Vajdaság
Háromszáz új facsemete került a magyarkanizsai vásártérre
A minden tekintetben felújított területen április 23-án tarják az idei első vásárt
Betűméret:             

Magyarkanizsa helyi közössége a 2015-ben migráns-pihenőközpontként használt vásártér felújítási programja keretében folytatja a terület további fásítását. A szombati faültetésből a tanácstagok is kivették részüket. A vásárteret üzemeltető Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat gépei már előző nap kifúrták a lyukakat, a faültetést az akcióban résztvevők végezték el, az elültetett facsemeték meglocsolása pedig az Önkéntes Tűzoltó Egyesület feladata volt. A munkába, természetesen tanításon kívül, bekapcsolódott a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont 12 diákja is.

A mintegy 300 facsemetét a Vajdaság Erdei Közvállalattól kapta Magyarkanizsa helyi közössége.

„A vásártér talaja leginkább a szibériai szilfának felel meg, így ezúttal is abból került legtöbb elültetésre” - hallottuk Lackó Róbert tanácselnöktől. „Emellett platán, zsidómeggy és fűzfa is került a földbe, hamarosan pedig égerfákat is telepítünk. Majd év közben derül ki, melyik fa hogyan fogja meg, melyik fa hogyan bírja az itteni talajt és a körülményeket, és a további fásítást ennek függvényében fogjuk tervezni.”

A tanácselnök elmondása szerint az idei évtől módosul a vásárok megtartásának rendszere. A korábbi gyakorlattól eltérően a jövőben nem rendeznek vásárt minden hónapban, hanem csak hármat vagy négyet egy évben. Az első idei vásárra április 23-án kerül sor, azon a vasárnapon ugyanis a környéken sehol, sem Zentán, sem Kispiacon, sem Csantavéren nem tartanak vásárt. Nagyszabású rendezvénnyel várják majd a látogatókat, a program már kezd véglegessé válni. Lesznek fellépő együttesek, mezőgép-kiállítás a Prosperitatinál megpályázott és megnyert gépekből, nem marad el a főzőverseny sem, gazdag lesz a gasztronómiai kínálat, és remélhetőleg a vásári felhozatal is, hiszen helypénz sem kell fizetniük az árusoknak, akiket rendezett elárusító helyek, a vásárlókat pedig kiépített utak várják, biztosított az áram- és vízellátás, és toalett is a látogatók rendelkezésére áll. A vásárteret emellett teljesen új kerítéssel vették körbe.

A távolabbi tervek kapcsán Lackó Róbert elmondta, hogy tervben van egy állandó színpad kiépítése is, hiszen a terület nagyon alkalmas nagyobb rendezvények, koncertek megtartására. Itt terveznek kiépíteni egy jégpálya-csarnokot, amely a migránsáradat következményeinek elhárítását megkönnyítő nemzetközi segélyszervezetek támogatását is élvezi, és közel áll a megvalósításhoz. A csarnok a nyári időszakban is egy majdnem ezer négyzetméteres fedett területet jelentene, amit – figyelembe véve a polgárok javaslatait és ötleteit is - nagyon sok mindenre tudna használni a helyi közösség.

A faültetési akcióval párhuzamosan folyt a jószágvásár területének rendezése is, amelynek nagyobb felén a tervek szerint lovasbemutatókat is tartanak majd. Ezekbe a munkálatokba bekapcsolódtak a környéken élők és a lovasklub tagjai is, a szabadkai Vojput és a Komunalac pedig gépeikkel segítették a munkát.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli az Európai Régiók Intézete (IRE). A Salzburgban rendezett ünnepségen Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke is részt vett. A képviselőház közleménye szerint Juhász gratulált dr. Franz Schausbergernek, az Európai Régiók Intézete alapítójának és elnökének...
2024. OKTÓBER 20.
[ 20:19 ]
Magyarkanizsa ma, október 20-án ünnepli a község napját, amikor is arra emlékeznek, hogy 1686-ban ezen a napon szabadult fel a környék a török uralom alól. Idén négy napig tartottak a helytörténeti-, művelődési- és sportprogramok, a fő esemény viszont a községi képviselő-testület díszülése volt, amelyen vasárnap...
2024. OKTÓBER 20.
[ 16:01 ]
Az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek meg Horgoson. 1956-ban az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca végül elbukott. A véres következmények ellenére nem a kudarc, nem a sötétség, nem a hallgatás kapcsolódott 1956-hoz, hanem a szabadság, az...
2024. OKTÓBER 19.
[ 20:28 ]
Beolvasás folyamatban