Tudomány
Szabadka: Megtartották a második nemzetközi Károli Fórumot
Betűméret:             

A Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont szervezésében június 8-án, szombaton került megrendezésre a második nemzetközi Károli Fórum Szabadkán, a Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont székházában.

A rendezvény témája A protestáns világnézet – változások és kihívások volt.

A Központ kutatói (dr. Urbán Dorottya, dr. Sütő Damir, Szűcs Kószó Izabella és Szűcs Csaba) mellett a 2024-es fórum résztvevői dr. Lluís Català Oltra és dr. Daniel La Parra Casado a spanyolországi Alicantei Egyetem munkatársai, valamint Fic Dávid és Morvai Rácz Richárd, az Újvidéki Egyetem hallgatói voltak.

A megnyitó ünnepséget Szűcs Kószó Izabellának, a Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont elnökasszonyának a köszöntő beszéde, valamint a szabadkai Pro Musica kamarakórus, és a Fény duó vonós kamaraegyüttes fellépése tette ünnepélyesebbé.

"A mai fórum A protestáns világnézet – változások és kihívások témakörben került meghirdetésre, különös figyelmet fordítva a toleranciára és a multikulturalizmusra, ami itt, Vajdaságban különösen fontos értéket képvisel, és segíti a közösségek közötti együttműködést" - kezdte köszöntő beszédét az elnökasszony.

Az idei, 2024-es fórumon az érdeklődők öt előadást hallgathattak meg. Olyan kutatások kerültek bemutatásra, amelyek a protestantizmus egészségügyre és oktatásra gyakorolt hatásával, a vajdasági protestáns egyházak ifjúságával, a roma heteroidentitás tényezőivel az uniós országok társadalmi befogadási politikájában, a protestánsok mai Bácskába való betelepülésével Mária Terézia és II. József uralkodása idején, valamint az 1568-as tordai vallási türelmi ediktummal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztak.

A második nemzetközi Károli fórumon dr. Lluís Català Oltra és dr. Daniel La Parra Casado a spanyolországi Alicantei Egyetem munkatársai online formában tartották meg előadásukat, amely A roma heteroidentitás meghatározó tényezői az EU országaiban élő romák társadalmi integrációs politikában: geopolitika kontra vallás címet viselte.

Jog és teológia témakörben dr. Sütő Damir tartott előadást. Témája az 1568-as vallási tolerancia törvénycikkelye – a tordai ediktum volt.

Őt követte Morvai Rácz Richárd előadása, amely a lakosság településeinek kialakulásával foglalkozott a mai Bácska területén Mária Terézia betelepitési politikájának kezdetétől II. József haláláig, különös tekintettel a protestáns lakosságra.

A fórumot Szűcs Kószó Izabella és Szűcs Csaba: A protestantizmus hatása az egészségügyre, illetve Urbán Dorottya: A protestantizmus oktatásra gyakorolt hatása cimű előadása zárta.

A kutatók előadásait követően a közönségnek lehetősége volt részt venni a fórumon felvetett kérdésekről szóló nyílt vitaülésen, illetve a szimpózium során a szervezők bemutatták az idei Károli Fórum konferenciakiadványát is.

A rendezvényt a Vajdasági Autonóm Tartomány Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársága támogatta.

Fehér Szilvia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2024. október 8-án és 9-én negyedik alkalommal szervezte meg nemzetközi tudományos konferenciáját, A minoritás poétikáit a Bölcsészettudományi Karon. A tanácskozás másfél napja alatt 24 előadás hangzott el hét ülésszakban. A konferenciára hét országból érkeztek kutatók....
2024. OKTÓBER 11.
[ 15:28 ]
Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2024. október 15-én, kedden szervezi meg a 32. Egyetemi Nyelvészeti Napok nemzetközi tudományos konferenciáját a Bölcsészettudományi Kar mozitermében és első emeleti dísztermében 34 résztvevővel. Az rendezvény központi témája a nyelv időben és térben. A megnyitó kedden...
2024. OKTÓBER 11.
[ 13:08 ]
David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja fehérjékkel kapcsolatos kutatásaiért az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint. Az amerikai David Baker a számítógépes fehérjetervezésért kapja a díj egyik felét, és a másik felén osztozik a két...
2024. OKTÓBER 9.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban