Vajdaság
Szombaton és hétfőn megemlékezés Csúrogon

Az 1942-es razzia áldozatainak emlékére szerveznek megemlékezést holnap Csúrogon, közölte a 021.rs portál. Hétfőn a 10 órai gyászmisét követően az emlékműnél koszorút helyeznek el Csúrog helyi közösség, Zsablja község, a vajdasági kormány, Szerbia, a VMSZ képviselői és Magyarország szabadkai főkonzulja.

A megemlékezés keretében szombat délben a razzia áldozataink múzeumában tartanak gyászszertartást. A program folytatásában Pásztor István vajdasági házelnök és Milan Radomir, a Racija 1942 emlékbizottság elnöke koszorúz majd. A megemlékezés programja szerint Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete és Čedomir Božić, zsablyai községi elnök, valamint a köztársasági és tartományi hatalom képviselői szólnak majd az egybegyűltekhez. Ezt követően megnyitják Đorđe Nenadov Dripanak, Danijel Kračunovićnak és Branislav Vujkovnak a razziával kapcsolatos képeiből álló kiállítást.

Hétfőn a 10 órai megemlékezést követően az emlékműnél koszorút helyeznek el Csúrog helyi közösség, Zsablja község, a vajdasági kormány, Szerbia, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői és Magyarország szabadkai főkonzulja.

A razzia január 4-én kezdődött Csúrog és Zsablya községek területén, majd a tömegmészárlás folytatódott a Sajkás-vidék többi településén és Újvidéken január 21-étől 23-áig. A civilek lemészárlásának apropójául a nemzeti felszabadító mozgalom egyik akciója szolgált, amelyben a magyar csapatok tíz tagja elesett.

Mint ismeretes, Magyarország a háborút követően kiadta Jugoszláviának a Sajkás-vidéken történt mészárlás parancsnokait, akiket halálra ítéltek és Csúrogon ki is végezték őket.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Átadták az új szökőkutat - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 16:02 ]
Edita Stokić, a Vajasági Klinikai Központ (KCV) igazgatója ma reggel kijelentette, hogy ebben az intézményben csökkenő tendenciát mutat az új koronavírus-fertőzöttek száma. Stokić az RTS-nek elmondta, hogy jelenleg a klinikai központban 216 pácienst kezelnek, akik közül 13-an vannak lélegeztetőgépen. A KCV-ben kezelt...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 11:49 ]
A nagybecskereki Sörnapok szervezőbizottsága mai ülésén döntött arról, hogy a hagyományos rendezvényt az aktuális járványhelyzet miatt elhalasztják. A nagyméretű manifesztáció mintegy fél millió látogatót vonzott az elmúlt évben is, így a szervezők nem vállalhatják a kockázatot, hiszen nincsenek meg a feltételek...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:56 ]
Szabadkán a járvány kezdete óta a mai napig 360 szabadkai lakhellyel rendelkező személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel, derül ki a Szabadkai Közegészségügyi Intézet által a Városi Válságkezelő Törzskarhoz eljuttatott jelentésből. Ugyanebben az időszakban 15 olyan haláleset történt, amely kapcsolatba hozható...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:47 ]
Beolvasás folyamatban