Vajdaság
Magyarkanizsáról kevés beadvány érkezik a köztársasági ombudsmanhoz
Polgárokkal, intézményvezetőkkel és önkormányzati tisztségviselőkkel találkozott Magyarkanizsán a köztársasági ombudsman

Zoran Pašalić köztársasági ombudsman munkatársaival hétfőn egy országos kampány keretében Magyarkanizsára látogatott. Az önkormányzati elöljárók mellett a polgárokkal is találkozott. Kétórás időkeretet terveztek a község lakosaival való találkozóra, de a konzultáció nagyon hamar véget ért, mivel csak három helybeli polgár kereste fel panaszaival az ombudsmant.

Az önkormányzati vezetőkkel való megbeszélés után rövid sajtótájékoztatót tartottak a városházán. Miloš Kravić, a magyarkanizsai KKT elnöke elmondta, hogy büszke arra, hogy Magyarkanizsa azon községek egyike, ahonnan a legkevesebb panasz érkezett az ombudsmani hivatalba. Számára ez azt jelenti, hogy a polgárok bizalommal vannak az önkormányzat és a községi intézmények iránt. Kifejezte reményét, hogy a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy az a kevés beadvány, ami erről a településről érkezett, minél hamarább eredményt hozzon, s ezzel az ügyek lezáródjanak. Miloš Kravić arról is beszélt, hogy a magyarkanizsai önkormányzat a jövőben is kész az együttműködésre a köztársasági ombudsmani hivatallal.

Zoran Pašalić ombudsman elmondta, hogy folyamatosan szerveznek vidéki látogatásokat azzal a céllal, hogy azok a polgárok, akik nem a fővárosban élnek vagy nem áll módjukban Belgrádba utazni, személyesen találkozhassanak vele, hogy elmondhassák neki panaszaikat. Magyarkanizsa volt a kampány hetedik állomása, ahonnan az intézmény létrehozása óta csupán 11 panasz érkezett a hivatalba, s ezzel ez a község az egyike azoknak, ahonnan a legkevesebb beadvány érkezett a köztársasági ombudsmanhoz. A körutazásnak az is célja, hogy a hivatal munkatársai megtudják a polgárokkal és az önkormányzati vezetőkkel való személyes találkozókon, hogy mik azok a problémák, amelyek megoldásában segíthetnek.

Magyarkanizsán kevés a probléma, de a polgárok által felvetett gondokat továbbították az önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélésen. Az egyik ilyen kérdés egy terület-kisajátítási ügy volt, amit az ígértetek szerint rövid időn belül megoldanak. Megjegyzés érkezett a rendőrség munkájára, hogy hol van joguk és milyen esetben a közlekedési rendőröknek intézkedni, illetve elhangzott, hogy vontatottan halad a vagyon-visszaszármaztatás. Egy-egy ügy akár tíz évig is elhúzódik, s közben megesik, hogy elhalnak azok, akik a kárpótlásra várnak. Zoran Pašalić elmondta, hogy számos ilyen beadvány van náluk, s megpróbálnak intézkedni minden egyes esetben.

Délután magyarkanizsai intézményvezetőkkel találkozott Zoran Pašalić, ahol az ombudsmani tevékenységről beszélt, ismertette terveiket, illetve szólt az ombudsmani törvény módosításairól. A megbeszélésen jelent volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, illetve Lulić Emil, az MNT jogásza is.

A találkozó alkalmával azt is megtudtuk a hivatal munkatársaitól, hogy az ombudsmant magyarul általában polgári jogvédőként emlegetjük, pedig a hivatalos megnevezés alapvető jogok biztosa.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újabb kiváló hangulatú és igen előremutató eszmecserét hozó estet tartottak tegnap este Zentán, a BeeHome Közösségi Ház Karriertervező elnevezésű programsorozata keretében, ahol az érdeklődők ezúttal három érdekes szakmával, illetve három izgalmas életúttal ismerkedhettek meg. Az est vendégei Cakó Sarolta fizikus,...
2019. NOVEMBER 14.
[ 9:27 ]
A magyar kormány támogatásának köszönhetően a Vajdasági Magyar Szövetség gazdaságfejlesztési programjának keretében a zentai székhelyű Silos-Tech Kft cég bővítette munkacsarnokait és gépeit, s mindezen fejlesztések 16 új munkahelyet is teremtettek. A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megsegítését...
2019. NOVEMBER 14.
[ 8:34 ]
A Magyar Nemzeti Tanács idén már másodszor szervezett a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával Topolyán egynapos szakmai továbbképzést várandós kismamák, valamint védőnők, nővérek, ápolók részére. A képzés központi témái a várandósgondozás aktualitásai voltak, de olyan témákról is...
2019. NOVEMBER 13.
[ 20:51 ]
Beolvasás folyamatban