GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
Szavazási levélcsomag átvétele Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner
Levélszavazat leadása Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán banner

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. december 5. [17:45]

Előadás a magyarkanizsai középiskolában: Hogyan él ma egy programozó Szerbiában?

Előadás a magyarkanizsai középiskolában: Hogyan él ma egy programozó Szerbiában?
Fotó: Milorad Mitrović
A számítógépes szerkesztői szakon az informatika a legfontosabb tantárgy

Nem akármilyen témával csalogatta egy ma délutáni előadásra a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont számítógépes szerkkesztői szakának elsős diákjait a Községi Ifjúsági Iroda. Egy szabadkai magáncég gyakorlatán és munkáján keresztül igyekezett hozzájuk közelebb hozni azt a felismerést, hogy itthon is lehet boldogulni, nem kell ahhoz okvetlenül külföldre menni.

Az Erdsoft webfejlesztő cég ugyanis felkarolja, mentorálja és gyakornoki munkával segíti a tehetséges programozó egyetemistákat, gyakorlatilag biztosítja számukra a duális képzést, saját eredményeivel pedig alátámasztja azt, hogy Szerbiában is lehet érvényesülni, meg lehet élni.

„„Az informatika és a programozás igen dinamikusan fejlődik, ezért külön örülünk, hogy meghívtak bennünket a magyarkanizsai középiskolába, hogy egy kis támogatást, mankót nyújtsunk a diákoknak ahhoz, milyen irányba induljanak, mit tanuljanak. Miután kiválasztották az irányt, mi segítünk eldönteni, hogy konkrétan mit tanuljanak ahhoz, hogy utána el is tudjanak helyezkedni. Véleményem szerint minden szakmából meg lehet élni, ha az ember jól csinálja, de tény, hogy az informatika ma egy kiemelkedő, kimondottan trendi szakma. Mivel nagyon sok fejlesztőre van szükség, ha valaki nagyon elkötelezett, Szerbiában sem lehet gond számára, hogy munkát találjon, hisz a cégek szinte versengenek a jó informatikusokért, és meg is fizetik őket rendesen. Az informatika egy olyan szakma, ahol a gyakorlat sokkal inkább fontosabb, mint maga a diploma. Itt lép a képbe a duális oktatás. Gyakran tapasztaljuk ugyanis, hogy amikor a diákok kijönnek az egyetemről, nincs meg a kellő tudásuk ahhoz, hogy el tudjanak helyezkedni. A duális képzéssel még tanulmányaik idején kapnak egy megfelelő tudást, amivel munkába állhatnak és megkezdhetik építeni karrierjüket. Több cég is nyújt nekik erre lehetőséget, ahogyan mi is, akik a szabadkai Műszaki Főiskolával kötöttünk szerződést, diákjaik nagy hányada hozzánk járj gyakorlati oktatásra” - hallottuk Erdudac Dánieltől, az Erdsoft webfejlesztő cég tulajdonosától.

A projekt megvalósítására a magyarkanizsai Községi Ifjúsági Iroda a Szerb ifjúsági- és sportmimisztériumnál nyert nagyobb volumenű pályázati támogatást, az Erdsoft bemutatkozására ennek csak egy kis részét használták fel, nyilatkozta Vígi Sára, az Ifjúsági Iroda koordinátora.

„Nem véletlen, hogy ide hoztuk a fiatal szabadkai céget, mivel az informatika és a programozás terén az Erdsoft itthon is sikeresen működik. Ezzel is arra akartuk ráébreszteni a diákokat, hogy Szerbiában is lehet boldogulni. Az Erdsoft olyan múltat illetve jövőt tud felmutatni a középiskolásoknak, hogy azok, akik esetleg úgy gondolják, hogy tanulmányaik befejezése után is inkább itthon maradnának, vegyék észre, lássák meg és éljenek az itthon kínálkotó lehetőségekkel. Az volt a célunk, hogy minél fiatalabb diákokat szólítsunk meg ezzel a bemutatóval, olyanokat, akiknek még van idejük gondolkodni jövőjük alakításán, de megszerezni is azt az alaptudást, ami segít nekik egyetemi tanulmányaik, majd az elhelyezkedés során is.”

A magyarkanizsai középiskolások nagy érdeklődéssel kísérték végig az előadást, kérdéseikre pedig választ is kaptak a szabadkai cég képviselőitől. A legtöbben az informatika különböző területein szeretnének majd érvényesülni, céljaik eléréséhez pedig kimondottan fontosnak tartják a duális képzést, még akkor is, ha már most, elsős középiskolásként is igen jól el tudnak igazodni az informatika világában.

Bödő Sándor


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 22. [0:17]

Muzslyán végzett ma szűrést a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának Határon túli magyarokért projektum koordinátora, Csuka Pál, aki a Kárpát-medencei... >>

2018. március 21. [21:57]

Ma este a zentai Városháza dísztermében tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács idei első tájékoztató jellegű szülői értekezletét az Egészségügyi Középiskola, a... >>

2018. március 21. [12:44]

Aláírták a tartományi kormányban a vajdasági székhellyel rendelkező, összesen 15 nemzeti tanács támogatásáról szóló szerződéseket. A rendezvényen megjelent Igor Mirović,... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.60 dinár
1 dollár 96.04 dinár
100 forint 38.03 dinár
100 dinár 262.92 forint
Heti kérdés
Az utóbbi években valamilyen módon korlátozni akarják az interneten megjelenő közösségi véleményeket a bevándorlással vagy a bevándorlók viselkedésével kapcsolatban. Ön egyetért-e azzal, hogy e kérdésben a jelenleginél is szigorúbb ellenőrzés alá vonják az internetet?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány