Vajdaság
Pásztor Bálint: Vajdaság pénzeléséről külön törvény rendelkezik majd
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megszavazta a szerbiai költségvetést, annak ellenére, hogy Vajdaság nem kapta meg az őt illető 7 százalékot, hiszen a kormány nincs abban a helyzetben, hogy ezt a kötelezettségét teljesíteni tudja, jelentette ki Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági frakcióvezetője.

Pásztor az RTS vendégeként hangsúlyozta, ezt a problémát a tartomány pénzeléséről szóló törvény oldja majd meg, amelynek elfogadása az elkövetkező évben várható.

“Amikor csökkennek a nyugdíjak és a bérek a közszférában, akkor úgy vélem, a problémát egészében kell szemlélni, s jelenleg a kormány nincs abban a helyzetben, hogy teljesítse a tartomány pénzelésére vonatkozó alkotmányos garanciát. Meg kell hozni a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényt és ezzel megoldjuk a problémát is”, mutatott rá Pásztor Bálint, aki úgy értékelte, hogy a szóban forgó törvényt a parlament 2015 folyamán elfogadja, s ezzel a törvénnyel együtt kellene módosítani a tartomány illetékességére vonatkozó törvényen is.

Pásztor kiemelte, elégedett, amiért a parlament elfogadta pártja két módosítása indítványát, amelyek egyike az 1941 és 1948 között áldozatul esett civilek számának megállapításán dolgozó akadémiai vegyesbizottság pénzelésére vonatkozik, a másik pedig a szabadkai Népszínház felújításának pénzelésére.

A tartományi költségvetésről szólva, amelyet a VMSZ is megszavazott, akárcsak tartományi koalíciós partnere, a Demokrata Párt (DS), Pásztor kiemelte, a VMSZ soha nem akart destabilizáló tényező lenni.

“A DS-szel megállapodtunk bizonyos fontos vajdasági projektumokról és ezért támogattuk a költségvetést”, mondta Pásztor, aki a vajdasági haladók vezetőjének, Igor Mirovićnak a kijelentését, miszerint a VMSZ számára fontosabbak a privilégiumok, mint az elvek, úgy kommentálta, hogy “ebben a kijelentésben valószínűleg maga Mirović sem hisz”.

“Ő tudja, hogy mi elvszerű és következetes párt vagyunk. Soha nem döntöttük meg azt a kormányt, amelyben koalíciós partnerek voltunk. A Demokrata Párttal tartományi szinten koalícióban vagyunk, az SNS-szel pedig köztársasági szinten és ez a koalíció kiválóan működik”, mondta a VMSZ köztársasági frakcióvezetője.

Pártja legnagyobb eredményeként köztársasági szinten Pásztor Bálint azt tartja, hogy sikerült elmozdulást elérni bizonyos, a földműveseket érintő kérdésekben, amelyek apró, de jelentős lépések.

“A mi kezdeményezésünk volt továbbá az, hogy változzon meg a szociális támogatások rendszere, s hogy a szociális segélyben részesülő személyeknek legyenek az állam iránt kötelezettségeik. A kormány 70 év után eltörölte az itteni magyarság kollektív bűnösségéről szóló döntést, s a közeljövőben megépül a Belgrád-Budapest vasút”, sorolta Pásztor.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban