Vajdaság
Pásztor István egyedüli elnökjelöltként nyitott pártnak képzeli el a VMSZ-t
Hamarosan kihirdetik a pártelnökválasztás eredményeit
Betűméret:             

Sikeresnek nevezte az elmúlt négy évet Pásztor István pártelnök a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) magyarcsernyei tisztújító közgyűlésén. Az egyedüli elnökjelölt szavai szerint a VMSZ újra kivívta a vajdasági magyarság egyértelmű támogatását, emellett sok nem magyar szerbiai is elismeréssel beszél a pártról. Pásztor kiemelte: nincs olyan párt a szerbiai politikai színtéren, amellyel ne tárgyalnának, és ne lenne ő maga személyes kapcsolatban azok vezetőivel.

A magyarcsernyei tisztújító közgyűlés küldöttei már leadták szavazataikat a párelnök személyére, majd Pál Károly elnöklő kétórás szünetet rendelt el, amelyet követően a szavazatszámláló bizottság jelentést tesz a választás eredményeiről.

Elnöki beszámolójában Pásztor István a szerb-magyar megbékélést civilizációs léptékkel mérve is komoly teljesítménynek nevezte. Hét évtized után „lemosták a gyalázatot” a kollektív bűnösség elvének eltörlésével – hangzott el a beszámolóban.

A Vajdasági Magyar Szövetség mindig meg tudott újulni – fogalmazott a pártelnök –, ami elsősorban a választott munkamódszernek köszönhető, annak a megoldáskereső politikának, amelyet a párt minden szintje és funkciója képviselőinek bekapcsolásával végez a VMSZ Elnöksége.

Az elmúlt években jelentős politikai tektonikus mozgások jellemezték Szerbiát, egész pártbirodalmak dőltek össze – mutatott rá az elnök, aki kiemelte, hogy ebben a mezőnyben a Szerb Haladó Párton (SNS) kívül csak a VMSZ-nek sikerült megőriznie képviselőcsoporti integritását és számbeli teljességét. Pásztor István a sikerekért köszönetet mondott az anyaországnak, illetve hangsúlyozta az önkormányzati projektek megvalósításának fontosságát, amely részben magyar, részben szerbiai támogatásokból vihető végig.

A tagság száma az elmúlt négy évben 27 százalékkal nőtt, ma összesen 11027 tagja van a pártnak, akik közül 87 százalék aktív korú, illetve 632 mérnök, orvos, jogász, közgazdász, feleannyi bölcsész, tanár, tanító, valamint 104 tudományos fokozattal rendelkező VMSZ-es van. A pártelnök visszautasította azt a vádat, miszerint a Vajdasági Magyar Szövetség tagsága nem éri el az értelmiségi szintet.

Pásztor István beszámolójának végén a párt mögött álló választások eredményeit összegezte, kiemelve a legfontosabb sikereket, a köztársasági-, tartományi- és önkormányzati választásokon aratott győzelmeket, illetve a Magyar Nemzeti Tanács összetételét.

Az elnöki beszámoló után felszólalt Deli Andor, az Európa Parlament képviselője, aki annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy immár a vajdasági magyar kisebbség érdekeit és Szerbia eurointegrációját is belülről tudja támogatni képviselőként.

Semmiféle válság nincs a Vajdasági Magyar Szövetségben – mondta Dudás Károly a VMSZ körül egy hete kirobbanó hírek kapcsán. Csupán problémák vannak, amelyeket párbeszéd útján old meg a párt – emelte ki Dudás. Bunford Tivadar ugyanakkor kijelentette: a VMSZ-nek van válasza a kivándorlás okozta problémákra, a munkahelyteremtésre és a fiatalok jövőjének itthoni biztosítására.

A párt tisztségviselőinek meglátása szerint jelentős aránytalanságok jellemzik a községi és körzeti küldöttek meg tagok számát, ezért módosították a VMSZ Alapszabályát, így például ezentúl megnő a Közgyűlés létszáma: az eddigi 295 fő helyett 350 tagú lesz a Közgyűlés, de a Tanács és az Elnökség létszáma is nő majd. Intézőbizottság alapítását is indítványozták, amely egyfajta döntésvégrehajtó testületként fog működni. Az Alapszabály-módosítás egyik oka a párt decentralizációja volt – ismertette dr. Varga László.

Pásztor István elnökjelölti programbeszédében hangsúlyozta: nyitott pártnak képzeli el a jövőben a VMSZ-t, amely nyitott lesz azok számára is, akik nem kívánnak párttagok lenni, de közösen szeretnék megfogalmazni a problémákat és megkeresni a megoldásokat. A VMSZ-nek néppárti jellegű polgári értékeket felmutató pártnak kell lennie – mondta Pásztor. A pártelnök és elnökjelölt szerint a kevésszámú magyarság számára nem jó megoldás a kisebbségek több pártba való besorolása, a határon túli közösségek pártpolitikai pluralitásának következményeivel szembesülni kell.

A VMSZ az elkövetkező négy évben országos szinten a parlamenti többség része kíván maradni, betartja a koalíciós megállapodást. „Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Szerbia átalakításában szerepet vállaljunk súlyunkhoz és erőnkhöz képest” – mondta Pásztor. A kisebbségi akcióterv, a nemzeti tanácsok és a részarányos foglalkoztatás ügyében aktív partneri pozícióba kíván kerülni a párt, valamint sürgeti ezen ügyek megoldását. Tartományi szempontból talán soha nem volt összetettebb és nehezebb Újvidéken politizálni – mondta Pásztor, majd hozzátette: a vajdasági autonómia ügyében mindig is elkötelezett volt a párt, de önerőből ezt nem tudják elérni. Reményei szerint a hamarosan esedékes választásokkor sikerül ismét jó helyzetbe kerülni a tartományban. Szavai szerint a VMSZ önkormányzati politizálása megpróbál megfelelni a polgárok elvárásainak. Az önkormányzati politizálás fel fog értékelődni a jövőben – jelentette ki Pásztor István, aki szerint Szabadkától Keveváráig azt látjuk, hogy óriási erőkkel küzdenek.

Pásztor István felszólította a Magyar Nemzeti Tanácsot, hogy minél hamarabb alakítsa ki az érdemi munka megkezdéséhez szükséges kereteket. „A működéssel kapcsolatos finomhangolás fejeződjön be, életbe vágóan fontosnak tartom, hogy a munka elkezdődjön” – mondta Pásztor. Hangsúlyozta: az MNT-nek a feladatokkal, a programban megvalósítható munkával kell foglalkoznia: az ösztöndíjprogrammal, a májusban elkészülő Európa Kollégiummal, az ifjúsági stratégia megfogalmazásával.

Mint elhangzott, a hazai támogatások helyett hamarosan az életszerű problémák megoldásához jelentős magyarországi támogatáshoz fog jutni a párt. „Ez a lehetőség megerősíthet bennünket abban, hogy jelentős előrelépést tegyünk az egzisztenciális és szociális ügyek megoldásában” – fogalmazott Pásztor István, aki a gazdasági fejlesztés akciótervének elkészültét is bejelentette.

A programbeszédet követően a felszólalók többsége egyetértését fejezte ki a kitűzött célokkal szemben. Józsa László szerint a VMSZ vasárnap kiadott közleményének hangsúlyait ma megerősítette Pásztor, mindez pedig egy új társadalmi konszenzus megkezdését jelentheti.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rendőrségi bemutatót tartottak Zentán - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 14:34 ]
Magyarkanizsa község idén is csatlakozott a Városok és községek autómentes napjához, azaz az Európai mobilitás hete rendezvény programjához, mely minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre. A szerbiai városok és községek részvételükkel az Európai mobilitás hetének akcióiban tulajdonképpen az...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 14:32 ]
Mintegy 6,6 kilométernyi földes út újul meg Magyarkanizsa község területén a tartományi mezőgazdasági titkárság jóvoltából. A községben minden évben eszközölnek hasonló fejlesztéseket. Oromhegyesen ebben az évben közel 550 méternyi földes utat fednek le zúzott kővel, a Štip utcában. Bata József, az oromhegyesi...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 11:27 ]
Szeptember 24-e és október 9-e között zajlik Újvidéken a földi, a vízi és a levegőből történő szúnyogirtás. A Ciklonizacija vállalat szerint az irtás pontos helye és ideje az időjárási viszonyoktól is függ. A szúnyogirtást lambda-cihalotrin és deltametrin alapú készítményekkel végzik, a méhészeket pedig arra...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 12:57 ]
Beolvasás folyamatban