Vajdaság
2020-21-ben kezdődhet meg a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása
Betűméret:             

Magyar sajtóinformációk szerint a magyar kormány még augusztusban döntést hoz a Szeged-Szabadka vasútvonal közbeszerzését illetően. A beruházó várhatóan a MÁV lesz, 2020-21-ben pedig már a kivitelezés is megindulhat, írja a Promenad.hu portál.

A két város közötti vasúti kapcsolat 2015-ben szűnt meg a migránsválság tetőzésekor, a határ lezárása miatt. Most viszont jó ütemben halad a Szeged-Szabadka vasútvonal újranyitását előkészítő munka. Lázár János, a dél-alföldi régió közlekedésének fejlesztéséért felelős kormánybiztos korábban úgy fogalmazott: a Szeged-Szabadka vasútvonal újranyitása, a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállítása a szerb és a magyar kabinet számára prioritássá vált, megvalósítása pedig hatalmas eredmény lesz majd a két nemzet együttműködésében.

Mint ismeretes, 2019 áprilisában a magyar és a szerb kormány együttes ülést tartott Szabadkán. Ennek keretében történt meg az áttörés, vagyis zöld lámpát kapott a Szeged-Szabadka vasútvonal: megállapodás született a két ország gazdasági és társadalmi, oktatási, illetve kulturális kapcsolatai szempontjából kiemelten fontos vonal újranyitásáról. A vasút elsősorban a magyarlakta települések összeköttetését erősíti, de az egész térség gazdasági erejére is kedvezően fog hatni a jövőben, emlékeztet a magyar portál.

A közös kormányülésen meghozott döntés értelmében a személyforgalom 2022-re indulhat meg a vonalon, a tervek szerint a Szeged és Szabad közötti menetidő 30-40 perc lesz majd. A vasútvonalat egyébként úgy alakítják ki a szakemberek, hogy később alkalmas legyen tram-train típusú közlekedésre is. A szerb oldali kivitelezésre a magyar Eximbank biztosít hitelt.

Az áprilisi kormánydöntés után több körben is zajlottak intenzív és előremutató egyeztetések a magyar és a szerb fél között. Információink szerint a magyar kormány augusztusban döntést is hoz a Szeged-Szabadka vasútvonal közbeszerzéséről, a beruházó várhatóan a MÁV lesz. A döntésnek köszönhetően 2020-21-ben megkezdődhet a kivitelezés.

A Szabadka-Szeged vasútvonal rekonstrukciója azért is sürgető feladat, mert amikor megkezdődik a Belgrád-Budapest vasútvonal magyarországi szakaszának a felújítása, a forgalmat Szabadkáról Szeged felé terelik, s onnan járnak majd a vonatok Budapest felé.

Az Észak-Bácskában élők is nagyon várják már a vasúti közlekedés újbóli beindítását. Nyáron, valamint karácsony és húsvét környékén többórás várakozás van a határátkelőkön, az autóbuszok is beragadnak a dugókban. A zavartalan közlekedési lehetőséget egyedül a vasút jelentené.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban