Vajdaság
Magyarkanizsa: Nagy érdeklődés az ingyenes ultrahangos vizsgálatok iránt
Betűméret:             

A Magyarkanizsai Egészségház ma megtartott nyílt napján annyian jelentkeztek be az ingyenes ultrahangos vizsgálatokra, hogy sorszámot kellett osztani az embereknek, de még így sem sikerült mindenkit megvizsgálni. A 165 jelentkezőből 35-en másnapra maradtak.

Az ultrahangos kivizsgálás egy korszerű diagnosztizáló eljárás, amellyel ma a hasüreg szerveinek állapotát illetve esetleges elváltozásait szeretnénk feltérképezni. A hasi ultrahangos vizsgálat a máj, a vese, a lép, az epe, a hasnyálmirigy, a húgyhólyag és a prosztata ultrahangos vizsgálatát öleli fel. Az elváltozások valamilyen betegség következményei lehetnek, amelyek akut vagy krónikus megbetegedések, de tumor is előfordulhat. Ütés nyomán is kialakulhat valami rendellenesség, de egy genetikai elváltozás sem zárható ki. A mai vizsgálattal már a betegség korai fázisában fel szeretnénk deríteni az elváltozásokat és megfelelő gyógykezeléssel biztosítani a teljes gyógyulást a pácienseknek” – mondta az intézmény igazgatója.

Gyólay Karolina elmondta még, hogy a vártnál is nagyobb érdeklődés nyilvánult meg az ingyenes ultrahangos vizsgálatok iránt, a rossz idő és a havazás ellenére sokan bejöttek a Magyarkanizsai Egészségházba a község településeiről is, ami azt támasztja alá, hogy nem csak az egészségügyi dolgozók, hanem maguk a polgárok is odafigyelnek egészségük megőrzésére.

A vizsgálatokat dr. Mirjana Vukolić radiológus és dr. Nada Jakić tüdőgondozó szakorvosok végezték, de legnagyobb igyekezetük ellenére sem tudtak megvizsgálni mindenkit, így 35-en majd szerda délelőtt esnek túl az ingyenes ultrahangos vizsgálaton.

„Az ultrahangos vizsgálat rengeteg segítséget nyújt nekünk abban, hogy felmérjük, milyen állapotban vannak a páciensek belső szervei. Veszélytelen, nincs sugárzás, a várandós kismamákat is így vizsgáljuk és minden esetben megkapjuk azokat az eredményeket, amelyekre kíváncsiak vagyunk. Hiszem azt, hogy ma is segítettünk néhány páciensnek egy-egy betegség megelőző felfedezésében, ami alapfeltétele a sikeres gyógykezelésnek” – nyilatkozta dr. Nada Jakić.

Ez és az ehhez hasonló akciók mind a megelőzésre irányulnak, amikor is az emberek egészsége az elsődleges, nem pedig az, hogy van-e neki egészségügyi biztosítása vagy nincs, hangoztatták a Magyarkanizsai Egészségház orvosai és vezetői a mai ingyenes ultrahangos vizsgálaton.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerdától Szabadkán egy hétre lezárják a forgalom elől a Rudics utca egy részét. A Matko Vuković utcai körforgalomtól a gimnázium előtti körforgalomig lesz az utca lezárva az ivóvízhálózaton folyó javítási munkálatok miatt. A közelmúltban csőtörés volt az utcában, az egyik fővezeték sérült meg. A kiömlő víz...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 13:53 ]
Ma reggel találták meg Mijodrag Tošković zászlós holttestét, aki tegnap tűnt el, amikor azt gyakorolták, hogyan kell leszállni helikopterből vízfelületre a Duna-Tisza-Duna csatornán. A holttestet a 72. különleges műveleti dandár búvárai találták meg a csendőrség búváregységének és a belügyminisztérium rendkívüli...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 13:51 ]
A Polgári Fordulat nevű civil szervezet ma közölte, hogy panaszt nyújtott be a tartományi várostervezési és környezetvédelmi titkárságnál Nagybecskerek város azon döntése miatt, amely lehetővé tette a Linglong kínai cégnek, hogy egy nem veszélyes hulladék tárolására szánt raktárat építsen anélkül, hogy...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 12:35 ]
Beolvasás folyamatban