Tükör
CeSID felmérés: A fiatalok 80 százaléka nem lát olyan politikai erőt, amely az érdekeit képviselné
Betűméret:             

Harcolnának-e a fiatalok Koszovóért, mennyire aggódnak amiatt, amerre országuk jelenleg halad, szívesen mennének-e katonának, hol látják a jövőjüket, mennyire hisznek a demokratikus értékekben... Ez csak néhány kérdés azok közül, amelyet a mai szerbiai fiatalok nézeteit vizsgáló felmérésben tettek fel a kutatást végző Szabad Választások és Demokrácia Központ (CeSID) munkatársai.

A CeSID által végzett kutatás 2023. augusztus 23-a és szeptember 10-e között zajlott 1000, 15 és 30 év közötti fiatal részvételével. Az eredményeket most tették közzé a Blicben.

A fiatalokat nem érdeklik a választások

CeSID által végzett felmérés a fiatalok politikai és demokratikus gondolkodását is kutatta, s kíváncsiak voltak a fiatalok részvételére is a szerbiai politikai életben. Az eredmény legalábbis elgondolkodtató, ugyanis

a szerbiai fiatalok túlnyomó többsége, több mint 80 százaléka, nem lát olyan politikai szereplőt, legyen az személyiség vagy politikai párt, aki képviseli és védi az érdekeiket.

A CeSID szerint az adott politikai pillanat percepciójának további eredménye, hogy a fiatalok között mindössze minden harmadik állította azt, hogy rendszeresen részt vesz a választási folyamatban, míg a többi megkérdezett számára a választásokon való részvétel inkább a pillanatnyi motiváció függvénye, mintsem azon igény kifejezése, hogy saját érdekében harcoljon.

Jellemzően az, hogy a fiatalok nemigen vesznek részt a választásokon, azt eredményezi, hogy köreikben csökken a bizalom a demokrácia és a demokratikus intézményrendszer iránt. Éppen azok között, akik nem mennek el szavazni, elterjedt a leginkább az az ellentmondásos nézet, miszerint olykor a nem demokratikus rendszer jobb és hasznosabb a polgárok számára, mint a demokratikus.

Hisznek is, meg nem is a demokráciában

Azt, hogy a demokrácia a legrosszabb kormányzási forma, csak épp nem találtak még ki jobbat, Churchill óta tudjuk. Nyilvánvalóan ez kellene, hogy legyen az alapja annak is, ahogy a fiataloknak kellene építeniük saját jövőjüket és az országuk jövőjét, ahol élnek. Jelenleg azonban Szerbiában a 15 és 30 év közötti fiatalok kevesebb mint a fele (47 százaléka) hisz abban, hogy a demokrácia a legjobb kormányzási rendszer.

Aggódnak amiatt, hogy merre tart az ország

Ennek némiképp ellentmond, hogy ezzel egyidőben, a fiatalok majdnem fele, 49 százaléka, aggodalmát fejezte ki amiatt, amerre jelenleg az ország tart, ami - a CeSID magyarázata szerint - további motivációt nyújt az ország elhagyására, és csökkenti a vágyat, hogy aktívan részt vegyenek a pozitív változások megvalósításában.

A szerbai fiataloknak jól definiált véleményük van az euro-atlanti integrációval kapcsolatban. Kétszer annyi szerbiai fiatal támogatja azt, hogy országuk egy nap az Európai Unió része legyen, mint ahányan ellene vannak ennek a tendenciának. A NATO tagság azonban továbbra is nagyon népszerűtlen a fiatalok körében, és csak minden kilencedik megkérdezett támogatja ezt az ötletet.

Nem vonzó a katonai szolgálat és nem akarnak Koszovóért háborúzni

Amikor a szerbiai fiatalok katonai szolgálatáról és egy, a saját népük védelmével kapcsolatos esetleges háborús részvételről van szó, magyarán, háborúba mennének-e Koszovóért, tovább csökkent azok aránya, akik támogatnák ezt.

A fiatalok körében meglehetősen kiegyenlített a katonai szolgálat újbóli bevezetését támogató és ellenzők aránya, 45 százalékuk támogatja, 44 százalékuk viszont ellenzi. Másrészről azoknak az aránya, akik hajlandóak lennének háborúba menni a saját népük érdekeinek és biztonságának védelmében, kevesebb, mint egy ötöd, vagyis a megkérdezettek kevesebb mint 20 százaléka lenne hajlandó háborúzni.

Amikor a koszovói kérdés megoldásáról van szó, a megkérdezettek közül csak minden ötödik támogatja a fegyveres összecsapást ezen kérdés megoldásakor. Azonban, bár a fiatalok többsége nem hajlandó harcolni Koszovó Szerbiában való maradásáért, a megkérdezettek legnagyobb része továbbra is reménykedik abban, hogy a déli tartomány Szerbia része marad, valamivel kevesebben pedig úgy vélik, hogy a problémát hosszú időre jegelik és nem lesz egyhamar megoldás.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lehetetlen célok - illusztráció
2024. FEBRUÁR 22.
[ 0:02 ]
Valentin-nap - illusztráció
2024. FEBRUÁR 14.
[ 8:21 ]
Február második vasárnapján, idén február 11-én ünneplik a házasság világnapját. A házasság ünnepének ötlete, mint annyi más, újkeletű ünnap, Amerikából érkezett Európába. A kezdeményezés 1981-ben indult útjára az Egyesült Államokból, amikor Bálint-napon (a szerelmesek napján) Baton Rouge város...
2024. FEBRUÁR 11.
[ 13:29 ]
Interjút készített Vlagyimir Putyinnal az ismert és megosztó amerikai újságíró, influenszer Tucker Carlson. Az interjú tényét az újságírón kívül megerősített Dmitrj Peszkov, a Kreml szóvivője is. Az amerikai fősodor média válaszul nemzetbiztonsági kockázatként bélyegezte meg Carlsont, az ukrán Mirotvorec pedig...
2024. FEBRUÁR 8.
[ 10:57 ]
Húsz évvel ezelőtt még senki sem hitte, hogy minden idők legnagyobb közösségi oldalát hozzák majd létre – mégis az lett. A Facebook minden eddiginél sikeresebb, nemrégiben pedig átlépte a bűvös hárommilliárdos aktív felhasználói számot is, tehát a Föld lakosságának közel egyharmada elérhető a platformon. De mit...
2024. FEBRUÁR 4.
[ 17:50 ]
Beolvasás folyamatban