Vajdaság
Közmeghallgatás az EP strasbourgi székházában a délvidéki magyarok elleni jogsértésekről
Betűméret:             

Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselővel és délvidéki magyar szervezetek vezetőivel együtt közmeghallgatást szervezett kedden az EP strasbourgi székházában a délvidéki magyarok elleni emberi jogi jogsértésekről.

Morvai Krisztina azt hangoztatta, hogy Szerbia EU-csatlakozása mindaddig nem támogatható, amíg a magyar sérelmeket nem orvosolják - tájékoztatta az MTI-t Gaudi-Nagy Tamás.

A rendezvényen részt vett Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, valamint Bozóki Antal, a délvidéki magyarok jogvédelmével foglalkozó Árgus Egyesület elnöke. Megjelent Tőkés László erdélyi néppárti EP-képviselő, illetve több angol és olasz EP-képviselő.

Bemutatták az "Áldozatból bűnös?" című dokumentumfilmet, amely az ismét egyre gyarapodó magyarellenes atrocitásokról és arról a tavaly október óta előzetes letartóztatásban tartott hét délvidéki magyar fiatalról szól, akiket egy kocsmai verekedés miatt vádolnak súlyos bűncselekményekkel - közölte Gaudi-Nagy Tamás.

Morvai Krisztina kifejtette: céljuk, hogy a magyar kormányt, a magyar és más európai parlamenti képviselőket, illetve más döntéshozókat meggyőzzenek arról, hogy Szerbia uniós csatlakozása nem támogatható mindaddig, amíg a délvidéki magyarok területi autonómiáját nem biztosítják, és amíg a magyarveréseket, illetve egyéb tömeges, durva emberi jogi jogsértéseket be nem fejezik Szerbiában.

Bozóki Antal a meghallgatáson kijelentette: Szerbia EU-csatlakozásának elengedhetetlen feltétele a nemzeti kisebbségi jogokat biztosító belső jogszabályok és nemzetközi egyezmények, illetve előremutató európai gyakorlatok maradéktalan alkalmazása. Fontos követelmény a nemzeti kisebbségi területi és személyi elvű autonómia mielőbbi érdemi megvalósítása.

Rácz Szabó László szerint végzetes hibát követ el a magyar kormány azzal, hogy csak a Vajdasági Magyar Szövetséget hallgatja meg a délvidéki magyarok ügyében, és emiatt azt gondolja, hogy minden a legnagyobb rendben van. Szerinte ez a párt "teljes szerb függőségben él".

"Adott a történelmi pillanat, amikor Magyarország - ígéretét betartva - élhetne vétójogával Szerbia EU-csatlakozásának folyamatában, és megkövetelhetné az elszakított délvidéki magyar népet alanyi jogon megillető önrendelkezési jog biztosítását" - vélekedett.

Gaudi-Nagy Tamás a rendezvényen arról beszélt, hogy az Európai Unió ellenségként tekint a hagyományos nemzeti közösségekre, mivel a globális cégek által diktált egységes európai piac gondolatába nem férnek bele. Sajnálatosnak nevezte, hogy - mint minden nemzetnek - "a délvidéki magyarságnak is vannak árulói": ez szerinte a Vajdasági Magyar Szövetség, "amely saját politikai megélhetése érdekében nem áll ki a délvidéki magyarság jogaiért, és rózsaszín képet fest a délvidéki magyarságról kifelé". Gaudi szerint "változás csak akkor lesz, ha a magyar kormány védhatalomként küzd az elcsatolt magyar közösségekért".

A közmeghallgatás előtt tüntetést tartottak a délvidéki magyarokért az Európai Parlament épülete előtt. Azon - Morvai, Gaudi-Nagy, Bozóki és Rácz Szabó mellett - Gaudi tájékoztatása szerint felszólalt Sógor Csaba erdélyi néppárti (RMDSZ-es) EP-képviselő is. A tüntetés után a meghallgatáson részt venni kívánó embereket közel egy óráig nem engedték be az EP épületébe, arra hivatkozva, hogy magyar zászló van náluk, illetve hogy a tüntetésen való jelenlétük miatt veszélyt jelentenek - tájékoztatta az MTI-t Gaudi-Nagy Tamás, aki szerint "hosszas huzavona után végül erőteljes nemzeti jogvédő fellépésre léphettek csak be a magyar zászlóval".

A strasbourgi plenáris EP-üléshét során a jobbikos politikusok több kétoldalú találkozót bonyolítottak le különböző nemzeti delegációkkal annak érdekében, hogy megismertessék a valóságot a délvidéki magyar közösség mostoha helyzetével kapcsolatban - fogalmazott Gaudi, és megjegyezte: az EP legutóbbi szerbiai jelentése nem tér ki a magyarok jogfosztott helyzetére. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban