Vajdaság
Magyarkanizsáról kevés beadvány érkezik a köztársasági ombudsmanhoz
Polgárokkal, intézményvezetőkkel és önkormányzati tisztségviselőkkel találkozott Magyarkanizsán a köztársasági ombudsman

Zoran Pašalić köztársasági ombudsman munkatársaival hétfőn egy országos kampány keretében Magyarkanizsára látogatott. Az önkormányzati elöljárók mellett a polgárokkal is találkozott. Kétórás időkeretet terveztek a község lakosaival való találkozóra, de a konzultáció nagyon hamar véget ért, mivel csak három helybeli polgár kereste fel panaszaival az ombudsmant.

Az önkormányzati vezetőkkel való megbeszélés után rövid sajtótájékoztatót tartottak a városházán. Miloš Kravić, a magyarkanizsai KKT elnöke elmondta, hogy büszke arra, hogy Magyarkanizsa azon községek egyike, ahonnan a legkevesebb panasz érkezett az ombudsmani hivatalba. Számára ez azt jelenti, hogy a polgárok bizalommal vannak az önkormányzat és a községi intézmények iránt. Kifejezte reményét, hogy a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy az a kevés beadvány, ami erről a településről érkezett, minél hamarább eredményt hozzon, s ezzel az ügyek lezáródjanak. Miloš Kravić arról is beszélt, hogy a magyarkanizsai önkormányzat a jövőben is kész az együttműködésre a köztársasági ombudsmani hivatallal.

Zoran Pašalić ombudsman elmondta, hogy folyamatosan szerveznek vidéki látogatásokat azzal a céllal, hogy azok a polgárok, akik nem a fővárosban élnek vagy nem áll módjukban Belgrádba utazni, személyesen találkozhassanak vele, hogy elmondhassák neki panaszaikat. Magyarkanizsa volt a kampány hetedik állomása, ahonnan az intézmény létrehozása óta csupán 11 panasz érkezett a hivatalba, s ezzel ez a község az egyike azoknak, ahonnan a legkevesebb beadvány érkezett a köztársasági ombudsmanhoz. A körutazásnak az is célja, hogy a hivatal munkatársai megtudják a polgárokkal és az önkormányzati vezetőkkel való személyes találkozókon, hogy mik azok a problémák, amelyek megoldásában segíthetnek.

Magyarkanizsán kevés a probléma, de a polgárok által felvetett gondokat továbbították az önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélésen. Az egyik ilyen kérdés egy terület-kisajátítási ügy volt, amit az ígértetek szerint rövid időn belül megoldanak. Megjegyzés érkezett a rendőrség munkájára, hogy hol van joguk és milyen esetben a közlekedési rendőröknek intézkedni, illetve elhangzott, hogy vontatottan halad a vagyon-visszaszármaztatás. Egy-egy ügy akár tíz évig is elhúzódik, s közben megesik, hogy elhalnak azok, akik a kárpótlásra várnak. Zoran Pašalić elmondta, hogy számos ilyen beadvány van náluk, s megpróbálnak intézkedni minden egyes esetben.

Délután magyarkanizsai intézményvezetőkkel találkozott Zoran Pašalić, ahol az ombudsmani tevékenységről beszélt, ismertette terveiket, illetve szólt az ombudsmani törvény módosításairól. A megbeszélésen jelent volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, illetve Lulić Emil, az MNT jogásza is.

A találkozó alkalmával azt is megtudtuk a hivatal munkatársaitól, hogy az ombudsmant magyarul általában polgári jogvédőként emlegetjük, pedig a hivatalos megnevezés alapvető jogok biztosa.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szeghegyre látogatott Šešelj - illusztráció
2020. JÚNIUS 2.
[ 18:24 ]
Beiktatták az új temerini plébánost, miután a Püspöki Hatóság május 22-én kinevezte ft. dr. Szöllősi Tibort a temerini Szent Rozália és a hozzátartozó filiák plébánosává. Az új plébános beiktatása pünkösdvasárnap, a 10 órai nagymisén meg is történt. A beiktatási szertartást dr. Pénzes János szabadkai...
2020. JÚNIUS 1.
[ 9:04 ]
Az egyedüli komoly ellenzéki erőt jelentheti Szabadkán a soron következő önkormányzati választásokon a Maglai Jenő – Szabadka Polgári Mozgalma Polgári Csoport elnevezésű lista, amelyet a Magyar Mozgalom, a Metla 2020 polgári mozgalom és Szabadka Polgári Mozgalma indít közösen, hangzott el a lista hivatalos átadásán,...
2020. MÁJUS 31.
[ 21:59 ]
Egy 66 éves szabadkai férfi halt meg szombat éjszaka, amikor rosszul lett a volán mögött, s egy parkoló járműnek csapódott. Az eset valamivel éjfél után történt a Sugárúton, az Erdő utca kereszteződésében. A környék lakói először fékcsikorgást hallottak, majd az ütközés hangjait. Nem hivatalos információk...
2020. MÁJUS 31.
[ 11:24 ]
Beolvasás folyamatban