Vajdaság
3500 facsemetét ültettek el Újfaluban

3500 darab fehér nyárfa csemetét ültettek el az Oromhoz tartozó Újfaluban. Az akció az oromi Arany János Általános Iskolában kezdődött, ahol ismeretterjesztő előadással készültek a gyerekeknek. A fő téma az erdeink megismerése, és annak megtartásának fontossága volt.

Az előadás után Újfaluban már nagyban folyt a munka. Sok helyi döntött úgy, hogy szeretné kivenni a részét a fásításból, mivel már régóta próbálják visszaállítani az egykor itt lévő erdős területet.

Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke elmondta, a mindössze 100 lelket számláló Újfaluban az első erdősítés még 1962-ben történt, az erdőt a kilencvenes években kiirtották. Ezt az állapotot szeretnék most visszaállítani.

- 2009-ben döntött úgy a helyi közösség, hogy felvállaljuk, hogy fásítjuk ezt a területet és mintegy 2000 fával meg is kezdtük a munkát. 2016 után folytattuk, de elég nagy falat ez számunkra, hiszen a helyi közösségnek nincs sem ereje, sem megfelelő mechanizációja egy ekkora területet gondozni, ezért átadtuk a feladatot a Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalatnak – nyilatkozta a helyi közösség elnöke.

A felkérésnek eleget téve a munka java részét így a Vajdasági Erdőgazdasági Közvállalat végezte, amely a facsemetéket is biztosította a területre. Kókai Roland, a közvállalat igazgatója szerint Vajdaság Európa egyik legerdőtlenebb régiója. Mindösszesen 7,1 százalékot tesz ki az erdős rész ezen a területen, míg Európa többi részén ez a szám eléri a harminc százalékot is. Ezért is olyan fontos számukra, hogy minél több fásítási projektben tudjanak segíteni, olyanban, mint amilyen most Újfaluban folyik.

- Itt most ez 21,4 hektár erdőterület, amelyet a szerbiai kormány a Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalat rendelkezésére bocsátott még 2016-ban. Ezért tudtuk ilyen gyorsan megoldani és befásítani az egész területet, ahol körülbelül 3500 fehér nyárfát ültettünk most el – emelte ki az igazgató.

Kókai Roland hozzátette, a Vajdasági Erdőgazdaság Közvállalat jelenleg 130 ezer hektár erdős részen gazdálkodik és szeretnék a jövőben ezt a területet növelni, ezért kérésre facsemetéket adományoznak az intézményeknek, szervezeteknek és önkormányzatoknak is.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi oldalakon elterjedt a hír, miszerint a sokak által kedvelt becsei Fantast kastélyt működtető cég nem kíván a továbbiakban az objektum működtetésével foglalkozni. Március elején bezárják a híres Fantast kastély vendéglátó részét, vagyis az éttermet és a szállodát, illetve az épület beltere sem lesz...
2021. FEBRUÁR 26.
[ 9:43 ]
Az AstraZeneca oltóanyaga elérhető már Topolyán is az igénylők számára. A topolyai egészségházba a napokban több mint 200 dózis érkezett és a kínai, illetve a Pfizer-BioNTech típusú vakcina mellett már ezzel is oltanak. Jó ütemben zajlik a lakosság immunizálása a topolyai község területén. Dr. Illés Csilla, a...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 16:43 ]
1,4 milliárd dinár értékű hitel felvételéről döntött mai ülésén a tartomány képviselőház. A vajdasági kormány korábbi döntése értelmében ezt az összeget a Bajsa és Szamos területén működő jégvédelmi rakétaközpont korszerűsítésére fordítják. Egy tavaly felvett hitel törlesztési határidejének...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 16:39 ]
Beolvasás folyamatban