GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 15. [18:04]

Kispiac: Lépésről lépésre újul meg a falu Művelődési Otthona

Kispiac: Lépésről lépésre újul meg a falu Művelődési Otthona
Fotó: Puskás Károly
A Művelődési Otthon felújított beltere

A külső felújítások után az idei évben a belső felújításokra került sor, olyan termeket sikerült felújítani az épületben, amelyekre nagy szüksége volt a Jókai Mór Művelődési Egyesületnek. A legsürgősebb a színpad felújítása volt, mert már attól lehetett tartani, hogy leszakad a táncosok alatt. A színpad mellett felújításra került az öltöző és két kísérőhelyiség is.

„Azt hiszem, hogy egy faluban, ahol aktív művelődési élet zajlik, elvárható, hogy a művelődési otthon úgy nézzen ki, ahogyan illik, hogy nyugodt lélekkel lehessen megtartani egy-egy rendezvényt, ne kelljen attól tartani, hogy a táncosok alatt leszakad a színpad, vagy valaki alatt összetörik egy szék” - nyilatkozta a ma délelőtti sajtótájékoztatón Sárkány Dóra, a művelődési egyesület elnöke.

A Jókai legaktívabb csoportja a 21 éve működő népdalkör. Van néptánccsoportjuk is, amelyet azonban gyakorta kell a hamvaiból feltámasztani, mert felnőnek a táncosok és elmennek. Most óvodásokból és kisiskolásokból álló tánccsoporttal kezdték újra a munkát. Az egyesületben működik kézműves műhely és kézimunka szakosztály is.

Sárkány Dóra elmondása szerint az elmúlt néhány évben mindig sikerült valamit újítani a Művelődési Otthonon. Lépésről lépésre, de haladtak a felújítási munkálatokkal.

„Évente pályáztunk valamire, igyekeztünk megragadni a lehetőségeket, így sikerült az épület külsejét és belsejét is felújítani, felszerelést vásárolni. Az idén a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán nem szerepeltek a művelődési egyesületek, de a községi önkormányzat pályázott helyettünk és a nyert összeget a kispiaci Művelődési Otthon felújítására fordította. A felújított épület új lehetőségeket rejt, de mivel a megoldatlan fűtés miatt több rendezvényt át kell vinnünk az iskolába, azt is mondhatjuk, hogy ez a nagy terem nincs eléggé kihasználva. Egy kézműves foglalkozásra például, amelyen nem sokan vesznek részt, képtelenség dobkályhával felfűteni ezt a termet. A tél beköszönte előtt még két nagy rendezvényünk lesz. Egyik a kreatív adventi kuckó, amelyen karácsonyi díszeket készítünk. Ezen mindig nagyon sok, legalább 70-80 gyerek vesz részt. Ezt követi a karácsonyi műsorunk, amelyen általában dugig telik a terem, és aznap tartjuk a művelődési egyesület évértékelőjét is. Ezzel kapcsolatban már most elmondhatom, hogy egy nagyon gazdag évet zártunk, amiért mindenképpen köszönettel tartozunk az egyesület tagjainak és mindazoknak, akik valamilyen formában kivették részüket a falu művelődési életéből.”

Magyarkanizsa községben 13 település van és a művelődés területén szinte mindegyiken ugyanazokkal a gondokkal küszködnek, hallottuk Nyilas Leonov Anita művelődéssel megbízott polgármesteri tanácsostól.

„Legtöbb helyen a művelődési otthonok a valamikori szövetkezetek épületeiben kerültek kialakításra. Voltak időszakok, hogy ezek az épületek gazdátlanok voltak, állaguk megromlott, szinte mindegyiken akadna felújítani való. Vagy a nyílászárók rosszak, vagy a tetőzet, amelyeket mielőbb cserélni kellene. Ennek költségei nagyban leterhelnék az önkormányzati költségvetést, ezért szerencsésebb, ha pályázati eszközöket tudunk biztosítani erre a célra. Kispiac esetében is óriási segítséget jelentett az az 1.740.000 dinár, amit a tartománytól nyertünk, és amihez a községi önkormányzat biztosította a szükséges önrészt. A kispiaci kultúrotthonban is rendbe kell még hozni a tetőt, el kell végezni a mennyezet rekonstrukcióját és meg kell oldani a fűtést. Ez a három tétel az előzetes számítások szerint még mintegy 17 millió dináros ráfordítást igényelne. Nagyon fontos lenne, hogy mindenhol valamit el tudjunk végezni, legalább részfelújításokat eszközölni, mert a falusi művelődési egyesületek ma már sokkal többet jelentenek magánál a művelődésnél. Olyan közösséget képeznek, ahol az emberek együtt vannak, találkoznak, beszélgetnek, meghallgatják egymást, minden korábbinál nagyobb közösségépítő szerepük van, ami a mai világban nagyon fontos itt maradásunk és megmaradásunk tekintetében is” - mondta a tanácsnok.

Bödő Sándor


2017. december 17. [12:27]

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átadták tegnap a Magyar Örökség díjakat. A díjazottak között van Bogdán József papköltő... >>

2017. december 17. [11:07]

A Vajdasági Közegézségügyi Intézet járványügyi szakorvosai szerint a tartományban kimutatható a B-típusú influenzavírus, több beteget regisztráltak.A fertőzést egyelőre... >>

2017. december 16. [19:19]

(A Kárpát-medence rovatból átvett hír)Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük - hangoztatta Áder János köztársasági elnök szombaton Budapesten, a Sándor-palotában, az... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka