Vajdaság
A kétnyelvűségről a szabadkai Téli Egyetemen
Fontos lenne minél korábbi életszakaszban megkezdeni a második nyelv oktatását, mondta a szakember

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a Magyar Nemzeti Tanács társszervezésében immár negyedik alkalommal szervezte meg a Téli Egyetemét. Keddtől szombatig 9 akkreditált képzésre kerül sor 3 helyszínen: Szabadkán, Magyarkanizsán és Muzslyán.

A továbbképzésen részt vevő pedagógusok az akkreditált programok mellett több neves szakember plenáris előadásait is meghallgathatják, illetve műhelyfoglalkozásokon is részt vehetnek.

Szabadkán, az MTTK-n kedd délelőtt dr. Csépe Valéria pszichológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja beszélt a kétnyelvűségről és a kognitív fejlődésről. Az előadása után készítettünk vele egy rövid interjút arról, hogy mikor kell kezdeni a környezetnyelv oktatását.

– A legjobb megoldás az lenne, amiről az én előadásom is szólt, bár ezt a gyakorlatban megvalósítani mindig nehezebb, mint ahogyan ez a tudomány oldaláról látszik. Konkrétan arról van szó, hogy olyan környezetet kell biztosítani, amikor a gyerekek óvodába kerülnek, hogy mind a két nyelvet használják. Ha csak egy nyelven beszél a család és a szűkebb környezet, akkor abban nő fel a gyerek, ugyanakkor a fejlődő agy számára sokkal egyszerűbb feladat két nyelvet egyszerre elsajátítani, mint később egy második nyelvet megtanulni. Ez a két nyelv így hosszú ideig párhuzamosan fejlődik. Az ideális megoldás, bár tudom, hogy sok helyen nincs lehetőség az ideális nyelvoktatásra, a két tannyelvű oktatásnak a megvalósítása lenne. Később azután úgyis eldől, hogy melyik nyelv uralja a másikat.

– Ha a család otthon magyarul beszél, akkor az lesz a domináns, függetlenül attól, hogy az iskolában mindkét nyelvet tanulja?

– Igen, az lesz az első számú nyelv. Van egy szép kifejezésünk erre a magyarban, ez az anyanyelv, de természetesen az apanyelv is lehet ez, annak ellenére, hogy ilyen kifejezésünk a magyarban nincs.

– A harmadik nyelv, esetünkben az angol tanulását mikor ideális megkezdeni?

– Az angol nyelv tanulásának megkezdése számos országban vita tárgya. Dániában már első osztálytól kezdve tanulják a gyerekek. Magyarországon is viták folynak még jelenleg is, hogy harmadik vagy negyedik osztályban kezdjék az angol tanulást a gyerekek. A fontos az, hogy akármikor is kezdődik az angol nyelv tanítása, az a természetes nyelvtanulás mintáját kövesse: rövid nyelvi fordulatok, énekek, táncok. Tehát élményszerű legyen az ismerkedés az angol nyelvvel, annak a nagyon más hangzásával, szerkezetével. Ezt nevezzük nyelvi fürdőnek. Tehát kezdetben, a korai angol nyelvtanulásnál mindig a nyelvi fürdőt javasoljuk indulásnak.

– Itt a Vajdaságban azt tapasztaljuk, hogy a tömbben élő magyar diákok az általános iskola nyolc éve alatt sem tanulnak meg szerbül. Mi ennek az oka, mit rontunk el?

– Több oka lehet. Az egyik lehet maga a tanítási módszer, ami olyan mint Magyarországon sok iskolában, azaz szótár plusz nyelvtan. Nem ez a nyelvtanítás igazi módszere, ezzel igazi nyelvtudás nem alakul ki sosem. Ugyanakkor létezhet egy érzelmi ellenállás is az adott nyelvvel szemben. Amikor én Magyarországon iskolába jártam, akkor az orosz volt a kötelező nyelv. Ez már érzelmi ellenállást vált ki csak a kötelezősége miatt is. Ugyanakkor a politikai kontextusa miatt sem kedvelte a család a nyelvet, úgyhogy igazi nyelvtudás nem lett a sokéves tanulás ellenére sem. A többségünk nyolc évig tanult oroszul, de a végén még egy pohár vizet sem tudtunk kérni azon a nyelven. Tehát a nyelv az nyelv, de időnként nagyon sok más tényezővel összekeveredik.

