Vajdaság
Kispiac: Lépésről lépésre újul meg a falu Művelődési Otthona

A külső felújítások után az idei évben a belső felújításokra került sor, olyan termeket sikerült felújítani az épületben, amelyekre nagy szüksége volt a Jókai Mór Művelődési Egyesületnek. A legsürgősebb a színpad felújítása volt, mert már attól lehetett tartani, hogy leszakad a táncosok alatt. A színpad mellett felújításra került az öltöző és két kísérőhelyiség is.

„Azt hiszem, hogy egy faluban, ahol aktív művelődési élet zajlik, elvárható, hogy a művelődési otthon úgy nézzen ki, ahogyan illik, hogy nyugodt lélekkel lehessen megtartani egy-egy rendezvényt, ne kelljen attól tartani, hogy a táncosok alatt leszakad a színpad, vagy valaki alatt összetörik egy szék” - nyilatkozta a ma délelőtti sajtótájékoztatón Sárkány Dóra, a művelődési egyesület elnöke.

A Jókai legaktívabb csoportja a 21 éve működő népdalkör. Van néptánccsoportjuk is, amelyet azonban gyakorta kell a hamvaiból feltámasztani, mert felnőnek a táncosok és elmennek. Most óvodásokból és kisiskolásokból álló tánccsoporttal kezdték újra a munkát. Az egyesületben működik kézműves műhely és kézimunka szakosztály is.

Sárkány Dóra elmondása szerint az elmúlt néhány évben mindig sikerült valamit újítani a Művelődési Otthonon. Lépésről lépésre, de haladtak a felújítási munkálatokkal.

„Évente pályáztunk valamire, igyekeztünk megragadni a lehetőségeket, így sikerült az épület külsejét és belsejét is felújítani, felszerelést vásárolni. Az idén a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán nem szerepeltek a művelődési egyesületek, de a községi önkormányzat pályázott helyettünk és a nyert összeget a kispiaci Művelődési Otthon felújítására fordította. A felújított épület új lehetőségeket rejt, de mivel a megoldatlan fűtés miatt több rendezvényt át kell vinnünk az iskolába, azt is mondhatjuk, hogy ez a nagy terem nincs eléggé kihasználva. Egy kézműves foglalkozásra például, amelyen nem sokan vesznek részt, képtelenség dobkályhával felfűteni ezt a termet. A tél beköszönte előtt még két nagy rendezvényünk lesz. Egyik a kreatív adventi kuckó, amelyen karácsonyi díszeket készítünk. Ezen mindig nagyon sok, legalább 70-80 gyerek vesz részt. Ezt követi a karácsonyi műsorunk, amelyen általában dugig telik a terem, és aznap tartjuk a művelődési egyesület évértékelőjét is. Ezzel kapcsolatban már most elmondhatom, hogy egy nagyon gazdag évet zártunk, amiért mindenképpen köszönettel tartozunk az egyesület tagjainak és mindazoknak, akik valamilyen formában kivették részüket a falu művelődési életéből.”

Magyarkanizsa községben 13 település van és a művelődés területén szinte mindegyiken ugyanazokkal a gondokkal küszködnek, hallottuk Nyilas Leonov Anita művelődéssel megbízott polgármesteri tanácsostól.

„Legtöbb helyen a művelődési otthonok a valamikori szövetkezetek épületeiben kerültek kialakításra. Voltak időszakok, hogy ezek az épületek gazdátlanok voltak, állaguk megromlott, szinte mindegyiken akadna felújítani való. Vagy a nyílászárók rosszak, vagy a tetőzet, amelyeket mielőbb cserélni kellene. Ennek költségei nagyban leterhelnék az önkormányzati költségvetést, ezért szerencsésebb, ha pályázati eszközöket tudunk biztosítani erre a célra. Kispiac esetében is óriási segítséget jelentett az az 1.740.000 dinár, amit a tartománytól nyertünk, és amihez a községi önkormányzat biztosította a szükséges önrészt. A kispiaci kultúrotthonban is rendbe kell még hozni a tetőt, el kell végezni a mennyezet rekonstrukcióját és meg kell oldani a fűtést. Ez a három tétel az előzetes számítások szerint még mintegy 17 millió dináros ráfordítást igényelne. Nagyon fontos lenne, hogy mindenhol valamit el tudjunk végezni, legalább részfelújításokat eszközölni, mert a falusi művelődési egyesületek ma már sokkal többet jelentenek magánál a művelődésnél. Olyan közösséget képeznek, ahol az emberek együtt vannak, találkoznak, beszélgetnek, meghallgatják egymást, minden korábbinál nagyobb közösségépítő szerepük van, ami a mai világban nagyon fontos itt maradásunk és megmaradásunk tekintetében is” - mondta a tanácsnok.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

XVIII. Apáczai Nyári Akadémia: Történelmünkről és magyarságunkról - illusztráció
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:22 ]
Ma ért véget a Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf elnevezésű falunapi rendezvénysorozat Pacséron, amelyet XIII. alkalommal tartottak meg. A falunapra mindig a pravoszláv Péter-Pál napi búcsúhoz legközelebb eső hétvégén kerül sor, amikor változatos programmal várják a helybelieket és a...
2018. JÚLIUS 15.
[ 20:38 ]
Az Exit zenei fesztivál időtartama alatt Újvidéken négy kilogramm kábítószert koboztak el, jelentette ki Nebojša Stefanović belügyminiszter, hozzátéve, magán a fesztiválon belül nem találtak nagyobb mennyiségű drogot.A belügyminiszter a közszolgálati RTS-nek nyilatkozva elmondta, főként szintetikus drogot koboztak el....
2018. JÚLIUS 15.
[ 11:16 ]
A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében szombaton mintegy 70 fős csapat zarándokolt az aracsi pusztatemplomhoz, amely szent gyülekezőhelyként ismert nemcsak Vajdaságban, hanem a határon túl is, tudósít a Pannon RTV.Tizenharmadik alkalommal ünnepelték az aracsi romtemplomot azok, akik felkeresték a középkori emléket. Volt, aki...
2018. JÚLIUS 14.
[ 18:22 ]
Beolvasás folyamatban