Vajdaság
Magyarkanizsa: A község költségvetését 23,8 millió dinárral megnövelték

A mai napon döntött a magyarkanizsai képviselő-testület többek között a költségvetés-módosításáról is. A módosítás 12 tételben valósult meg, az összeg pedig 23,8 millióval nőtt, így a költségvetés összesen jelenleg 1 milliárd 193 millió dinárra növekedett. A módosításba beletartozik az is, hogy némely tétel, mint például az IPA projektek előfinanszírozására előlátott összeg 5 millióval csökkent, míg a turisztikai fejlesztésekre az idei évben lényegesen több jut.
A városkép fejlesztése érdekében a magyarkanizsai önkormányzat a költségvetés-módosítás alapján összesen, támogatásokkal együtt 64 millió dinárból szeretné az úgynevezett A és B lakótömbb közötti térség rendezését megvalósítani. Ma döntöttek arról, hogy erre a célra 6,4 millió dinárral többet irányoznak elő. Szarapka Ede, a képviselő-testület alelnöke szerint ez is egy olyan project, amelyet még az előző költségvetés-tervezésénél nem lehetett tudni.
- Ez a része Magyarkanizsának tulajdonképpen az Unidomtól húzódó tér egészen a fürdőig összekötve, ami ha megvalósulna egy nagyon szép beruházás lenne. Ezt itt a tartomány finanszírozza, az önkormányzatnak egy minimális önrésze van benne. A Nagyberuházási Alapnál nyert 57 millió dinár önrészét a költségvetés módosításával tudjuk megvalósítani. Ugyanakkor elindult a turisztikai projekt, a turisztikai promóciók és a wellness-központ kiépítéséhez szükséges projektum terveztetése. Itt is összegeket kell előlátnunk. A Regionális Hulladékfeldolgozónál és a turisztikai kontónál jelentkezett egy összegnövelés, ami arra vonatkozik, hogy a törvény által nekik lehívható összeget most be kellett építenünk, mert ha beindulna az üzem működése, akkor ennek az összegnek rendelkezésre kell állni, továbbá az illegális megszűntetésére is szükség van – nyilatkozta Szarapka Ede, alelnök.
A költségvetés-módosítás meghatározó részét képezte az idegenforgalom-fejlesztésekhez kapcsolódó összegek növelése. Ide tartozik a tervezett magyarkanizsai sport-, szabadidő-, és welness-központhoz szükséges műszaki tervdokumentáció elkészítésére előlátott 12 millió dinár. Az idegenforgalom és a turizmus támogatására pedig Fejsztámer Róbert, polgármester szerint összesen 10 millió dinár jut majd az idei évben.
- Megpróbálunk egy újabb lendületet adni az idegenforgalommal foglalkozóknak Magyarkanizsa községben. Azért próbálunk nekik újabb lendületet adni, mert nagyon bízom benne, hogy a tavalyi év folyamán elfogadott idegenforgalmi stratégia, a Vajdasági Magyar Idegenforgalmi Stratégia ugyanúgy el fog indulni, ahogy a Prosperitati támogatások is elindultak három évvel ezelőtt, és hogy ha ez el fog indulni, akkor én nagyon szeretném, hogy a községben lévő turizmussal foglalkozó személyek mind felkészülten várják ezt a pályázati kiírást, ne pedig akkor kezdjenek el gondolkodni, hogy mit szeretnének fejleszteni – mesélte a polgármester.
Magyarkanizsa község önkormányzata ezentúl többet fordít majd az illegális szeméttelepek eltávolításának támogatására, valamint 250 ezer dinárral növelték az újszülötteknek járó babacsomagra szánt összeget, és 1,2 millió dinárt irányoztak elő a középiskolás diákok kollégiumi lakhatásának részbeni támogatására.

A községi képviselő-testület mai, sorrendben huszonnyolcadik ülésén azonban még számos beszámoló is elhangzott az intézmények vezetőitől a 2018-as évre vonatkozóan, amelyet a képviselők el is fogadtak.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem zárják be a muzslyai iskolát - illusztráció
2019. NOVEMBER 12.
[ 18:20 ]
A víz legutóbbi elemzése szerint hatásosak a szenttamási csatorna szennyezésének következményeit enyhíteni hivatott intézkedések, tájékoztatott a Vajdaság Vizei (Vode Vojvodine) közvállalat. A jelentések szerint a víz minősége javult a folyás irányában Verbásztól, az Óbecse–Gombos csatornán, mégpedig az áramlás...
2019. NOVEMBER 11.
[ 10:52 ]
Négy migráns eltűnt a Dunában Apatinnál, amikor illegálisan akarták átlépni a horvát határt, tudta meg nem hivatalosan az RTV. A polgároktól kapott meg nem erősített információk szerint az eset a Vagoni üdülőhelytől nem messze történt, ahol tíz migráns elvett egy csónakot, s a délutáni órákban azzal próbáltak meg...
2019. NOVEMBER 11.
[ 9:56 ]
Mementó 2019 címmel emlékeztek meg szombaton este az 1944 őszén elkövetett magyarellenes kegyetlenkedések halálos áldozatairól. A szomorú megemlékezés alkalmával a megjelentek először gyászmisén vettek részt a Szent István-templomban, majd mécsesekkel a kezükben sétáltak át a Tisza-hídnál felállított kopjafához. A...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:53 ]
Beolvasás folyamatban