Vajdaság
Negyedével növekszik az MNT 2021-es költségvetése
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács kedd délelőtti ülésén módosították az idei költségvetést. A vajdasági magyar kulturális intézmények fejlesztésére és hálózatba szervezésére szánt eszközöket az idén nem sikerült teljes egészében felhasználni, ezért a maradék pénzt átcsoportosították a Vajdasági Magyar Digitális Archívum fejlesztésére.

Hajnal Jenő, az MNT jövő évi munkaprogramját ismertetve emlékeztetett, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz. Ez azt jelenti, hogy a saját, szerbiai magyar kisebbségi érdekvédelem illeszkedik majd az anyaországi kiemelt célokhoz, s ez elősegítheti magyarként való boldogulásunkat. A délvidéki fiatalok is alakíthatják saját jövőjüket, ehhez viszont biztosítani kell a feltételeket, hogy képezhessék magukat, nyelveket beszélő, nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett egyének lehessenek.

Az oktatásfejlesztési és tehetséggondozási programok 2021-től egységes hálózattá szerveződnek. A VMSZ és az MNT közös koncepciója szerint 5 éven belül Szabadkán megalakul a Vajdasági Magyar Tehetségközpont, amelynek több szakkollégiuma vagy sportakadémiai képzése is lesz Adán, Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Óbecsén, Topolyán és Újvidéken. Az óvodafejlesztési program keretében 3 új óvoda épül, Szabadkán, Maradékon és Újvidéken.

A sajátos igényű magyar oktatási intézményeket is fejlesztik Óbecsén és Szabadkán. A szabadkai műszaki és vegyészeti középiskolákban is lesznek beruházások. Jövőre befejeződik az MTTK épületének felújítása, erre is megvannak a támogatások. A szabadkai Műszaki Szakfőiskola fejlesztése is stratégiai feladat, de Zentán is lesznek felsőoktatási fejlesztések, sorolta Hajnal Jenő.

A kultúra élteti közösségünket, erősíti a nemzeti összetartozást, ezért fejlesztik az intézményrendszert, épületeket vásárolnak vagy helyiségeket bérelnek. Ezek civil vagy egyházi tulajdonban lesznek majd. A templomok fenntartása gondot okoz azokon a településeken, ahol meggyengült a közösségünk, de ennek ellenére fenn kell tartani ezeket az egyházi épületeket is. Gondolkodni kell azon, hogy hogyan hasznosítsuk őket.

A média is erősíti az identitásunkat. Fejleszteni kell az internetes tartalmakat biztosító médiumokat, ezáltal is igazodni kell a fogyasztók igényeihez. Újvidéken, a Fórum házban sajtó- és nyomdamúzeum, konferenciaterem és irodalmi kávéház nyílik.

A hivatalos nyelv és íráshasználat irányait is fel kell vázolni jövőre. A magyar-szerb középszótár 2021 végén megjelenik, illetve megszólítják majd a vegyes házasságban élőket, hogy vállalják a magyar nyelv használatát.

A hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégia már elkészült, s hamarosan befejezik a tájékoztatási és kulturális stratégia kidolgozását is, közben megszületett az oktatásfejlesztési stratégia első koncepciója is. A közviták a 2021-es év első harmadában kerülnek megszervezésre, ismertette a munkatervet az MNT elnöke.

Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke a jövő évi költségvetés ismertetésekor elmondta, hogy a hazai bevételek kapcsán a tavalyi évi támogatások nagyságával számoltak, a magyarországiak esetében pedig a tervezett programokra igényelt összegekkel. A büdzsé bevételi és kiadási oldala egyaránt 1 milliárd 691 millió 873 ezer 558 dinár, azaz 24 százalékkal magasabb, mint a 2020-as volt.

A költségvetés és a munkaterv összevont vitájában Novák Anikó (Magyar Mozgalom) elmondta: a munkaterv sok kiváló pontot tartalmaz, s jó, hogy az oktatást a szívén viseli az MNT. Fontos, hogy a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola kari státusának a megszerzése is szerepel a dokumentumban, illetve a tehetséggondozás, ami a magyar mintát követi. A tehetséggondozás kapcsán több kérdést is feltett az MNT elnökének, ugyanakkor aggályait fejezte ki, hogy a VMSZ szerepvállalása segítheti, vagy éppen hátráltathatja a tervezett hálózatosítást.

Hajnal Jenő válaszában elmondta, hogy mivel az oktatásfejlesztési stratégia most készül, ezért nem szerepelnek a munkatervben konkrétumok a tehetséggondozással kapcsolatban. Adán jönne létre kollégium, Zentán bővítenék a jelenlegit, Magyarkanizsán épül az akadémia épülete, Topolyán átalakul a szálloda, s így egy diákotthon jön létre, de lesz egy tehetséggondozó kollégium is. Újvidéken a Magyar Szó székházában is lenne egy kollégiumi helyszín. Nagybecskereken már két diákotthon is van, Óbecsén pedig a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület mellett megszereztek egy telket a kollégium számára. A tervezett diákotthonok számára szakkollégiumi hálózatot szerveznének.

