Tükör
Hogyan kerül a szerb fegyver Ukrajnába
Betűméret:             

A Vreme hetilap mai számában megjelent egy cikk Hogyan kerülnek a szerb fegyverek Ukrajnába címmel, amely szerint az eljárás kétes közvetítőkön keresztül történik.

A közvetítők állítólag Szerbiában vásárolnak, majd a Pentagonnak és Ukrajnának adják el a fegyvereket, de orosz oligarchák, valamint a hatóságokhoz közeli szerb exportőrök is érintettek az ügyben.

A Vreme szövegében az áll, hogy az Amerikai Egyesült Államok a közelmúltban megnövelte a szerbiai fegyverimportot.

Mint fogalmaztak, „a szerbiai kamara szerint a tavalyi behozatal nagy része „nem minősített katonai áru”, míg a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint az amerikai importőrök 267 tüzérségi rendszert vásároltak Szerbiából, valamint 3.200 rakétát és öt páncélozott járművet.

Az amerikai vevők 16 millió kis kaliberű golyót vásároltak a Jugoimport állami fegyverkereskedelmi vállalattól.

„Tekintettel arra, hogy az amerikai hadsereg által használt fegyverek lényegesen kifinomultabbak, mint a Szerbiában gyártottak, joggal feltételezhető, hogy az USA Szerbiából egy harmadik félnek ad át fegyvereket”, nyilatkozta a Vreme lapnak Katarina Đokić, a Stockholmi Békekutató Intézet kutatója.

A szövegben említenek egy Pentagonhoz közeli amerikai fegyverkereskedőt, Mark Moralest, akinek a vállalatai tavaly 16 millió kis kaliberű golyót importáltak Szerbiából, míg 2020-ban az „amerikai hadsereg tesztelése miatt” vásárolt egy Nora N52 típusú önjáró tarackot a Jugoimporttól.

Morales vállalatai az amerikai hadsereget és szövetségeseit látják el, de cégei az ukrajnai háború kezdete óta egymilliárd dollár értékű szerződést kötöttek a Pentagonnal, ő pedig közvetlenül Ukrajnában további 200 milliót keresett.

A Vreme szerint Morales együttműködik – noha ezt tagadja – Slobodan Tešić fegyverkereskedővel, aki ellen az ENSZ szankciókat vezetett be a Libériába irányuló fegyverexport tilalmának megsértése miatt, de a férfi szerepel az amerikai feketelistán is.

Az állítások szerint Morales tavaly lőszert importált egy Tešić családjának tulajdonában lévő cégtől.

A cikkben az áll, hogy a Vreme több kérdéssel fordult a szerb védelmi minisztériumhoz, a Jugoimporthoz, a Pentagonhoz, a Nemzetközi Kereskedelmi Igazgatósághoz és az orosz Rostekhez, de egyikük sem válaszolt a megkeresésre.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyakig a hitelekben - illusztráció
2024. JÚLIUS 12.
[ 11:44 ]
Európai béketervet sürget Orbán - illusztráció
2024. JÚLIUS 10.
[ 16:51 ]
Patrióta kiáltványt fogadtak el az európai jövőért vasárnap délelőtt Bécsben, amelynek aláírói Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt elnöke. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az aláírt...
2024. JÚNIUS 30.
[ 12:20 ]
Joe Biden elnökjelölti vitája akkora égés volt, hogy már a Demokrata Pártnak is kínossá vált a regnáló elnök. Kicsi az esély arra, hogy most eltávolítsák a kampányból, de nem lehetetlen, írja a VG. Itt vannak a legfontosabb kérdések Joe Biden leváltásáról. Az elnökjelölti vitán nyújtott teljesítményével Joe...
2024. JÚNIUS 28.
[ 17:40 ]
Napokon keresztül lázban tartotta az országot az a többismeretlenes egyenlet, hogyan juthat tovább a legjobb csoportharmadikok között Magyarország a labdarúgó Európa-bajnokságon, szerda estére azonban eldőlt, hogy sehogy. Hétfőn Olaszország megtette azt a szívességet, hogy nem kapott ki Horvátországtól, kedden azonban az...
2024. JÚNIUS 27.
[ 8:28 ]
Beolvasás folyamatban