GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 15. [18:04]

Kispiac: Lépésről lépésre újul meg a falu Művelődési Otthona

Kispiac: Lépésről lépésre újul meg a falu Művelődési Otthona
Fotó: Puskás Károly
A Művelődési Otthon felújított beltere

A külső felújítások után az idei évben a belső felújításokra került sor, olyan termeket sikerült felújítani az épületben, amelyekre nagy szüksége volt a Jókai Mór Művelődési Egyesületnek. A legsürgősebb a színpad felújítása volt, mert már attól lehetett tartani, hogy leszakad a táncosok alatt. A színpad mellett felújításra került az öltöző és két kísérőhelyiség is.

„Azt hiszem, hogy egy faluban, ahol aktív művelődési élet zajlik, elvárható, hogy a művelődési otthon úgy nézzen ki, ahogyan illik, hogy nyugodt lélekkel lehessen megtartani egy-egy rendezvényt, ne kelljen attól tartani, hogy a táncosok alatt leszakad a színpad, vagy valaki alatt összetörik egy szék” - nyilatkozta a ma délelőtti sajtótájékoztatón Sárkány Dóra, a művelődési egyesület elnöke.

A Jókai legaktívabb csoportja a 21 éve működő népdalkör. Van néptánccsoportjuk is, amelyet azonban gyakorta kell a hamvaiból feltámasztani, mert felnőnek a táncosok és elmennek. Most óvodásokból és kisiskolásokból álló tánccsoporttal kezdték újra a munkát. Az egyesületben működik kézműves műhely és kézimunka szakosztály is.

Sárkány Dóra elmondása szerint az elmúlt néhány évben mindig sikerült valamit újítani a Művelődési Otthonon. Lépésről lépésre, de haladtak a felújítási munkálatokkal.

„Évente pályáztunk valamire, igyekeztünk megragadni a lehetőségeket, így sikerült az épület külsejét és belsejét is felújítani, felszerelést vásárolni. Az idén a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán nem szerepeltek a művelődési egyesületek, de a községi önkormányzat pályázott helyettünk és a nyert összeget a kispiaci Művelődési Otthon felújítására fordította. A felújított épület új lehetőségeket rejt, de mivel a megoldatlan fűtés miatt több rendezvényt át kell vinnünk az iskolába, azt is mondhatjuk, hogy ez a nagy terem nincs eléggé kihasználva. Egy kézműves foglalkozásra például, amelyen nem sokan vesznek részt, képtelenség dobkályhával felfűteni ezt a termet. A tél beköszönte előtt még két nagy rendezvényünk lesz. Egyik a kreatív adventi kuckó, amelyen karácsonyi díszeket készítünk. Ezen mindig nagyon sok, legalább 70-80 gyerek vesz részt. Ezt követi a karácsonyi műsorunk, amelyen általában dugig telik a terem, és aznap tartjuk a művelődési egyesület évértékelőjét is. Ezzel kapcsolatban már most elmondhatom, hogy egy nagyon gazdag évet zártunk, amiért mindenképpen köszönettel tartozunk az egyesület tagjainak és mindazoknak, akik valamilyen formában kivették részüket a falu művelődési életéből.”

Magyarkanizsa községben 13 település van és a művelődés területén szinte mindegyiken ugyanazokkal a gondokkal küszködnek, hallottuk Nyilas Leonov Anita művelődéssel megbízott polgármesteri tanácsostól.

„Legtöbb helyen a művelődési otthonok a valamikori szövetkezetek épületeiben kerültek kialakításra. Voltak időszakok, hogy ezek az épületek gazdátlanok voltak, állaguk megromlott, szinte mindegyiken akadna felújítani való. Vagy a nyílászárók rosszak, vagy a tetőzet, amelyeket mielőbb cserélni kellene. Ennek költségei nagyban leterhelnék az önkormányzati költségvetést, ezért szerencsésebb, ha pályázati eszközöket tudunk biztosítani erre a célra. Kispiac esetében is óriási segítséget jelentett az az 1.740.000 dinár, amit a tartománytól nyertünk, és amihez a községi önkormányzat biztosította a szükséges önrészt. A kispiaci kultúrotthonban is rendbe kell még hozni a tetőt, el kell végezni a mennyezet rekonstrukcióját és meg kell oldani a fűtést. Ez a három tétel az előzetes számítások szerint még mintegy 17 millió dináros ráfordítást igényelne. Nagyon fontos lenne, hogy mindenhol valamit el tudjunk végezni, legalább részfelújításokat eszközölni, mert a falusi művelődési egyesületek ma már sokkal többet jelentenek magánál a művelődésnél. Olyan közösséget képeznek, ahol az emberek együtt vannak, találkoznak, beszélgetnek, meghallgatják egymást, minden korábbinál nagyobb közösségépítő szerepük van, ami a mai világban nagyon fontos itt maradásunk és megmaradásunk tekintetében is” - mondta a tanácsnok.

Bödő Sándor


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 22. [0:17]

Muzslyán végzett ma szűrést a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának Határon túli magyarokért projektum koordinátora, Csuka Pál, aki a Kárpát-medencei... >>

2018. március 21. [21:57]

Ma este a zentai Városháza dísztermében tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács idei első tájékoztató jellegű szülői értekezletét az Egészségügyi Középiskola, a... >>

2018. március 21. [12:44]

Aláírták a tartományi kormányban a vajdasági székhellyel rendelkező, összesen 15 nemzeti tanács támogatásáról szóló szerződéseket. A rendezvényen megjelent Igor Mirović,... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány