Vajdaság
Hatvan éves jubileumot ünnepelt a Forum Könyvkiadó Intézet

Írók, költők, festők, olvasók és közéleti személyek jelenlétében tekintettek vissza a Forum Könyvkiadó Intézet hatvan éves múltjára, a nehéz időszakokra, a sikerekre, az egykori és jelenlegi írók, szerkesztők munkájára.

A mögöttünk álló hatvan év mintákat teremtett: érték és viselkedésbelieket, példamutatókat, van honnan merítenünk a mához, emelte ki az újvidéki Forum házban tartott ünnepségen elhangzott köszöntőjében Virág Gábor, a kiadó igazgatója: - A Fórum olyan szellemi műhelyként tevékenykedett, tevékenykedik és fog tevékenykedni, amely az együttműködéseken alapul, hiszen ez alaptermészetéből adódik. Egy-egy könyv megjelentetéséhez tucatnyi szakember közös gondolkodására és aktivitására van szükség. Ahogyan hat évtizeden keresztül, pillanatnyilag is az itt élő magyarság kultúrájának biztos pillérét, hídfőállását jelenti. Büszkén mondhatjuk el, hogy olyan íróink, költőink, képzőművészeink, fordítóink, tudósaink vannak, akik még sokáig fognak munkát adni a kiadó dolgozóinak, de a különböző díjakat odaítélő bizottságoknak is. A kiadó ajtaja mindig is nyitva állt és áll előttük, mindazok előtt, akik az értékteremtés szándékával kopogtatnak rajta - hangsúlyozta Virág.

Faragó Kornélia, a Híd folyóirat egykori főszerkesztője Kiadó, kisebbség, kiadvány, kultúra címmel tartott előadást. Mint fogalmazott, a Forum és a vonzásterülete mindig is egy intellektuális bázisnak számított és reprezentatív szerepe volt: - Amit ma jónak látok, hogy bele van kódolva a változás, állandó alakulásban van a koncepció, hogy működik egyfajta rugalmasság, hogy változó helyzetekből, az elmozduló kapcsolatokból, a váratlan felismerésekből mindig új és új formai variációk és értékek válnak láthatóvá. Színvonalas kapcsolati hálózatot működtet, szervez, utaztat, eseménykultúrát teremt. A mai munkatársi gárda kortárs vajdasági magyar képzőművészekkel együtt éri el, hogy a könyv, mint műtárgy minőségével és jellegével lépje túl a számszerűség minden fontosságát és tanúskodjon a kor szemléleti és művészeti változásairól. Ezért örvendetes a sok fiatal vizuális látásmód bevonása a könyves szakmába. - emelte ki előadásában.

A Forum könyvkiadó hatvan év tükrében címmel Bordás Győző, a kiadó egykori igazgató- főszerkesztője értekezett, aki részletesen ismertette az elmúlt hatvan év legfontosabb történéseit: - 1956-57-ben, amikor megépült a Forum épülete, fogalmazódott meg, hogy jó volna könyvkiadót is létrehozni, már csak azért is, mert nyomdát is létesítettek. Steinic Tibort, a Magyar Szó akkori külpolitikai rovatának a szerkesztőjét választották meg első igazgató-főszerkesztőnek. Steinic Tibort Németh P. István követi 1962-ben. Népszerű olvasmányokat próbált kiadni, ő volt az, aki olyan neves szerkesztőt angazsált, mint amilyen Tomán László. 1967 és 1975 között Juhász Géza, 1975 és 1983 között viszont Fehér Kálmán vezette a kiadót. Fehér Kálmán nagyon sok mindent beindított, amit aztán Bányai János, majd én próbáltunk meg is valósítani, talán némi eredménnyel is. 2012-ben vonultam nyugállományba, akkor Németh Ferenc és Toldi Éva vették át a kiadónak a vezetését, majd Virág Gábor következett - mondta az egykori igazgató-főszerkesztő.

Mint Csáky S. Piroska, nyugalmazott egyetemi tanár fogalmazott, a Forum azzal a céllal jött létre, hogy a vajdasági magyarságnak legyen egy intézménye, ahol a vajdasági magyar kultúra központja lesz: - Ha áttekintjük a hatvan év könyvprodukcióját, akkor látjuk, ahogyan a szerb, vagy akkor még a jugoszláv irodalmat közelíteni akarta a magyar olvasóközönséghez, de ugyanúgy a magyar irodalmat is megkísérelte közelíteni szerb fordításban. Ha visszapillantunk az elmúlt tizenöt esztendőre, azt tapasztaljuk, hogy nem csak a szépirodalmon van a hangsúly, hanem tudományos ismeretterjesztő műveken, alapozó műveken, enciklopédiákon, lexikonokon, szótárakon. Nem csak a tartalomra fektettek nagy hangsúlyt, hanem a küllemre is - mondta Csáky S. Piroska.

A rendezvény keretében megnyílt Bicskei Anikó, Horvát Lívia, Klájó Adrián, Kozma Laura, Lázár Tibor, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szenti Lilla, Tarkó János, Újházi Adrienn, Vass Szabolcs Könyv című kiállítása. A munkákat Dancsó Andrea méltatta.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A legutóbbi, csütörtöki jelentés óta Vajdaságban újabb 13 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közülük öten orvosok, jelentette be Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Gojković egyéb állami tisztségviselőkkel az Újvidéki Vásár épületébe látogatott, ahol mintegy 1000, kevésbé súlyos állapotban...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 16:54 ]
A rendkívüli állapot ideje alatt a Szabadkai Egészségház rendelői (beleértve a falvakban lévőket is) új beosztás szerint fogadják a betegeket, illetve néhányat átmenetileg bezárnak. A LÉGZŐSZERVI PROBLÉMÁKKAL KÜZDŐKNEK FENNTARTOTT RENDELŐK: 1-es rendelő Zentai úti bejárata: 7-18 óra 5-ös rendelő, Zmaj Jova...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 16:51 ]
A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában sikerült egy hatékony fertőtlenítő szert előállítani a rendelkezésükre álló nyersanyagokból, írja a belgrádi Večernje Novosti online kiadása. Az iskolában már korábban is működött a diákszövetkezet, a tanulók különféle termékeket, folyékony szappant állítottak...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:05 ]
Beolvasás folyamatban