Vajdaság
Továbbra is szegény a vajdaságiak többsége
Betűméret:             

Sok vajdasági háztartás számára csak álom a hal, a jobb minőségű olaj, méz és hús, derül ki a Köztársasági Statisztikai Intézet legújabb jelentéséből. Ezen nem is kell annyira meglepődni, hiszen a hivatalos adatok szerint a tartományban a polgárok többet költenek, mint amennyit keresnek.

Az intézet részletesen elemezte a háztartások fogyasztásáról szóló 2015. évi felmérést, a polgárok jövedelméről, életszínvonaláról és szokásairól szóló részletes adatokkal együtt. 1821 vajdasági családot kérdeztek meg, amelyek átlagosan 54 641 dinárral rendelkeznek havonta. Ennek az összegnek körülbelül felét a fizetés teszi ki, sok háztartás pedig nyugdíjra is támaszkodik.

Egy átlagos vajdasági családnak legalább 56 057 dinárra van szüksége a megélhetéshez, ez pedig körülbelül 1500 dinárral kevesebb az összbevételnél, s ebből a polgárok a legalapvetőbb és legkevésbé minőséges termékeket veszik meg. Élelmiszerre és italra havonta 20 334 dinárt költünk, s leginkább húst (főleg csirkét), tejet, kenyeret és tojást vásárolunk, legkevesebb pénz pedig a halra marad. Alkoholos italokra és dohánytermékekre havonta 2486 dinár megy el, s a polgárok főleg sört fogyasztanak. Egy átlagos vajdasági család havi 2859 dinárt tud ruházkodásra költeni. A kommunális szolgáltatásokra havonta legalább 9241 dinár megy el, a gyógykezelésre pedig mintegy 2158 dinár.

A megkérdezett vajdaságiak azt mondták, havonta egyszer el tudnak menni moziba, s ugyanennyiszer térhetnek be a fodrászhoz vagy egy étterembe. Minden megkérdezett családnak van tűzhelye és tévéje, felének számítógépe (de internetje nem). Aggasztó viszont az a tény, hogy a megkérdezettek jelentős részének nincs mosógépe, mélyhűtője, a mikrohullámú sütőről és a mosogatógépről nem is beszélve. A megkérdezettek harmadának van klímaberendezése, valamint mobiltelefonja. A válaszadók felének sincs autója.

Mindent összevetve a legtöbb pénzt élelmiszerre és a számlákra költjük, a legkevesebbet pedig a művelődésre és a személyes érdeklődési körbe tartozó dolgokra (hobbi, továbbképzés, idegennyelv-tanulás, sport stb.). Legtöbb kenyeret és húskészítményeket esznek a polgárok.

A 021 cikkében megjegyzi, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint az átlagbér hónapról hónapra növekszik vagy stagnál, de mindezek ellenére egyre tömegesebb a szegénység, ami lakosság egynegyedét fenyegeti. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerdán Zenta Község Képviselő-testületének alakuló ülésén megválasztották a község új polgármesterét és a községi tanács tagjait is. A község új polgármesterének Burány Hajnalkát választották meg. Burány Hajnalka 1980. március 30-án született Zentán. A Zentai Gimnázium elvégzése után az Újvidéki...
2024. JÚLIUS 10.
[ 17:43 ]
Magyarkanizsán is szerdán alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület, amelynek elnöke Újvári Zsombor (VMSZ) lett, helyettese pedig Jadranka Balaž (SNS). A községi képviselő testület titkára Major Diána maradt. A 29 tagú testületben a VMSZ-nek 19 képviselője van, akik koalícióban lesznek a Szerb Haladó...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
A Bravo polgári mozgalom elítéli a Srebrenica „felszabadítása” alkalmából meghirdetett tüntetést, és arra kéri a rendőrséget, hogy ne engedájezze annak megtartását. A mozgalom szerint a július 11-re, a Szabadság térre meghirdetett rendezvény egyértelmű provokáció, és nemcsak a srebrenicai áldozatok és családjaik...
2024. JÚLIUS 10.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban