Vajdaság
Csonka Áron: Magyar szempontból is szűk a tartományi költségvetés
Részarányos foglalkoztatás nincs előtérbe helyezve
Betűméret:             

Alternatíva Vajdaságért-Magyar Mozgalom-VMDK frakció nem támogatja a tartomány 2017-es költségvetését, amely magyar szempontból is szűk – jelentette ki a Vajdaság Mának Csonka Áron, a frakció tagja, majd hozzátette, hogy a költségvetési javaslatból kiderül, hogy a beharangozott 7,3% helyett, amelyet a vajdasági költségvetés kapna a köztársasági költségvetésből, valójában csak maximum 5,6 %-ról lehetne beszélni.

– Az egyik ok, hogy ha összehasonlítjuk a vajdasági költségvetésnek a teljes tömegét, kiadásokkal együtt, és a köztársasági kormány által elfogadott költségvetést a 2017-es évre, annak a bevételi oldalát, akkor egyértelmű, matematikailag be lehet bizonyítani, hogy nincs meg a 7,3 %, sőt a 7 % sem. A másik ok, ami szintén elfogadhatatlanná teszi a 2017-es tartományi költségvetést, az az, hogy nem beszélhetünk 10 %-os emelésről, hiszen két költségvetés módosítás is történt az év folyamán, és ez azt jelenti, hogy összességében 3,6 %-os módosításról tudunk beszélni – hangsúlyozta a frakció tagja.

– A vajdasági költségvetés átutalt, úgynevezett transzfer eszközökből áll össze, amelyekbe még beleszámolják ezeket az átirányított eszközöket is, és Vajdaságnak nagyon kevés saját bevétele van, nagyon kevés pénze marad, amivel rendelkezni tud a belátása szerint. Sőt, ha megnézzük az adatokat, és nem számoljuk bele a kölcsönt, akkor kevesebb is, mint eddig volt. 300 millió dinárt irányítottak át a kerülőútra, ami nem egyezik azzal, amit a kisebbségi párt és a Haladó Párt megfogalmazott a koalíciós szerződésében, hiszen másfél milliárd dinárról volna szó, és az idén csak 300 millió van. Hasonló a helyzet a szabadkai Népszínházzal, hiszen a megállapodás szerint a köztársaság fedezi a színház építésének 45 %-át, amit ha lebontunk a hátralévő három évre, akkor 185 millió dinárt kellene kitennie éves szinten. Az idei évben 111 millió dinár lett jóváhagyva. A harmadik tétel Palics, mint turisztikai központnak a fejlesztése. Itt csak 10 millió dinár lett tervezve, ami kevés,s ha azt vesszük figyelembe, hogy mennyibe kerülnek a szabályozási tervek és az egyéb dokumentáció elkészítése, akkor már a 10 millió dinárt el is lett költve.

Csonka Áron azt is elmondta, hogy a részarányos foglalkoztatás is szorosan kötődik a költségvetéshez, hiszen az idei év az első olyan év, amikor a törvények szerint a költségvetés elfogadása mellett el kell fogadni egy káderügyi tervet is, ami kihatással van a munkaerő alkalmazására az elkövetkező évben.

– Erre egy módosító indítvány nyújtottam be, ami arról szólt volna, hogy a tervnek az alkalmazás során figyelembe kell venni a nemzetiségi összetételt és a részarányos foglalkoztatást. Sajnos a vajdasági kormány elutasította az indítványomat azzal az indoklással, hogy más törvények szabályozzák ezt a részt és nem fontos, hogy benne legyen. Azonban a káderügyi tervből kiderül, hogy igenis fontos volna, hiszen ebből a tervből kitűnik, hogy például két magyar fordítót kellene alkalmazni, jelen esetben viszont csak egy fordító van munkaviszonyban, és a következő évre sem terveznek senkit felvenni, hogy betöltsék azt a pozíciót. A ruszinok még rosszabb helyzetben vannak, hiszen a terv és a besorolás szerint egy fordító kellene, hogy legyen, azonban jelenleg egy sincs, és a következő évre sem szeretnének senkit sem alkalmazni erre a helyre – nyilatkozta az Alternatív Vajdaságért – Magyar Mozgalom – VMDK frakció tagja.

Hozzátette még azt is, hogy a tartományi polgári jogvédő 2015-ös évi jelentéséből kiderül, hogy nincs megfelelő alkalmazott vagy tisztségviselő a tartományi szervekben a lakosság részarányához képest.

Göblös Nikoletta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban