Vajdaság
2020-21-ben kezdődhet meg a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása
Betűméret:             

Magyar sajtóinformációk szerint a magyar kormány még augusztusban döntést hoz a Szeged-Szabadka vasútvonal közbeszerzését illetően. A beruházó várhatóan a MÁV lesz, 2020-21-ben pedig már a kivitelezés is megindulhat, írja a Promenad.hu portál.

A két város közötti vasúti kapcsolat 2015-ben szűnt meg a migránsválság tetőzésekor, a határ lezárása miatt. Most viszont jó ütemben halad a Szeged-Szabadka vasútvonal újranyitását előkészítő munka. Lázár János, a dél-alföldi régió közlekedésének fejlesztéséért felelős kormánybiztos korábban úgy fogalmazott: a Szeged-Szabadka vasútvonal újranyitása, a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállítása a szerb és a magyar kabinet számára prioritássá vált, megvalósítása pedig hatalmas eredmény lesz majd a két nemzet együttműködésében.

Mint ismeretes, 2019 áprilisában a magyar és a szerb kormány együttes ülést tartott Szabadkán. Ennek keretében történt meg az áttörés, vagyis zöld lámpát kapott a Szeged-Szabadka vasútvonal: megállapodás született a két ország gazdasági és társadalmi, oktatási, illetve kulturális kapcsolatai szempontjából kiemelten fontos vonal újranyitásáról. A vasút elsősorban a magyarlakta települések összeköttetését erősíti, de az egész térség gazdasági erejére is kedvezően fog hatni a jövőben, emlékeztet a magyar portál.

A közös kormányülésen meghozott döntés értelmében a személyforgalom 2022-re indulhat meg a vonalon, a tervek szerint a Szeged és Szabad közötti menetidő 30-40 perc lesz majd. A vasútvonalat egyébként úgy alakítják ki a szakemberek, hogy később alkalmas legyen tram-train típusú közlekedésre is. A szerb oldali kivitelezésre a magyar Eximbank biztosít hitelt.

Az áprilisi kormánydöntés után több körben is zajlottak intenzív és előremutató egyeztetések a magyar és a szerb fél között. Információink szerint a magyar kormány augusztusban döntést is hoz a Szeged-Szabadka vasútvonal közbeszerzéséről, a beruházó várhatóan a MÁV lesz. A döntésnek köszönhetően 2020-21-ben megkezdődhet a kivitelezés.

A Szabadka-Szeged vasútvonal rekonstrukciója azért is sürgető feladat, mert amikor megkezdődik a Belgrád-Budapest vasútvonal magyarországi szakaszának a felújítása, a forgalmat Szabadkáról Szeged felé terelik, s onnan járnak majd a vonatok Budapest felé.

Az Észak-Bácskában élők is nagyon várják már a vasúti közlekedés újbóli beindítását. Nyáron, valamint karácsony és húsvét környékén többórás várakozás van a határátkelőkön, az autóbuszok is beragadnak a dugókban. A zavartalan közlekedési lehetőséget egyedül a vasút jelentené.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban