Tükör
Honnan érkeznek a legnagyobb külföldi befektetők Szerbiába? Nem Oroszországból
Betűméret:             

Szerbiába tavaly több mint 4,5 milliárd eurónyi közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett, derült ki a Szerb Nemzeti Bank (NBS) adataiból. Ez mintegy 100 millióval több, mint 2022-ben, amikor 4,4 milliárd eurót fektettek be külföldiek a szerbiai gazdaságba.

A legtöbb befektető tavaly az Európai Unióból érkezett, az összes befektetésnek majdnem a fele, mintegy 2,2 milliárd euró értékben, írja a Danas.

Egy évvel korábban azonban ez nem így volt. 2022-ben ugyanis jelentősen – mintegy 800 millió euróval – kevesebb tőkbefektetés érkezett az unióból, összege nem haladta meg az 1,4 milliárd eurót.

Ha országonként nézzük a befektetőket, akkor meggyőzően a legnagyobb tőkebefektetés Szerbiába Kínából érkezik, csak a tavalyi év során mintegy 1,4 milliárd euró jött innen. Hasonló összeget fektettek be a kínaiak a szerb gazdaságba 2022-ben is.

A második helyen, talán meglepő módon, Hollandia áll, ahonnan 2023 során 738 millió euró érkezett, miközben egy évvel korábban innen alig valamivel több mint 148 millió euró folyt be az országba. Ez azt jelenti, hogy Hollandia tavaly 590 millióval többet ruházott be a szerb gazdaságba az előző évihez képest.

A harmadik legnagyobb közvetlen külföldi tőkebefektető az országban Nagy-Britannia, amely 383 millió eurós közvetlen befektetéssel járult hozzá a szerbiai gazdaság fejlődéséhez. Hollandiától eltérően ennek az országnak a befektetése csökkent az előző, 2022-es évhez képest mintegy 330 millió euróval.

A negyedik helyen Ausztria áll 308 millió közvetlen tőkebefektetéssel, ami növekedést jelent az előző évi 245 millió euróhoz képest.

Németország, noha Szerbia egyik legfontosabb befektetőjének számít, az ötödik helyen áll valamivel több mint 179 millió eurós működőtőkével, ami jelentősen kevesebb az előző évihez viszonyítva, amikor is 282 millió euró közvetlen beruházás érkezett innen Szerbiába.

Oroszország csak ezután következik, valamivel több mint 162 millió eurós részvétellel. Ez jóval kevesebb, mint a 2022-es 464 millió.

Miből származik a legtöbb külföldi tőkebefektetés?

Kiemelkedően a legtöbb befektetés a feldolgozó iparban van, valamivel kevesebb, mint 1,2 milliárd euró értékben. Ebből tavaly a gumi- és műanyagtermékek gyártása hozta a legtöbb pénzt, 476 millió eurót. A feldolgozó iparágak közül a második helyen a gépjármű-, pótkocsi- és félpótkocsigyártás végzett, amely 288 millió euró értékben hozott közvetlen külföldi befektetést.

A közvetlen tőkebefektetések számát tekintve a második az építőipar, ahol a tőkebefektetés értéke 2023-ban 853 millió euró volt. Az építőipar után a bányászat következik mintegy 705 millió euróval.

A negyedik helyen a nagy- és kiskereskedelem, valamint a gépjármű- és motorjavítás végzett, melynek értéke 396 millió euró volt.

A szakmai, tudományos, innovációs és műszaki tevékenységek 362 millió euróval az ötödik helyre kerültek.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyakig a hitelekben - illusztráció
2024. JÚLIUS 12.
[ 11:44 ]
Európai béketervet sürget Orbán - illusztráció
2024. JÚLIUS 10.
[ 16:51 ]
Az Európai Unió versenyképességének helyreállításáról írt cikket Orbán Viktor miniszterelnök a Financial Timesban. A kormányfő a londoni gazdasági napilapban megjelent írásában hangsúlyozza: tizenhárom évvel első elnöksége után Magyarország immár másodszor tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki...
2024. JÚLIUS 2.
[ 18:04 ]
Patrióta kiáltványt fogadtak el az európai jövőért vasárnap délelőtt Bécsben, amelynek aláírói Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az aláírt...
2024. JÚNIUS 30.
[ 12:20 ]
Joe Biden elnökjelölti vitája akkora égés volt, hogy már a Demokrata Pártnak is kínossá vált a regnáló elnök. Kicsi az esély arra, hogy most eltávolítsák a kampányból, de nem lehetetlen, írja a VG. Itt vannak a legfontosabb kérdések Joe Biden leváltásáról. Az elnökjelölti vitán nyújtott teljesítményével Joe...
2024. JÚNIUS 28.
[ 17:40 ]
Beolvasás folyamatban