Vajdaság
Előadás a magyarkanizsai középiskolában: Hogyan él ma egy programozó Szerbiában?

Nem akármilyen témával csalogatta egy ma délutáni előadásra a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont számítógépes szerkkesztői szakának elsős diákjait a Községi Ifjúsági Iroda. Egy szabadkai magáncég gyakorlatán és munkáján keresztül igyekezett hozzájuk közelebb hozni azt a felismerést, hogy itthon is lehet boldogulni, nem kell ahhoz okvetlenül külföldre menni.

Az Erdsoft webfejlesztő cég ugyanis felkarolja, mentorálja és gyakornoki munkával segíti a tehetséges programozó egyetemistákat, gyakorlatilag biztosítja számukra a duális képzést, saját eredményeivel pedig alátámasztja azt, hogy Szerbiában is lehet érvényesülni, meg lehet élni.

„„Az informatika és a programozás igen dinamikusan fejlődik, ezért külön örülünk, hogy meghívtak bennünket a magyarkanizsai középiskolába, hogy egy kis támogatást, mankót nyújtsunk a diákoknak ahhoz, milyen irányba induljanak, mit tanuljanak. Miután kiválasztották az irányt, mi segítünk eldönteni, hogy konkrétan mit tanuljanak ahhoz, hogy utána el is tudjanak helyezkedni. Véleményem szerint minden szakmából meg lehet élni, ha az ember jól csinálja, de tény, hogy az informatika ma egy kiemelkedő, kimondottan trendi szakma. Mivel nagyon sok fejlesztőre van szükség, ha valaki nagyon elkötelezett, Szerbiában sem lehet gond számára, hogy munkát találjon, hisz a cégek szinte versengenek a jó informatikusokért, és meg is fizetik őket rendesen. Az informatika egy olyan szakma, ahol a gyakorlat sokkal inkább fontosabb, mint maga a diploma. Itt lép a képbe a duális oktatás. Gyakran tapasztaljuk ugyanis, hogy amikor a diákok kijönnek az egyetemről, nincs meg a kellő tudásuk ahhoz, hogy el tudjanak helyezkedni. A duális képzéssel még tanulmányaik idején kapnak egy megfelelő tudást, amivel munkába állhatnak és megkezdhetik építeni karrierjüket. Több cég is nyújt nekik erre lehetőséget, ahogyan mi is, akik a szabadkai Műszaki Főiskolával kötöttünk szerződést, diákjaik nagy hányada hozzánk járj gyakorlati oktatásra” - hallottuk Erdudac Dánieltől, az Erdsoft webfejlesztő cég tulajdonosától.

A projekt megvalósítására a magyarkanizsai Községi Ifjúsági Iroda a Szerb ifjúsági- és sportmimisztériumnál nyert nagyobb volumenű pályázati támogatást, az Erdsoft bemutatkozására ennek csak egy kis részét használták fel, nyilatkozta Vígi Sára, az Ifjúsági Iroda koordinátora.

„Nem véletlen, hogy ide hoztuk a fiatal szabadkai céget, mivel az informatika és a programozás terén az Erdsoft itthon is sikeresen működik. Ezzel is arra akartuk ráébreszteni a diákokat, hogy Szerbiában is lehet boldogulni. Az Erdsoft olyan múltat illetve jövőt tud felmutatni a középiskolásoknak, hogy azok, akik esetleg úgy gondolják, hogy tanulmányaik befejezése után is inkább itthon maradnának, vegyék észre, lássák meg és éljenek az itthon kínálkotó lehetőségekkel. Az volt a célunk, hogy minél fiatalabb diákokat szólítsunk meg ezzel a bemutatóval, olyanokat, akiknek még van idejük gondolkodni jövőjük alakításán, de megszerezni is azt az alaptudást, ami segít nekik egyetemi tanulmányaik, majd az elhelyezkedés során is.”

A magyarkanizsai középiskolások nagy érdeklődéssel kísérték végig az előadást, kérdéseikre pedig választ is kaptak a szabadkai cég képviselőitől. A legtöbben az informatika különböző területein szeretnének majd érvényesülni, céljaik eléréséhez pedig kimondottan fontosnak tartják a duális képzést, még akkor is, ha már most, elsős középiskolásként is igen jól el tudnak igazodni az informatika világában.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Topolya: Rendezik a városközpontot - illusztráció
2018. OKTÓBER 17.
[ 16:09 ]
(Belgrádi tudósítónktól) Zsoldos Ferenc listavezetővel az élen a Magyar Mozgalom küldöttsége ma átadta Belgrádban a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc nevű jelöltlistát és a támogatói aláírásokat az idén november 4-ére meghirdetett nemzeti tanácsi választásokra. A mozgalom 1385 aláírást nyújtott át a Köztársasági...
2018. OKTÓBER 16.
[ 20:33 ]
Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete Brunszvik Teréz Emlékkonferenciát szervezett Kishegyesen abból az alkalomból, hogy Angyalkert néven 190 évvel ezelőtt nyílt meg Magyarországon az első kisdedóvó intézet. Ez alkalommal jelentették be hivatalosan is, hogy a korábban Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok...
2018. OKTÓBER 16.
[ 14:50 ]
A vakcina már megérkezett a szabadkai központi egészségházba. A hét folyamán osztják szét a városban és a településeken lévő rendelők között.Az Észak-Bácskai Körzetbe összesen 5.600 védőoltás érkezett, ebből 3.900 jutott Szabadkának. Azok a polgárok, akik védettséget szeretnének az influenza ellen, október...
2018. OKTÓBER 16.
[ 14:15 ]
Beolvasás folyamatban