Vajdaság
Janković elítélte a nemzeti türelmetlenséget szító vajdasági incidenseket
Betűméret:             

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos élesen elítélte az Újvidéken megjelent antiszemita és neonáci falfirkákat, valamint az Újszalánkeménen (Novi Slankamen), a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége épületének megrongálását és összefirkálását.

Janković arra emlékeztetett, hogy a törvény tiltja az ilyen megengedhetetlen viselkedést, amely nem tükrözi a társadalomban uralkodó általános állapotot. Szerbia minden polgárának az országa a nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül, ezért is fontos, hogy az erőszakot és türelmetlenséget szító elszigetelt eseteket egyértelműen elítélje a nyilvánosság, emlékeztet a biztos a médiához eljuttatott közleményében.

A faji, vallási vagy nemzeti alapon történő gyűlöletkeltés katasztrofális következményekhez vezetett a történelem során, és veszélyt jelent minden demokratikus társadalomra, figyelmeztet az esélyegyenlőségi biztos.

Janković elvárja az illetékesektől, mindenekelőtt helyi szinten, hogy tüntessék el a falfirkákat és segítsenek a károk szanálásában, valamint hogy mielőbb állítsák elő az elkövetőket.

Demokrata Párt: Az illetékesek vizsgálják ki az ügyet

A Demokrata Párt (DS) Tartományi Bizottsága a legélesebben elítélte az újvidéki és az újszalánkeméni esetet, és felszólította az illetékeseket, hogy a lehető legrövidebb időn belül azonosítsák az elkövetőket.

A párt közlemény szerint ez az egyetlen módja annak, hogy elejét vegyék minden találgatásnak.

„Amennyiben nem derül fény az incidensek körülményeire, akkor komolyan felmerülhet a gyanú, hogy pontosan azok állnak az eset mögött, akiknek fel kellene deríteniük azt‟, áll a párt közleményében.

A Demokrata Párt Tartományi Bizottsága szerint kapcsolat állhat a gyűlöletkeltés, az erőszak, valamint a vallási és nemzeti alapon történő manipuláció és a közelgő „hamis választások‟ között, és felszólít minden politikai pártot, hogy legyenek aktívak és állítsák meg a társadalomban történő minden feszültség és türelmetlenség növekedését. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2020. FEBRUÁR 5. [ 12:26 ]

A Demokrata Párt csak tudja, hiszen amikor hatalmon volt, mindent megtett, hogy a magyarverések tettesei ne nyerhessék el méltó büntetésüket.


soltis zita
2020. FEBRUÁR 4. [ 17:59 ]

Hajrá ! Lássuk a medvét ! Kezdhetik mindjárt a kanizsai pópával ! A falfirkákat már nagyon unjuk.


Egy nő meghalt abban a tűzben, ami az éjszaka ütött ki Óbecsén, egy Partizán utcai családi házban. A Telegraf értesülése szerint a lángok valamivel éjfél után csaptak fel. Noha a tűzoltók nagyon gyorsan a helyszínre érkeztek, a ház tulajdonosán, K. Zs.-n már nem tudtak segíteni. A helyszínelés ezekben az órákban is...
2023. DECEMBER 3.
[ 11:34 ]
Zenta önkormányzata a község idegenforgalmi szervezetével és helybeli vállalkozók által megalapított a Zenta Kedvelőinek Egyesületével karöltve egy műjégpályát állít fel a város főterén. A fentiekben megnevezett civil szervezet által a városnak adományozott korcsolyapályán december 10-től január 31-ig...
2023. DECEMBER 1.
[ 18:56 ]
Tizenkét évvel ezelőtt indították el Újvidéken az NS bike kerékpárkölcsönzést. Az idei idény ma, december 1-jén zárul. A Parking servis közvállalat kéri a polgárokat, hogy a kölcsönzött bringákat vasárnapig, december 3-án 19 óráig vigyék vissza valamelyik kölcsönzőpontra.
2023. DECEMBER 1.
[ 13:30 ]
Beolvasás folyamatban