Vajdaság
Lerakták a Vajdasági Rádió és Televízió új székházának alapkövét
Az új épület 2019-re készül el
Betűméret:             

18 évvel azután, hogy a NATO-bombázásokban megsemmisült a Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) székháza, ma végre lerakták az új épület alapkövét. A korábbi székház maradványainak lebontását augusztus elején kezdték meg.

„A NATO téves politikája miatt, 18 évvel ezelőtt bombáival és rakétáival a földdel tette egyenlővé az itt álló épületet, ma pedig letesszük az új épület alapkövét, ami sokkal többet jelent, mint egy újabb építkezés kezdete. Ez azt jelenti, hogy szembenéztünk a múltunkkal, változtattunk az akkori mentalitásunkon, és a harag helyett építkezni kezdtünk ott, ahol mások csak rombolni tudtak‟, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő.

Az új 17 ezer négyzetméteres épület kiépítését már idén is támogatta a tartományi és a köztársasági kormány, jövőre pedig újabb eszközöket folyósítanak majd a VRTV számára.

„A Vajdasági Rádió és Televízió nemcsak egy médiaház, hanem a vajdasági kultúra függőleges metszete is, hiszen minden jelentős eseményről tudósítottunk, minden fontos eseményt bejelentettünk és egy részét archiváltuk is, ezzel pedig megőriztük az utókor számára azt, hogy hogyan élnek együtt az emberek békében ezen a területen‟, emelte ki köszöntő beszédében Miodrag Koprivica, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy a NATO-bombázások óta a médiaház nem megfelelő körülmények között dolgozik.

A tartományi és a köztársasági kormány, valamint az újvidéki önkormányzat másfél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy lebontja a régi épület maradványait, és helyére egy új, korszerű székházat épít a VRTV számára.

„Meggyőződésem, hogy tartani tudjuk magunkat a tervekhez, és legkésőbb 2019 közepéig befejeződik az építkezés‟, jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő, aki a tartományi és a köztársasági kormány együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, majd kiemelte, hogy a VRTV egy olyan modell, amit követni kell, hiszen a szerb mellett 14 kisebbségi nyelven sugároz műsort.

Az ünnepi beszédeket követően Aleksandar Vučić szerb államfő, Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter, Miloš Vučević Újvidék polgármestere és Miodrag Koprivica, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgatója lerakták az új épület alapkövét.

Az alapkőletétel után a Vajdasági Rádió és Televízió három munkatársa pedig elhelyezte azt az időkapszulát, amely a régi székház bontásának felvételeit, illetve a fő- és felelős szerkesztők üzeneteit tartalmazza.

K.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban