Vajdaság
Átadták az új CT berendezést a zentai kórházban

Kedden délelőtt a Zentai Közkórház röntgen részlegén új CT berendezést adtak át. A hivatalos átadón jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

Kedden délelőtt adták át a Zentai Közkórház röntgen részlegén azt az új CT berendezést, amelyre már nagyon régóta várnak a település és a környék betegei. Az korszerű orvosi eszköz az egyik fontos előrelépés az intézmény teljes megújításának folyamatában. Az átadó ünnepségen a községi vezetőkön kívül jelen voltak Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, valamint az egészségügyi intézmény igazgatója és a kórház munkatársai.

Zoran Gojković egészségügyi titkár a látogatás alkalmával büszkeségének adott hangot, hogy végre megkezdheti a működését ez a legjújabb és legmodernebb CT berendezés. Mindez forradalmi előrelépést jelent ennek a kórháznak az életében. A lakosoknak így nem kell már Szabadkára, Nagykikindára vagy máshova utazni az ilyen vizsgálatokhoz. Az utóbbi három évben mintegy 110 millió dinár összeget fordítottak ennek a kórháznak a modernizálására. Három nagyberuházásra került sor, amelyeket a tartományi titkárság támogatott.

Célkitűzésük, hogy Vajdaságban minden kórházat ellássanak ilyen korszerű berendezésekkel. Valós pénzösszegekkel járulnak hozzá az intézmények megújításához, és ezzel együtt folytatják a megkezdett régiófejlesztést. Terveik szerint még az idén megvalósul a teljes tervdokumentáció rendezése is, ami a város kórházának teljes felújításának előkészítésében játszik fontos szerepet. A dolgozók érdekeit is szolgálják ezek a befektetések, hiszen az elmúlt időszakban 32 dolgozó hagyta el az intézményt, de ugyanakkor 63 új munkaerő helyezkedhetett el, több szakemberüket, 40 orvost pedig továbbképzésekre küldhettek. Ez az intézmény komoly múlttal rendelkezik, ezekkel a feltételekkel pedig most egy új, jobb jövőt biztosítanak számára.

Pásztor István elnök az esemény kapcsán hangsúlyozta, hogy a Tartományi Egészségügyi Titkárság 32,5 millió dinár értékben támogatta a kórház legújabb eszközét, s ezzel a 21. századi diagnosztika és orvoslás lépett be a kórház kapuján. Az elmúlt két hétben már több mint ötven vizsgálatot végeztek el, a dolgozók még tanulják a berendezés használatát. Az eszközzel elindult a zentai kórház teljes korszerűsítése.

A mai modern kórházban már alapvető dolog, hogy CT készülék is legyen – emelte ki dr. Vasas Mihály igazgató, - s ez egy nagyon jó készülék. További fontos előrelépésnek tekinti, hogy összekapcsolták egy olyan országos információs rendszerrel is, melynek segítségével az elkészített vizsgálatokat bárhova elküldhetik majd, s gyorsan és egyszerűen konzultálhatnak más szakemberekkel a világ bármely pontján.

Dr. Pap Gopić Dragica, a röntgenosztály főorvosa szintén megelégedéssel nyilatkozta, hogy a kórház és a betegek számára is mekkora előrelépést jelent ez a berendezés. Nem kell ezután annyit várniuk majd az időpontokra, nem kell utazniuk vidéki vizsgálatokra, gyorsabban diagnosztizálhatják a betegségeket. Kapcsolatban állnak az Újvidéki Klinikai Központtal, az ő segítségükkel működtetik a berendezést, de némi időre van szükségük, hogy fokozatosan növelhessék a betegek vizsgálatait, hogy ne legyenek hosszú várólisták.

A lakosság megértését és türelmét kérik a vizsgálatokkal kapcsolatban, a CT berendezés működik és pár hónap alatt szeretnék megoldani a teljes ellátást is. A radiológián jelenleg négyen dolgoznak, de tervezik a munkaerő számának bővítését is. A doktornő felhívta a figyelmet arra is, hogy csak indokolt esetekben, a szakorvosok kérésére végeznek CT vizsgálatokat, mivel komoly és nagy előkészületeket igénylő beavatkozásokról van szó.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2019. ÁPRILIS 23. [ 17:58 ]

Pásztor úr nem hazudtolja meg önmagát,ismét csak nagyon elegáns:kopott farmer és nyakkendő....


Egy nővért és két ápolót fertőzött meg a koronavírus az elmúlt egy hétben a Szabadkai Közkórházban. Mindannyian kórházi ápolásra szorulnak, de az állapotuk stabil. Az egészségügyi intézmény közleménye szerint folyamatosan betartják az előírt megelőző intézkedéseket, hogy a járvány terjedését meggátolják. A...
2020. JÚNIUS 5.
[ 17:27 ]
A Vajdasági Klinikai Központban kezelt betegek között vannak a Szerbiai Kőolajipar Vállalat (NIS) dolgozói is, akik a NIS újvidékiek körében Carrington-palotaként emlegetett limáni székhelyén dolgoznak. Összesen 250 személyt teszteltek, közülük négynek a szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Egyelőre...
2020. JÚNIUS 5.
[ 15:39 ]
Az idén tizenegy millió dinárral támogatja a kisebbségi hivatalos írás- és nyelvhasználatot a tartományi nemzeti közösségi titkárság. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken. Huszonegy vajdasági önkormányzat nyolcvanegy közigazgatási szerve és intézménye részesült támogatásban. Az odaítélt összeget a...
2020. JÚNIUS 5.
[ 15:32 ]
Beolvasás folyamatban