Vajdaság
Magyarkanizsáról kevés beadvány érkezik a köztársasági ombudsmanhoz
Polgárokkal, intézményvezetőkkel és önkormányzati tisztségviselőkkel találkozott Magyarkanizsán a köztársasági ombudsman

Zoran Pašalić köztársasági ombudsman munkatársaival hétfőn egy országos kampány keretében Magyarkanizsára látogatott. Az önkormányzati elöljárók mellett a polgárokkal is találkozott. Kétórás időkeretet terveztek a község lakosaival való találkozóra, de a konzultáció nagyon hamar véget ért, mivel csak három helybeli polgár kereste fel panaszaival az ombudsmant.

Az önkormányzati vezetőkkel való megbeszélés után rövid sajtótájékoztatót tartottak a városházán. Miloš Kravić, a magyarkanizsai KKT elnöke elmondta, hogy büszke arra, hogy Magyarkanizsa azon községek egyike, ahonnan a legkevesebb panasz érkezett az ombudsmani hivatalba. Számára ez azt jelenti, hogy a polgárok bizalommal vannak az önkormányzat és a községi intézmények iránt. Kifejezte reményét, hogy a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy az a kevés beadvány, ami erről a településről érkezett, minél hamarább eredményt hozzon, s ezzel az ügyek lezáródjanak. Miloš Kravić arról is beszélt, hogy a magyarkanizsai önkormányzat a jövőben is kész az együttműködésre a köztársasági ombudsmani hivatallal.

Zoran Pašalić ombudsman elmondta, hogy folyamatosan szerveznek vidéki látogatásokat azzal a céllal, hogy azok a polgárok, akik nem a fővárosban élnek vagy nem áll módjukban Belgrádba utazni, személyesen találkozhassanak vele, hogy elmondhassák neki panaszaikat. Magyarkanizsa volt a kampány hetedik állomása, ahonnan az intézmény létrehozása óta csupán 11 panasz érkezett a hivatalba, s ezzel ez a község az egyike azoknak, ahonnan a legkevesebb beadvány érkezett a köztársasági ombudsmanhoz. A körutazásnak az is célja, hogy a hivatal munkatársai megtudják a polgárokkal és az önkormányzati vezetőkkel való személyes találkozókon, hogy mik azok a problémák, amelyek megoldásában segíthetnek.

Magyarkanizsán kevés a probléma, de a polgárok által felvetett gondokat továbbították az önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélésen. Az egyik ilyen kérdés egy terület-kisajátítási ügy volt, amit az ígértetek szerint rövid időn belül megoldanak. Megjegyzés érkezett a rendőrség munkájára, hogy hol van joguk és milyen esetben a közlekedési rendőröknek intézkedni, illetve elhangzott, hogy vontatottan halad a vagyon-visszaszármaztatás. Egy-egy ügy akár tíz évig is elhúzódik, s közben megesik, hogy elhalnak azok, akik a kárpótlásra várnak. Zoran Pašalić elmondta, hogy számos ilyen beadvány van náluk, s megpróbálnak intézkedni minden egyes esetben.

Délután magyarkanizsai intézményvezetőkkel találkozott Zoran Pašalić, ahol az ombudsmani tevékenységről beszélt, ismertette terveiket, illetve szólt az ombudsmani törvény módosításairól. A megbeszélésen jelent volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, illetve Lulić Emil, az MNT jogásza is.

A találkozó alkalmával azt is megtudtuk a hivatal munkatársaitól, hogy az ombudsmant magyarul általában polgári jogvédőként emlegetjük, pedig a hivatalos megnevezés alapvető jogok biztosa.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Új üdvözlő táblákat kap Szabadka - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 12:19 ]
Javában folynak a munkálatok Nagybecskereken a Szentmihályi úttól a Temesvári útig, ugyanis itt alakítják ki a városban a kerülőutat. Most az utak megalapozását végzik, de intenzíven dolgoznak a Begán feletti új hídon is. Mintegy tonnányi homokot már elsimítottak az épülő, 3,7 kilométeres útszakaszon, most a...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 19:17 ]
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének Tanácsa, 2019. szeptember 16-án Óbecsén megtartott ülésén áttekintette az aktuális politikai helyzetet és a következő álláspontokat fogadta el: A politikai szervezetek közül elsőként a VMDK állapította meg, még 2018. október 10-én, az MNT- választások alkalmával, hogy...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 14:42 ]
Magyarkanizsa község területén a turizmus mindig meghatározó gazdasági ág volt. Az elmúlt években számos új és minőségi szolgáltatást nyújtó idegenforgalmi szereplővel bővült a turisztikai kínálat. A magyarkanizsai önkormányzat eltökélt szándéka, hogy támogassa őket annak érdekében, hogy a piaci igényeknek...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 13:23 ]
Beolvasás folyamatban