Vajdaság
VII. András-napi Sokadalom és Kocsonyafesztivál Oromhegyesen
Betűméret:             

„András, neked kendert vetek, mondd meg nekem, kihez megyek!” - Ez a mondóka áll az oromhegyesi hagyományőrző rendezvény meghívóján, utalva arra, hogy az András-naphoz számtalan hiedelem kötődik. András ugyanis a téli évnegyed kezdőnapja, böjtnap. A népi hitvilág mágikus párjósló erőt tulajdonított ennek a napnak. A lányoknak számtalan praktikát, jósló cselekményt kellett végezniük, hogy megtudják, ki lesz a férjük. Se szeri, se száma az András-napi jóslatoknak, íme néhány közülük:

- András éjszakáján az eladó lánynak meg kellett rugdosni a malacól ajtaját. Ahányat röffent erre a disznó, a leány annyi év múlva ment férjhez.

- András estéjén a leány kilenc galuskát főzött, betálalta az asztalra, kést, villát tett mellé. Aztán meztelenül kilencszer körülfutotta a házat úgy, hogy minden kör után benézett az ablakon. A kilencedik kör után ott látta leendő urát, amint vacsorázik.

- András napján csaknem mindenütt böjtöltek a lányok, hogy megtudják, ki lesz a férjük. Rigmust is mondtak: Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján.

Folytathatnánk tovább, hiszen mindenütt más-más szokások voltak, Oromhegyesen azonban ilyesmivel nem találkoztunk, bár a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színes eseménye idén is a múlba tekintett vissza. A Faluházban régi mesterségek, kézművesfolalkozások egész sorát vonultatták fel. Az érdeklődők láthatták, hogyan kötik a seprűt, hogyan fonják a kosarat, miként működik a rokka és hogyan készüknek a szebbnél szebb kézműves alkotások. A kiállított munkák java része adventhoz és a karácsonyhoz kötődött. Voltak adventi koszorúk ezeregy változatban, a csantavéri Turzai Éva gölöncsér még kerámiából is készített néhány igazán tetszetős darabot.

A szervezők nem feledkeztek meg a gyerekekről sem, nekik különféle kézműves foglalkozásokat szerveztek, amelyeken fenyődíszeket és más érdekességeket készíthettek.

- Az idén végre nem ugyanazon a napon került sor az adorjáni Hurka- és Kolbászfesztiválra és a mi rendezvényünkre. Igyekeztünk meghívni olyan kézműveseket, akik a hiányszakmákat űzik, hogy a felnőttek és a gyerekek is lássák, mit hogyan csináltak őseink. Örülök, hogy ilyen gazdag kínálatot sikerült összehozni, ami vélhetően elnyeri mindenki tetszését. Ami a kocsonyákat illeti, asszonyaink ezúttal is több mint 200 adagot készítettek a vendégek részére, néhányan pedig igazán díszes és felettébb ötletes kocsonyákkal rukkoltak elő. Mint mindig, most sem maradt el a lángos és a tea, amit főleg a gyerekek fogyasztottak jó étvággyal. Rendezvényünkre néhány testvértelepülésünk küldöttsége is eljött, jó alkalom volt ugyanis ez arra, hogy falunk vezetőivel megbeszéljék az együttműködés következő lépéseit” - hallottuk Koncz Lázártól, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökétől.

A művelődési műsor délután 2 órakor vette kezdetét, amelyben elsőként a helyi Bohémia Színtársulat lépett fel, majd a Petőfi műkedvelői mutatkoztak be a közönségnek. Az András-napi Sokadalomra és Kocsonyafesztiválra az esti Juhász-bál tette fel a koronát.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több ezer ember ünnepelte május 1-ét Palicson, s ha a folytatásban kedvező lenne az időjárás, az elkövetkező hat ünnepnapon néhány tízezer vendégről is lehetne beszélni talán. A viharos szél sem gátolta meg az embereket abban, hogy kilátogassanak a Palicsi-tó partjára, ahol a sorrendben 39. szervezett majálison a már...
2024. MÁJUS 1.
[ 16:16 ]
Muzslyán ma két májusfát is állítottak, az egyiket a Parton, ahol a közösség már több évtizede élteti ezt a hagyományt, a másikat pedig a Muzslai Petőfi Sándor MME vállalják magukra, már huzamosabb ideje. A partiakat kancsika durrogtatása, illetve Babinszki Enikő trombitamuzsikája ébresztette kora reggel, hat óra...
2024. MÁJUS 1.
[ 14:44 ]
Egykor Kishegyesen sok évtizedes hagyománya volt a májusfa állításnak. A falu több pontján, általában forgalmas utcasarkokon állították fel zeneszó kíséretében. Dr. Szőke Anna néprajzkutató javaslatára tavaly újraélesztettek a hagyományt. A tűzoltóotthon melletti portán nemzeti színű szalagokkal és egyéb...
2024. MÁJUS 1.
[ 9:38 ]
Beolvasás folyamatban