Vajdaság
Szombaton és hétfőn megemlékezés Csúrogon

Az 1942-es razzia áldozatainak emlékére szerveznek megemlékezést holnap Csúrogon, közölte a 021.rs portál. Hétfőn a 10 órai gyászmisét követően az emlékműnél koszorút helyeznek el Csúrog helyi közösség, Zsablja község, a vajdasági kormány, Szerbia, a VMSZ képviselői és Magyarország szabadkai főkonzulja.

A megemlékezés keretében szombat délben a razzia áldozataink múzeumában tartanak gyászszertartást. A program folytatásában Pásztor István vajdasági házelnök és Milan Radomir, a Racija 1942 emlékbizottság elnöke koszorúz majd. A megemlékezés programja szerint Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete és Čedomir Božić, zsablyai községi elnök, valamint a köztársasági és tartományi hatalom képviselői szólnak majd az egybegyűltekhez. Ezt követően megnyitják Đorđe Nenadov Dripanak, Danijel Kračunovićnak és Branislav Vujkovnak a razziával kapcsolatos képeiből álló kiállítást.

Hétfőn a 10 órai megemlékezést követően az emlékműnél koszorút helyeznek el Csúrog helyi közösség, Zsablja község, a vajdasági kormány, Szerbia, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői és Magyarország szabadkai főkonzulja.

A razzia január 4-én kezdődött Csúrog és Zsablya községek területén, majd a tömegmészárlás folytatódott a Sajkás-vidék többi településén és Újvidéken január 21-étől 23-áig. A civilek lemészárlásának apropójául a nemzeti felszabadító mozgalom egyik akciója szolgált, amelyben a magyar csapatok tíz tagja elesett.

Mint ismeretes, Magyarország a háborút követően kiadta Jugoszláviának a Sajkás-vidéken történt mészárlás parancsnokait, akiket halálra ítéltek és Csúrogon ki is végezték őket.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Befejeződtek a karbantartási munkálatok kedden valamivel 14 óra előtt, és ismét zavartalanul működik a röszkei közúti határátkelőhely - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Szabó Szilvia közölte, az átkelőnél kedden 9 órától áramkimaradás miatt szünetelt a...
2019. JÚNIUS 25.
[ 15:28 ]
A szabadkai városi képviselő-testület elnöke cáfolja, hogy politikai haszonszerzés céljából fogadták volna el a javaslatot, hogy Danilo Kišnek posztumusz adományozzanak díszpolgári címet. Bunford Tivadar közleményt tett közzé az önkormányzat hivatalos oldalán, amelyben emlékeztet arra, hogy Szabadka Város...
2019. JÚNIUS 25.
[ 15:24 ]
A Határtalanul! program keretében először utazhattak vajdasági gyerekek tanulmányi kirándulásra Magyarország történelmi helyszíneire. Zenta községből két iskola diákjai vettek részt a látnivalókban gazdag utazáson. A magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programban 2010 óta már több...
2019. JÚNIUS 25.
[ 7:23 ]
Beolvasás folyamatban