Vajdaság
Pásztor István: Megfordítottuk a történelem kerekét, 27 éve nem látott eredmények születtek

A vasárnapi választások egyik nyertesének nevezte a Vajdasági Magyar Szövetség Pásztor István, a párt elnöke Szabadkán, a VMSZ székházában megtartott sajtótájékoztatóján vasárnap este, valamivel 23 óra után. Mint mondta, ez az értékelés vonatkozik a köztársasági, tartományi és az egyes önkormányzatok eredményeire is.

Országos szinten 27 éve nem születtek ilyen jó eredmények. A vasárnap esti adatok alapján a VMSZ 9 mandátumra számíthat a köztársasági parlamentben, de a nyolc minden bizonnyal meglesz az eredmények teljes feldolgozása után is.

A tartományban 13.6 százalékot értek el, azaz nagyjából annyit, amennyi a magyarok aránya a Vajdaságban. Ez körülbelül 15 mandátumot jelent a képviselőházban, illetve azt jelenti, hogy a VMSZ lesz a 2. legerősebb párt.

Az önkormányzatok tekintetében kevés az adat, mondta Pásztor István. Kiemelte Magyarkanizsát, ahol abszolút többséget értek el, Topolyát, ahol fölényes győzelmet arattak. Szabadkán a sajtótájékoztató pillanatában még nem volt végleges adat, de a pártelnök szerint ennyi szavazatot a VMSZ emberemlékezet óta még nem kapott ebben a városban.

Mindez az jelenti, hogy a történelem kerekét meg lehet fordítani és a VMSZ ezt megtette. A folyamatos hátráló helyzetből, kiszorítódásból megállította ezt a folyamatot és meg is fordította. Mindezért a szavazóknak mondott köszönetet Pásztor István.

A különböző szinteken saját becsléseik szerint 70 ezer szavazatot szereztek, nagyon sokan jöttek haza külföldről csak azért, hogy leadhassák voksaikat. Az eredmények azt bizonyítják, hogy emberhez méltóan lehet magyarként a Vajdaságban élni és érdemes hazajönni. A szavazók elismerték az összefogást és megbüntették azokat, akik nem értették meg az üzenetüket.

„Mindenkit várunk, csatlakozzanak hozzánk! Csak akkor tudjuk megvalósítani, amit vállaltunk, ha többen leszünk, egységesen leszünk, ha segítjük egymást, ha egymásra támaszkodunk, ha buzdítjuk egymást. Erre készülünk, és erre szeretnénk mindenkit megkérni” – fogalmazott a pártelnök.

Pásztor István szerint a nemzetpolitikai együttműködésnek nincsen alternatívája, és a VMSZ erőteljes támogatása a nemzetpolitika erőteljes támogatása is.

Pásztor István gratulált a Szerb Haladó Párt fölényes győzelméhez. Elmondta, készek az együttműködésre, de várják a szignált a győztes párttól. A pártelnök leszögezte, számára a magyar közösség egésze a fontos, nem pedig egy-egy önkormányzat. Amikor az önkormányzati érdekeket nézik, nem hagyhatják figyelmen kívül az egész közösség érdekét.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüleik munkáltatói igazolásával kell rendelkezniük azoknak a gyerekeknek, akiket óvodába akarnak vinni Szabadkán. Az intézkedés csütörtöktől lép életbe. A járványügyi helyzet romlása miatt utasította erre a Naša radost iskoláskor előtti intézményt a szabadkai városi közigazgatás. A gyermekkel egy háztartásban...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:19 ]
Ma érkezett meg Zentára magyar kormány egészségügyi berendezéseket tartalmazó adománya. Tíz betegkövető monitorból álló adomány érkezett ma Zentai Közkórházba a magyar kormány jóvoltából. Csallóközi Eszter, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja a csomagok átadásánál elmondta, hogy a járvány második...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:18 ]
Ahogyan országszerte, úgy Topolyán is romlott a járványügyi helyzet, de egyelőre nem drasztikusan. Hétfőn a jelentés 36 aktív fertőzöttről szólt, ehhez jött még az utóbbi egy napban regisztrált 13 új fertőzött. A válságtörzs Szatmári Adrián parancsnok által aláírt határozata értelmében itt is bevezették az...
2020. NOVEMBER 24.
[ 18:56 ]
Beolvasás folyamatban