Vajdaság
Kishegyes: A zsidók deportálásának 70. évfordulójára emlékeztek
Betűméret:             

A helybeli zsidók 70 évvel ezelőtt történt deportálására és a holokauszt áldozataira emlékeztek Kishegyesen a zsidó temetőben felállított emlékmű előtt. A Mementón a szabadkai magyar és a horvát külképviseletek, valamint a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselői mellett az önkormányzat, a helyi közösség, a református és a katolikus egyház képviselői is lerótták kegyeletüket, de jó néhány helybeli polgár is jelen volt az eseményen.

A megemlékezésen jelen volt Faragó Éva, az áldozatok feltehetően egyetlen élő leszármazottja, Faragó Andor leánya. A megjelenteket Linka Miklós, a községi tanács tagja köszöntötte. Az 1941-ben kishegyesi regisztrált lakhellyel rendelkező zsidó közül 21 személyről lehet biztosan állítani, hogy a holokauszt áldozatai lettek, az ő nevük szerepel az emléktáblán. Emellett még öt kishegyesi zsidó származású személyt elhunytnak nyilvánítottak a második világháború után. Dr. Virág Gábor helytörténész történelmi áttekintőjéből kiderült még az is, hogy a zsidó közösség lélekszáma a 19. század végére majdnem elérte a 200 főt, adatai szerint 1889-ben 191-en voltak, de számuk a 20. században folyamatosan csökkent, mert Trianon után nem garantálták jogaikat. A holokauszt első áldozata Kertész Sándor Simon volt, aki a rendelkezésre álló adatok szerint 1944. május 5-én veszítette életét Auschwitzban. Mohácsi Zoltán alpolgármester alkalmi beszédében hangsúlyozta, most először szerveztek Kishegyesen megemlékezést a holokauszt áldozatainak tiszteletére, abban a reményben, hogy ilyen gaztettre soha többé nem kerül sor.

A történelmi egyházak nevében Orosz Attila bácskai református esperes többi között az élethez való jogról beszélt, ami mindenkit megillet. A katolikus egyház nevében Mirnics József hitoktató emlékezett azokra az egykori kishegyesi zsidókra, akik ma már csak lélekben lehetnek velünk. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség nevében szólt az egybegyűltekhez, majd pedig a száz évvel ezelőtt íródott Az emlékezések könyve című műből olvasott fel ma i aktuális részleteket. Ezt követően hangzott el az Il more rahamim és a Kaddis héber nyelven.

A megemlékezés a zsidó temetőben található emlékműnél koszorúzással végződött. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében dr. Tóth Anikó konzul asszony, a Szabadkai Horvát Főkonzulátus nevében Dragan Đurić főkonzul, a topolyai Film-Múzeum Civil Szervezet nevében Kocsis Antal és Aleksa Kumić, a Szabadkai Zsidó Hitközség nevében Kovács Róbert, Szabados Róbert, Weis Ferenc és Licht Ernő, a kishegyesi önkormányzat nevében Mohácsi Zoltán alpolgármester, a helyi közösség tanácsa nevében pedig Linka B. Gabriella tanácstag és Szügyi István a helyi közösség tanácselnöke koszorúzott.

A kegyeletadás és a koszorúzás után a könyvtárban dr. Szőke Anna nyitotta meg a Kishegyes zsidó közössége a néprajzos szemével, című alkalmi fotókiállítást.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban