Vajdaság
Újabb kaptárakat tulajdonítottak el Martonos környékén

Öt kaptárt és azzal együtt öt méhcsaládot loptak el a Martonos és Horgos közötti termőföldek határából. Martonos környékén már többször is előfordult, hogy kaptárakat és méheket loptak. Most Lepár Nándor méhészt ért tetemes kár ezzel.

Lepár Nándor és családja több mint negyven éve foglalkozik méhészkedéssel és ilyen mértékű kaptárlopás még nem történt soha a gazdaságában. A most eltulajdonított méhek és kaptárak, valamint a bennük lévő méz összértéke megközelítőleg 700 eurót tesz ki. Ekkora kár érte most a gazdát, aki elmondta, egyedi kaptárakat vittek el, amelyeket saját maga készített.

- Három kaptárnak különleges ismertetőjele van, mivel azokat én csináltam. Mindegyik széle el van szegve egy két centiméteres léccel. A színét lehet, hogy megváltoztatja az illető, mert volt itt sötétbarnás meg világoskék, valamint mindenféle színű, de felismerhető, hogy az enyém, mivel a négy sarkán szegés van és a fiókoknál is – emelte ki a méhész, aki hozzátette, korábban a migránsok is okoztak már kárt neki, viszont akkor csak a mézet szedték ki a kaptárakból, most viszont a méhek és a kaptárak is eltűntek. A gazda bejelentést tett a rendőrségen, gyanúja szerint hozzáértő lophatta meg, mivel csak a legújabb kaptáraknak kelt lába és szakszerűen szerelték le azokat a tartóeszközről, amiket azután utánfutóval és autóval szállíthattak el.

- A méheket az egyszerű laikusok ilyenkor nem bántják. Nem fog nekiállni egy laikus, nem hozzáértő személy méhet lopni. Bejelentettük a kárunkat a rendőrségen, sajnos nagyon pici a valószínűsége, hogy megtaláljuk őket, vagy megtalálják őket. Ezeket a kaptárakat bárhova be lehet pakolni, mivel nagy most a zöld terület mindenhol, a kukorica, napraforgó, a régi, elhagyatott tanyák be vannak zöldülve és beteheti őket bárki bárhova és onnan nem kerül elő – tette hozzá Lepár Nándor.

A kaptárak a Magyarkanizsát és Horgost összekötő főútról is szépen látszódnak és a termelő arra kéri a helyi lakosokat, hogy aki szerdán este, vagy csütörtökön napközben látott valakit ezen az úton méheket szállítani, az haladéktalanul értesítse a magyarkanizsai Méhész Egyesületet.

Martonoson és környékén ez nem egyedülálló eset, pár hónappal ezelőtt 10 méhcsaládot tulajdonítottak el egy másik méhésztől.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködve a Magyar Szó Lapkiadó Kft-vel a gyermek- és diáklapok népszerűsítő körútja során eljutották Muzslyára is a kiadványokat, így a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság legújabb példányát a kezükbe vehették a muzslyai diákok. Molnár Attila, az MNT tagja, a Szervó Mihály...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 18:03 ]
A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése elnevezéssel tartottak ma tanácskozást Szabadkán, a Városháza dísztermében. A tanácskozást, amelyen az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Opti-Bike projektum eddig elért...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:11 ]
Újvidéken 250 koronavírussal fertőzött személy van, Vajdaságban pedig 594, közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet azzal az értékeléssel, hogy bizonytalan a járványügyi helyzet a tartományban. Az egészségügyi intézmény egy hónap után most közölt először adatokat az újvidéki és a tartományi járványügyi...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
Beolvasás folyamatban