Kucsera Géza (MM) elmondta, örül annak, hogy az oktatás is fontos szerepet kap a munkatervben. Feltette azonban a kérdést, hogy a szakbizottságokat miért nem kapcsolták be az éves tervek elkészítésébe. Komoly kérdés, hogy a diákok létszámcsökkenését meg tudjuk-e állítani, s ezzel alaposabban kellene foglalkozni, mondta Kucsera Géza.

Hajnal Jenő elismerte, a járvány okozta körülmények ellehetetlenítették a szakbizottságok munkáját az idén. Az oktatási stratégia vitájában viszont mindenki elmondhatja majd a véleményét.

De Negri Ibolya, az MNT oktatási megbízottja leszögezte, hogy az elmúlt időszakban keveset foglalkoztunk a tehetséges diákokkal. Most a sport terén kerülnek előtérbe a tehetségek. Fontos, hogy a tehetséggondozás nagyon korai életkorban kezdődjön el. Minden diákot fel kell karolni, hogy tehetségük kibontakozzon.

Paskó Csaba (Magyar Összefogás) azon véleményének adott hangot a csökkenő gyerekszámmal kapcsolatban, hogy szerinte a családok segítésével érhető el, hogy több gyermek szülessen, az MNT feladata viszont az, hogy a meglévő gyerekek között segítse a tehetségeket.

Az ülésen szóba került a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének évi jelentése. Jerasz Anikó szerint a VMPE dokumentuma rengeteg csúsztatást, pontatlanságot tartalmaz, sok a számonkérés is, megoldásjavaslat viszont kevés van benne. A gyermekszám csökkenése világjelenség, ennek ellenére megéri fejleszteni az oktatást. Minden tagozatot meg kell menteni, fejleszteni kell a kisebb és nagyobb iskolákat is, ahol magyar oktatás van.

Mészáros Zoltán történész (Magyar Összefogás) szerint az intézményi bizonytalanság, a magyar tagozatok megszűnésének lehetősége miatt gyorsult fel az asszimiláció az elmúlt évtizedekben. Ezt a lefelé tartó spirált évtizedekig fenntartották. Most viszont nemzetépítés folyik, működhet a felfelé tartó spirál. Sokan felfedezhetik, hogy vannak magyar őseik, s visszatérhetnek a nemzet kebelébe. Ezt a spirált kell erősíteni, szögezte le Mészáros.

Ternovácz István, az MNT tájékoztatási felelőse úgy fogalmazott, hogy merni kell nagyot álmodni. Elmondta, nem hitt abban, hogy lehet a Délvidéken gazdaságfejlesztés, s mégis létrejöttek a Prosperitati támogatások a magyar kormánynak köszönhetően. A gyermekvállalást is megfelelő programok támogatják. Budapesten beindult egy támogatási folyamat, az MNT ezeket a fejlesztéseket felkarolja, ezért a fejlesztési elképzeléseket meg kell fogalmazni, s támogatást lehet szerezni azok megvalósításához.

Szlákó József (Magyar Összefogás) arról számolt be a vitában, hogy tavaly Zomborban nem volt elsős kisdiák, idén viszont két elsős is megkezdte a tanulást. Javítottak a káderösszetételen az óvodában, vettek új tanszereket és játékokat, így az idén már 25 gyereket írattak be az óvodába Zomborban, vegyes házasságból született gyermekeket, de szerbeket is. Jövőre 7 vagy 8 magyar elsősük lesz. Ez is azt jelzi, fektetni kell a kultúrába és oktatásba.

Az MNT mindkét napirendet szavazattöbbséggel elfogadta.

Az ülés 29 napirendi pontja között szerepelt több társalapított intézmény - a Pannónia Alapítvány, a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és több könyvtár - 2021-es munka- és pénzügyi tervének megvitatása is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény magyarkanizsai központi épületében tartományi támogatásból megvalósult a csoportszobák padlójának felcsiszolása és festése. Ez alkalomból látogatott el oda pénteken Fejsztámer Róbert polgármester, akit Veselinov Ibolya, az óvoda igazgatója fogadott. A Gyöngyszemeink...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:36 ]
Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter kijelentette, Szerbia kormányának alapvető elkötelezettsége a befogadás, az integráció, valamint a multikulturalizmus megőrzésének és fejlesztésének, továbbá a hagyományok és a kultúra megőrzésén és fejlesztésén...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:35 ]
Pénteken hajnali fél öt körül tűz ütött ki Újvidék Bangladesként ismert nyomornegyedében. Több tucat épület égett le. A tüzet megfékezték, de a terepen még mindig itt vannak az újvidéki tűzoltók, mentők, valamint a szociális központ munkatársai is. A tűz oltásában a NIS kőolajipari vállalat tűzoltói is...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban