Vajdaság
Pásztor: Le kellene zárni a "háborús állapotot"
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint politikai indíttatású feszültségkeltés zajlik az országban. Pásztor István a szabadkai Pannon RTV csütörtökön sugárzott Szubjektív című interjúműsorában úgy fogalmazott: jó volna valahogy a "háborús állapotot" lezárni.

A politikus - aki egyben a vajdasági képviselőház elnöke is - kijelentette: az embernek folyamatosan olyan érzése van, mintha háborús helyzet uralkodna a társadalomban, ezt sugallja a média, ez érződik a közhangulaton, a levegőben állandó a feszültség, és ez a robbanás előtti állapot rabságban tartja a társadalmat. Úgy vélte, a feszültségkeltés politikai indíttatású, és megjegyezte hogy ebben a helyzetben "nehéz a mával és a holnappal foglalkozni", ezért jó volna valahogy a "háborús állapotot" lezárni.

A szerb sajtóból napról napra olyan hírek özönlenek, amelyek még inkább fokozzák ezt a hangulatot – fogalmazott Pásztor. Hangsúlyozta, hogy tavasszal bizonyosan előre hozott parlamenti választásokra kerül sor. Amennyiben ennek az lesz az eredménye, hogy egyértelművé válik "kinek mekkora politikai súlya van, kinek milyen feladata és felelőssége van az ország irányításában, akkor talán van esély arra, hogy normális helyzet alakuljon ki" - vélte. Ezt követően lehet foglalkozni a Szerbiát és a Vajdaságot érintő fontos kérdésekkel, a tartomány statútumával, a hatáskörökről szóló törvénnyel, illetve a Vajdaság finanszírozásával, de például az európai uniós csatlakozással is.

Az interjú évértékelő részében Pásztor István kiemelte, januárban még a magyar kisebbséget ért támadásokról és konfliktusokról kellett beszélni, azóta viszont "sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek talán kezelték ezt a helyzetet".

Korszakos döntésnek nevezte a magyar-szerb történelmi megbékélést, azt hogy Áder János magyar és Tomislav Nikolić szerb elnök közösen hajtott fejet a második világháború ártatlan áldozatai előtt Csúrogon. "Ez korszakos döntéssor volt, függetlenül attól, hogy a folyamat még nem fejeződött be" - mondta Pásztor, hozzátéve, hogy ezt már nem lehet visszafordítani.

Arról is beszélt, hogy még az év vége előtt, pénteken összeül a vajdasági képviselőház alkotmányügyi bizottsága, hogy megvitassák az alkotmánybíróság azon döntését, amely a szerb alkotmánnyal összeegyeztethetetlennek nyilvánította a Vajdaság alapdokumentumának számító statútum kétharmadát. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerdán Zenta Község Képviselő-testületének alakuló ülésén megválasztották a község új polgármesterét és a községi tanács tagjait is. A község új polgármesterének Burány Hajnalkát választották meg. Burány Hajnalka 1980. március 30-án született Zentán. A Zentai Gimnázium elvégzése után az Újvidéki...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:43 ]
Magyarkanizsán is szerdán alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület, amelynek elnöke Újvári Zsombor (VMSZ) lett, helyettese pedig Jadranka Balaž (SNS). A községi képviselő testület titkára Major Diána maradt. A 29 tagú testületben a VMSZ-nek 19 képviselője van, akik koalícióban lesznek a Szerb Haladó...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
A Bravo polgári mozgalom elítéli a Srebrenica „felszabadítása” alkalmából meghirdetett tüntetést, és arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedájezze annak megtartását. A mozgalom szerint a július 11-re, a Szabadság térre meghirdetett rendezvény egyértelmű provokáció, és nemcsak a srebrenicai áldozatok és családjaik...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban