jelentették az Oxfordi Egyetem tudósai. A szakemberek az ugandai erdőkben figyelték meg az állatok viselkedését, és arra jutottak, hogy az állatok olyan növényeket esznek, amelyeknek fájdalomcsillapító vagy antibakteriális hatásuk van. Az erről szóló tanulmány a PLOS...
2024. JÚNIUS 22.
[ 12:10 ]
Beolvasás folyamatban