Tudomány
Rubik Ernő: Egy kocka valaki kezében megelevenedik
Betűméret:             

Szimpóziumot rendeztek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Rubik-kocka születésének ötvenedik évfordulója alkalmából.

Egyszerű, de mégis nagyon bonyolult: 50 éves a Rubik-kocka, a világ egyik legnépszerűbb játéka. A MOME-n az alkalomból neves előadók beszéltek arról, hogy az ő szakmájukhoz hogyan kötődik a kirakósjáték. Schneider Ákos designkultúra-kutató azt vizsgálta, hogy a rohanó világunkban, amikor a gépek már gyorsabban ki tudják rakni a kockát, mint az emberek, mi értelme van még játszani vele.

„Azt gondolom, hogy a sebesség, a gyorsulás kultúrájában ezek a játékok az elmélyülésnek adnak lehetőséget. Arra adnak lehetőséget, hogy egy pillanatra, vagy egy kis időre átéljük a jelenlét és a játék örömét” - mondta Schneider Ákos az euronews.com portálnak nyilatkozva.

A magyar világsiker

A világon több mint 500 millió Rubik-kockát adtak el, ezzel az egyik legsikeresebb magyar találmánynak számít, és nem csak a kereskedelmi sikere óriási: az elmúlt évtizedekben rengeteg művészeti alkotást is inspirált a Rubik-kocka.

Mérő László matematikust a Euronews arról kérdezte, hogy minek köszönhető ez.

„Én úgy látom, hogy nem azért lett sikeres, mert egy baromi nehéz rejtvény, hanem ennek ellenére. Pont azért, mert annyira nehéz, hogy az ember egy idő után rájön, hogy reménytelen, hogy megoldja. Viszont bele volt csomagolva a megoldás, tehát meg lehet tanulni. Nem olyan könnyű az, órákig tart, amíg megtanuljuk. De szerintem ez az élmény az, ami nagyon sok tízmillió gyereket ért, hogy itt van egy feladat, amiről látod, hogy nem megy, olyan baromi nehéz. Tanulsz pár órát vagy egy-két napot, és utána nem hogy meg tudod oldani, hanem még élvezed is, és mások meg tisztelnek érte, hogy te meg tudod csinálni” - magyarázta Mérő László.

A feltaláló, Rubik Ernő nemrég könyvet írt az életéről és a kocka történetéről. Szerinte jó adag szerencse is kell a sikerhez, de az is fontos, hogy feltegyük a jó kérdéseket.

„Eljutunk odáig, hogy azt a kérdést, amit én egy rendkívül alapvető kérdésnek tartok, föltesszük: hogy miért? Miért vannak a dolgok úgy, ahogy vannak, és hogyan lehetnének másképpen? Ezzel kezdődik el az, hogy megszületnek megoldások, és a megoldások egy része tárgyiasul, tehát tárgyak is születnek. A tárgyakban az az érdekes, hogy ugyan halottnak tűnnek, de mégis, egy kocka valakinek a kezében megelevenedik” - mondta.

A hamarosan nyolcvanadik születésnapját ünneplő Rubik Ernő egy különleges kockát kapott ajándékba a MOME-tól, attól az iskolától, melynek oktatójaként 50 éve feltalálta a játékot, zárja cikkét a euronews.com.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2024. október 8-án és 9-én negyedik alkalommal szervezte meg nemzetközi tudományos konferenciáját, A minoritás poétikáit a Bölcsészettudományi Karon. A tanácskozás másfél napja alatt 24 előadás hangzott el hét ülésszakban. A konferenciára hét országból érkeztek kutatók....
2024. OKTÓBER 11.
[ 15:28 ]
Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 2024. október 15-én, kedden szervezi meg a 32. Egyetemi Nyelvészeti Napok nemzetközi tudományos konferenciáját a Bölcsészettudományi Kar mozitermében és első emeleti dísztermében 34 résztvevővel. Az rendezvény központi témája a nyelv időben és térben. A megnyitó kedden...
2024. OKTÓBER 11.
[ 13:08 ]
David Baker, Demis Hassabis és John M. Jumper kapja fehérjékkel kapcsolatos kutatásaiért az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint. Az amerikai David Baker a számítógépes fehérjetervezésért kapja a díj egyik felét, és a másik felén osztozik a két...
2024. OKTÓBER 9.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban