Vajdaság
Moholi diadal a III. Vajdasági Vágtán
Mohol, Kishegyes és Oromhegyes képviselői jutottak a budapesti döntőbe
Betűméret:             

Mohol képviselője, Szerbák Zoltán, Perun nyergében nyerte meg a III. Vajdasági Vágta döntőjét, második lett a kishegyesi Cékus Árpád, aki Gádzsót lovagolta, a harmadik befutó pedig Cézár lovával az oromhegyesi Dudás József. Ők képviselhetik majd Vajdaságot a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyre a Hősök terén kerül sor szeptember 18-a és 20-a között.

A nemzetközi futam indulói közül, Gocs hátán Stefan Radanić diadalmaskodott, így ő is ott lesz majd Hősök terén, amikor a Nemzetközi Vágta résztvevői állnak rajthoz. A III. Vajdasági Vágtán idén első ízben rendezték meg a Kishuszár Vágtát, annak nyertese, az adai ifj. Gyarmat István is ott lesz majd a szeptemberi Nemzeti Vágtán, természetesen a Kishuszár Vágta döntőjében, így Vajdaságot és Szerbiát összesen öt lovas képviseli majd.

A vágtára végül 21 település képviselői neveztek. A döntőbe jutottak a négy előfutam győztesei voltak, a negyedik helyezett Davidovity Deján, Bácsfeketehegyet képviselve nem jutott a döntőbe, de amennyiben valamely induló visszalépne, mégis esélyt kaphat az előző két vágtán is részt vevő tapasztalt lovas.

Az idei rendezvényt Bunford Tivadar nyitotta meg. A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója megnyitó beszédében a vajdasági magyarság értékrendjéről is beszélt, külön hangsúlyozva ezen belül az ígéretek betartását. A vajdasági magyarság ma is kötődik a lovakhoz. „A Vajdasági Vágta célja, hogy a vajdasági emberek, magyarok és nem magyarok találkozzanak. A ló és a vágta az apropója ennek a történetnek, de a lényeg, hogy beszélgessünk, hogy közösséget alkossunk, érezzük azt, hogy együvé tartozunk”- fogalmazott Bunford, aki egyben megköszönte a szervezőknek és munkatársaiknak, hogy hozzájárultak a III. Vajdasági Vágta létrejöttéhez.

Ahogyan az előző két ilyen vajdasági megmérettetés, a III. Vajdasági Vágta is egyben a budapesti Nemzeti Vágta egyik előfutama. A szervezők nem titkolt célja emellett a lovassportok népszerűsítése. A rendezvénynek idén is számos látványos kísérőrendezvénye volt. Az előfutamok mellett a többi között lovasbemutató, íjászbemutató, ügetőfutamok is szerepeltek a programok között. A megnyitón fellépett a Cirkalom néptáncegyüttes, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ reprezentatív csoportja, a Fölszállott a páva vetélkedő nemzetközileg is elismert kategória győztese.

Vajdaságban idén először szervezték meg a Kishuszár Vágtát. Ez a 10–16 éves fiatalok lovasversenye, akik maximum 138 centiméter marmagasságú lovakon mérték össze ügyességüket. Három nevezője volt, a győztes adai ifj. Gyarmat István mellett a második helyezett topolyai Bauer Judit és a bronzérmes moholi Torma Balázs. Utóbbi Anna hátán, a topolyai lány Szikrát lovagolta, a győztes lovát pedig Seriffnek hívják. Az első helyezett szerzett jogot arra, hogy lovával rajthoz álljon a budapesti Kishuszár Vágta döntőjén a Hősök terén szeptemberben.

A Nemzeti Vágta döntőjét szeptember 18-a és 20-a között szervezik meg Budapesten, a Hősök terén erre az alkalomra megépített lóversenypályán. A III. Vajdasági Vágta döntőjének első három helyezettje, a nemzetközi vágta nyertese, aki Szerbiát képviseli szeptemberben Budapesten a Nemzeti Vágtán esedékes nemzetközi megmérettetésen, valamint a Kishuszár Vágta legjobbja szeptemberig még gyakorolhat. Eddig két előfutama zajlott le a Nemzeti Vágtának, de a szeptemberi döntőig még szinte minden hét végén zajlik majd valahol egy.

A III. Vajdasági Vágta – a hagyományoknak megfelelően - idén is a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertjével zárult. A szervezők a Vajdasági Magyar Szövetség, a budapesti Lovas Show Kft. és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a III. Vajdasági Vágta fővédnöke pedig Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke volt.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli az Európai Régiók Intézete (IRE). A Salzburgban rendezett ünnepségen Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is részt vett. A képviselőház közleménye szerint Juhász gratulált dr. Franz Schausbergernek, az Európai Régiók Intézete alapítójának és elnökének...
2024. OKTÓBER 20.
[ 20:19 ]
Magyarkanizsa ma, október 20-án ünnepli a község napját, amikor is arra emlékeznek, hogy 1686-ban ezen a napon szabadult fel a környék a török uralom alól. Idén négy napig tartottak a helytörténeti-, művelődési- és sportprogramok, a fő esemény viszont a községi képviselő-testület díszülése volt, amelyen vasárnap...
2024. OKTÓBER 20.
[ 16:01 ]
Az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek meg Horgoson. 1956-ban az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca végül elbukott. A véres következmények ellenére nem a kudarc, nem a sötétség, nem a hallgatás kapcsolódott 1956-hoz, hanem a szabadság, az...
2024. OKTÓBER 19.
[ 20:28 ]
Beolvasás folyamatban