Vajdaság
3500 facsemetét ültettek el Újfaluban

3500 darab fehér nyárfa csemetét ültettek el az Oromhoz tartozó Újfaluban. Az akció az oromi Arany János Általános Iskolában kezdődött, ahol ismeretterjesztő előadással készültek a gyerekeknek. A fő téma az erdeink megismerése, és annak megtartásának fontossága volt.

Az előadás után Újfaluban már nagyban folyt a munka. Sok helyi döntött úgy, hogy szeretné kivenni a részét a fásításból, mivel már régóta próbálják visszaállítani az egykor itt lévő erdős területet.

Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke elmondta, a mindössze 100 lelket számláló Újfaluban az első erdősítés még 1962-ben történt, az erdőt a kilencvenes években kiirtották. Ezt az állapotot szeretnék most visszaállítani.

- 2009-ben döntött úgy a helyi közösség, hogy felvállaljuk, hogy fásítjuk ezt a területet és mintegy 2000 fával meg is kezdtük a munkát. 2016 után folytattuk, de elég nagy falat ez számunkra, hiszen a helyi közösségnek nincs sem ereje, sem megfelelő mechanizációja egy ekkora területet gondozni, ezért átadtuk a feladatot a Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalatnak – nyilatkozta a helyi közösség elnöke.

A felkérésnek eleget téve a munka java részét így a Vajdasági Erdőgazdasági Közvállalat végezte, amely a facsemetéket is biztosította a területre. Kókai Roland, a közvállalat igazgatója szerint Vajdaság Európa egyik legerdőtlenebb régiója. Mindösszesen 7,1 százalékot tesz ki az erdős rész ezen a területen, míg Európa többi részén ez a szám eléri a harminc százalékot is. Ezért is olyan fontos számukra, hogy minél több fásítási projektben tudjanak segíteni, olyanban, mint amilyen most Újfaluban folyik.

- Itt most ez 21,4 hektár erdőterület, amelyet a szerbiai kormány a Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalat rendelkezésére bocsátott még 2016-ban. Ezért tudtuk ilyen gyorsan megoldani és befásítani az egész területet, ahol körülbelül 3500 fehér nyárfát ültettünk most el – emelte ki az igazgató.

Kókai Roland hozzátette, a Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalat jelenleg 130 ezer hektár erdős részen gazdálkodik és szeretnék a jövőben ezt a területet növelni, ezért kérésre facsemetéket adományoznak az intézményeknek, szervezeteknek és önkormányzatoknak is.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Példaértékű az összefogás az oromi és a csantavéri termelők között, ugyanis a két falut összekötő mintegy 7 kilométeres földes utat ma újraszántották a gazdák. Több mint 10 éve minden évben megteszik ezt azzal a céllal, hogy az egyébként forgalmas utat járhatóvá tegyék. A több mint 7 kilométeres földes útszakasz...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 13:54 ]
Szabadka Város területén az elmúlt hét napban 20 személy szegte meg a kijárási tilalmat, a 65 évesnél idősebbek közül pedig 10-en mentek ki az utcára a tiltás ellenére. A házi karantén elhagyására ebben az időszakban nem volt példa. Az elmúlt két napban összesen 8 személyt büntettek meg 50 ezer dinárral, amiért 17...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 12:52 ]
A rendkívüli helyzetek községi törzskarának kedd esti közleménye szerint a verbászi községben is van egy koronavírussal fertőzött beteg. A 41 éves férfi a helyi egészségházban jelentkezett, majd Újvidékre, a Vajdasági Klinikai Központba szállították. A közlemény szerint a páciens jó általános állapotban van. A...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 9:32 ]
Beolvasás folyamatban