Vajdaság
Pásztor István: Megfordítottuk a történelem kerekét, 27 éve nem látott eredmények születtek

A vasárnapi választások egyik nyertesének nevezte a Vajdasági Magyar Szövetség Pásztor István, a párt elnöke Szabadkán, a VMSZ székházában megtartott sajtótájékoztatóján vasárnap este, valamivel 23 óra után. Mint mondta, ez az értékelés vonatkozik a köztársasági, tartományi és az egyes önkormányzatok eredményeire is.

Országos szinten 27 éve nem születtek ilyen jó eredmények. A vasárnap esti adatok alapján a VMSZ 9 mandátumra számíthat a köztársasági parlamentben, de a nyolc minden bizonnyal meglesz az eredmények teljes feldolgozása után is.

A tartományban 13.6 százalékot értek el, azaz nagyjából annyit, amennyi a magyarok aránya a Vajdaságban. Ez körülbelül 15 mandátumot jelent a képviselőházban, illetve azt jelenti, hogy a VMSZ lesz a 2. legerősebb párt.

Az önkormányzatok tekintetében kevés az adat, mondta Pásztor István. Kiemelte Magyarkanizsát, ahol abszolút többséget értek el, Topolyát, ahol fölényes győzelmet arattak. Szabadkán a sajtótájékoztató pillanatában még nem volt végleges adat, de a pártelnök szerint ennyi szavazatot a VMSZ emberemlékezet óta még nem kapott ebben a városban.

Mindez az jelenti, hogy a történelem kerekét meg lehet fordítani és a VMSZ ezt megtette. A folyamatos hátráló helyzetből, kiszorítódásból megállította ezt a folyamatot és meg is fordította. Mindezért a szavazóknak mondott köszönetet Pásztor István.

A különböző szinteken saját becsléseik szerint 70 ezer szavazatot szereztek, nagyon sokan jöttek haza külföldről csak azért, hogy leadhassák voksaikat. Az eredmények azt bizonyítják, hogy emberhez méltóan lehet magyarként a Vajdaságban élni és érdemes hazajönni. A szavazók elismerték az összefogást és megbüntették azokat, akik nem értették meg az üzenetüket.

„Mindenkit várunk, csatlakozzanak hozzánk! Csak akkor tudjuk megvalósítani, amit vállaltunk, ha többen leszünk, egységesen leszünk, ha segítjük egymást, ha egymásra támaszkodunk, ha buzdítjuk egymást. Erre készülünk, és erre szeretnénk mindenkit megkérni” – fogalmazott a pártelnök.

Pásztor István szerint a nemzetpolitikai együttműködésnek nincsen alternatívája, és a VMSZ erőteljes támogatása a nemzetpolitika erőteljes támogatása is.

Pásztor István gratulált a Szerb Haladó Párt fölényes győzelméhez. Elmondta, készek az együttműködésre, de várják a szignált a győztes párttól. A pártelnök leszögezte, számára a magyar közösség egésze a fontos, nem pedig egy-egy önkormányzat. Amikor az önkormányzati érdekeket nézik, nem hagyhatják figyelmen kívül az egész közösség érdekét.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Flash mob faültetés Horgoson - illusztráció
2021. ÁPRILIS 9.
[ 19:16 ]
Msgr. Večerin Slavko püspök úr március végén, koronavírus fertőzés miatt két hétre bekerült a Szabadkai Közkórházba. Április 8-ára annyira feljavult az állapota, hogy elhagyhatta a szóban forgó intézményt. Jelenleg a püspöki palotában lábadozik. Köszönetét szeretné kifejezni az Egyházmegye papságának és a...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 16:00 ]
A Vendéglátósok Egyesületének képviselőivel folytatott egyeztetés után Szabadka Város intézkedéscsomagot fogadott el, hogy megsegítse a nehéz helyzetbe került ágazatot, illetve mindazokat, akik a válságstáb döntése miatt kénytelenek voltak felfüggeszteni a tevékenységüket. A városi tulajdonban lévő...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 9:16 ]
Soron kívül kérhetik a polgárok pénteken az AstraZeneca vakcinát a szabadkai új városházán kialakított oltóponton 8 és 20 óra között. Akik inkább a kínai oltóanyagot vennék fel, azok a Kumičić utcai rendelőt kereshetik fel 13 és 20 óra között. Az oltás nincs életkorhoz kötve, mindkét helyen minden nagykorú, 18...
2021. ÁPRILIS 8.
[ 19:35 ]
Beolvasás folyamatban