– A szórványban sokszor komoly fejtörést okoz a szülőknek, hogy magyar vagy szerb óvodába, iskolába írassák a gyereket.

– Ha ez a választási lehetőség, akkor ez a család döntése legyen. Kicsi gyerekeknél azt szoktam mondani, amelyik közelebb van. A jó megoldás az lenne, ha két tannyelvűek lennének az iskolák, tehát mindkét nyelven megszereznék a tudást, mindkét nyelven megtanulnák az írás-olvasás készségét. Ez lenne az igazi megoldás. Valamikor mindenképpen el kell kezdeni az ország hivatalos nyelvét tanulni, mert különben abból lesznek hátrányai, ha nem tudja az ember beszélni megfelelő szinten. Minél később kezdi megtanulni az adott nyelvet, annál nehezebben tudja ezt egy megfelelő szintre eljuttatni.

A Téli Egyetem programjában szerdán 8-tól 12 óráig Besnyi Szabolcs tart műhelymunkát. Csütörtökön 9-től 11 óráig dr. Csapó Benő: A problémamegoldó gondolkodás mérése és iskolai fejlesztésének lehetőségei című előadására kerül sor. Pénteken 8.30 és 11 óra között Vicsek Annamária a közoktatás aktuális témáiról tart ismertetőt, projektmódszer és e-napló alcímmel. Saláta Ugrai Krisztina pedig E-napló a gyakorlatban címmel tart órát.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Bicsor
2019. JANUÁR 10. [ 16:39 ]

Kisebbségi helyzetű közösségek számára a kétnyelvű oktatás az egyirányú asszimilációhoz, a lassú (ön)felszámoláshoz vezető út első lépcsőfoka. Ezt mindennél ékesebben bizonyítja a muravidéki kétnyelvű oktatás. Amit a pesti professzor asszony javasol, az "laboratóriumi" körülmények között talán jól működik, de ott, ahol a kisebbségi közösség az élet minden területén hátrányt szenved, s nyelve már jórészt visszaszorult a magánélet szférájába, csak növelni fogja a bajainkat.


Berti
2019. JANUÁR 10. [ 8:31 ]

... miközben január elsejétől nem adnak ki már kétnyelvű anyakönyvi kivonatokat a szabadkai Városházán.


Alfonz
2019. JANUÁR 9. [ 14:35 ]

Egyetértek az előttem szólóval. Egyes politikusok közben mélyen hallgatnak.


Garai László
2019. JANUÁR 9. [ 12:38 ]

Tarthatnak itt téli, nyári, őszi, sőt szökőévi egyetemet a kétnyelvűségről, az 1918 óta és még jó darabig arról szól, hogy a magyar tanulja meg az államnyelvet. A kétnyelvűség csak a nemzetiségiekre vonatkozik. Hasonlóképp a multikulti: a magyar legyen sokszínű, fogadjon el és be mindent ami balkáni, a délszlávok meg verik a mellüket, hogy milyen megengedőek, standardjaik a legdemokratikusabbak a világon, de ha nem azonosulsz velük 100 százalékban, akkor kirekesztő és fasiszta csökevény vagy.


Szabadkán, a kisbajmoki ipari övezetben több mint 6000 ember dolgozik. Egy részük Vajdaság már részeiből, illetve szűkebb Szerbiából érkezett a városba. Az utóbbi 2-3 évben egyre nagyobb a kereslet a lakások, házak iránt, ami az árak növekedését okozta, hisz a kínálat nem kielégítő, írja a Blic üzleti...
2019. JÚNIUS 16.
[ 18:13 ]
Ada község önkormányzata a korábbi évekhez hasonlóan idén is ingyenes idényjegyeket biztosít a községbeli általános iskolák diákjai számára a helyi Adica Üdültetési Közvállalat által üzemeltetett medencekomplexumba. Minden általános iskolás diák a saját iskolájában kapja meg az idényjegyet, amellyel egész...
2019. JÚNIUS 16.
[ 12:06 ]
Kissé meglepetten vették birtokukba az óbecsei belvárosi piacot azok az árusok és vevők, akik nem értesültek a Komunalac Közvállalat terveiről, vagyis a bejelentett átszervezésről és felújításról. Június 15-től, első lépésként és átmeneti megoldásként a piac központi standjait az egykori malom mellé, a piaci...
2019. JÚNIUS 15.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban