Vajdaság
Kishegyes: A zsidók deportálásának 70. évfordulójára emlékeztek
Betűméret:             

A helybeli zsidók 70 évvel ezelőtt történt deportálására és a holokauszt áldozataira emlékeztek Kishegyesen a zsidó temetőben felállított emlékmű előtt. A Mementón a szabadkai magyar és a horvát külképviseletek, valamint a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselői mellett az önkormányzat, a helyi közösség, a református és a katolikus egyház képviselői is lerótták kegyeletüket, de jó néhány helybeli polgár is jelen volt az eseményen.

A megemlékezésen jelen volt Faragó Éva, az áldozatok feltehetően egyetlen élő leszármazottja, Faragó Andor leánya. A megjelenteket Linka Miklós, a községi tanács tagja köszöntötte. Az 1941-ben kishegyesi regisztrált lakhellyel rendelkező zsidó közül 21 személyről lehet biztosan állítani, hogy a holokauszt áldozatai lettek, az ő nevük szerepel az emléktáblán. Emellett még öt kishegyesi zsidó származású személyt elhunytnak nyilvánítottak a második világháború után. Dr. Virág Gábor helytörténész történelmi áttekintőjéből kiderült még az is, hogy a zsidó közösség lélekszáma a 19. század végére majdnem elérte a 200 főt, adatai szerint 1889-ben 191-en voltak, de számuk a 20. században folyamatosan csökkent, mert Trianon után nem garantálták jogaikat. A holokauszt első áldozata Kertész Sándor Simon volt, aki a rendelkezésre álló adatok szerint 1944. május 5-én veszítette életét Auschwitzban. Mohácsi Zoltán alpolgármester alkalmi beszédében hangsúlyozta, most először szerveztek Kishegyesen megemlékezést a holokauszt áldozatainak tiszteletére, abban a reményben, hogy ilyen gaztettre soha többé nem kerül sor.

A történelmi egyházak nevében Orosz Attila bácskai református esperes többi között az élethez való jogról beszélt, ami mindenkit megillet. A katolikus egyház nevében Mirnics József hitoktató emlékezett azokra az egykori kishegyesi zsidókra, akik ma már csak lélekben lehetnek velünk. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség nevében szólt az egybegyűltekhez, majd pedig a száz évvel ezelőtt íródott Az emlékezések könyve című műből olvasott fel ma i aktuális részleteket. Ezt követően hangzott el az Il more rahamim és a Kaddis héber nyelven.

A megemlékezés a zsidó temetőben található emlékműnél koszorúzással végződött. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében dr. Tóth Anikó konzul asszony, a Szabadkai Horvát Főkonzulátus nevében Dragan Đurić főkonzul, a topolyai Film-Múzeum Civil Szervezet nevében Kocsis Antal és Aleksa Kumić, a Szabadkai Zsidó Hitközség nevében Kovács Róbert, Szabados Róbert, Weis Ferenc és Licht Ernő, a kishegyesi önkormányzat nevében Mohácsi Zoltán alpolgármester, a helyi közösség tanácsa nevében pedig Linka B. Gabriella tanácstag és Szügyi István a helyi közösség tanácselnöke koszorúzott.

A kegyeletadás és a koszorúzás után a könyvtárban dr. Szőke Anna nyitotta meg a Kishegyes zsidó közössége a néprajzos szemével, című alkalmi fotókiállítást.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerdán Zenta Község Képviselő-testületének alakuló ülésén megválasztották a község új polgármesterét és a községi tanács tagjait is. A község új polgármesterének Burány Hajnalkát választották meg. Burány Hajnalka 1980. március 30-án született Zentán. A Zentai Gimnázium elvégzése után az Újvidéki...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:43 ]
Magyarkanizsán is szerdán alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület, amelynek elnöke Újvári Zsombor (VMSZ) lett, helyettese pedig Jadranka Balaž (SNS). A községi képviselő testület titkára Major Diána maradt. A 29 tagú testületben a VMSZ-nek 19 képviselője van, akik koalícióban lesznek a Szerb Haladó...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
A Bravo polgári mozgalom elítéli a Srebrenica „felszabadítása” alkalmából meghirdetett tüntetést, és arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedájezze annak megtartását. A mozgalom szerint a július 11-re, a Szabadság térre meghirdetett rendezvény egyértelmű provokáció, és nemcsak a srebrenicai áldozatok és családjaik...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban