Vajdaság
Együttműködik a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a Regionális Hulladéktároló

A jövendőbeli együttműködésről írt alá kedden szándéknyilatkozatot a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a Regionális Hulladéktároló Kft., tudósít a Subotica.com portál.

Hulladékfeldolgozás Szerbiában is mind nagyobb figyelmet kap. A szabadkai hulladéktároló országosan is az egyik legmodernebb. A szemét szétválogatására és kezelésére modern eszközöket használnak, s ezzel a technológiával lesz alkalmuk megismerkedni a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatóinak. Az oktatási intézmény vezetői bíznak abban, hogy miután megismerkednek a munkafolyamattal, ötleteikkel, fejlesztéseikkel, újításaikkal elő tudják segíteni a még hatékonyabb hulladékgazdálkodást.

A Regionális Hulladéktároló Kft. berendezései, amit a telepen használnak, sok alkatrészből állnak, számtalan szenzor van beléjük építve, hogy a szétválogatás minél eredményesebb legyen. Természetesen egy-egy ilyen gépnél nagyon gyakori a meghibásodás. A rendszernek azonban működnie kell, nem állhat le a munka, a hibákat gyorsan orvosolni kell. A főiskola hallgatóinak a munkafolyamatot kellene minél zökkenő mentesebbé tenni újításaikkal, nyilatkozta a szándéknyilatkozat aláírása alkalmával dr. Fürstner Igor, a tanintézmény igazgatója.

A Regionális Hulladéktároló tavaly júliusban kezdte meg a próbaüzemet, s hét önkormányzatot fed le: Szabadka Várost, valamint Topolya, Kishegyes, Zenta, Ada, Magyarkanizsa és Törökkanizsa községeket.

Góli Csilla, a kft. igazgatója elmondta, hogy az együttműködésre egy látogatás és beszélgetés után került sor, miután világossá vált, hogy a környezetvédelem közös témájuk lehet. Közös pályázási lehetőségekről is szó van, hisz a főiskola több olyan pályázat fő hordozója lehet, aminek egy kommunális közvállalat nem. A hulladék feldolgozásában nagy a lehetőség, energiát is lehet belőle termelni, s olyan új technológiákat kellene kifejleszteni, ami gazdaságosabbá teszi például ezt a tevékenységet is.

A Regionális Hulladéktároló Kft. egyébként a körzet 15 civil szervezetével működik együtt, s néhánnyal már közösen pályáznak. Az oktatási intézményekkel is mind szorosabb együttműködésre törekszenek, hangzott el a szándéknyilatkozat aláírásakor.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Klinikai Központban (KCV) császármetszéssel megszült két asszony, akiknél kimutatták a koronavírust. Az újszülöttek jól vannak és a KCV szülészeti osztályán állandó felügyelet alatt állnak. Mindkét szülés rendben zajlott le, a kismamák állapota stabil. Tekintettel arra, hogy mindkét asszonynak...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:45 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 195 beteget ápolnak, akiknél igazolt a koronavírus-fertőzés. Ebből 13-an állapotuk súlyossága miatt mesterséges lélegeztetést igényelnek. Az ápoltak többsége Újvidék város területéről való, majd Verbász, Szabadka és más vajdasági települések betegei következnek. A...
2020. JÚLIUS 10.
[ 10:17 ]
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a tartományban a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb elhalálozást. Az utóbbi öt évben Vajdaságban szív- és érrendszeri betegségben hunyt el a betegek több mint 50 százaléka, gyakoriság szempontjából a tumor következik (több mint 20%), majd a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 9:11 ]
Beolvasás folyamatban