Vajdaság
Szabadka: A városkép megőrzéséről egyeztetett a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatója

Szabadka Város aktuális településrendezési és műemlékvédelmi kérdéseiről egyeztetett szerdán dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke és dr. Dubravka Đukanović, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatója.

A hivatalos közlemény szerint a találkozón jelen volt Kern Imre alpolgármester, Góli Csilla, a városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja, Ercsi Hargita idegenforgalmi ügyekkel, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tanácstag, Silling Léda, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, valamint Vladimir Džamić, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet művészettörténésze.

Az egyórás beszélgetésen Pásztor Bálint megköszönte a támogatást, amelyet az intézet műemlékvédelmi ügyekben illetékes intézményként nyújtott Szabadka központja 2. övezetének megóvása érdekében. A képviselő-testületi elnök szavai szerint nem szabad megismétlődnie annak, ami a Radić fivérek utcája felújításakor történt, ugyanis az akkori városvezetés nem tartotta tiszteletben a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet szakmai véleményét.

A képviselő-testület elnöke kiemelte, nagyon örül annak, hogy az önkormányzatnak sikerült egyetértenie abban, hogy egyetlen olyan épület se legyen lebontva, amely értéket képvisel a város központjában. Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy megőrizzük ezt a történelmi városmagot, amely kulturális örökségünk részét képezi, és jelentős idegenforgalmi potenciállal bír, és ezeket az előnyöket nagy körültekintéssel és hatékonyan kell tudni hasznosítani. A művelődési értékek mellett a területnek nyilvánvalóan gazdasági jelentősége is van, ugyanis egy jól átgondolt bemutatkozással és jó stratégiával Szabadkát vonzó úti céllá teheti.

A Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a védett épületek és területi egységek meg nem újuló erőforrások, amelyek védelme minden közegben prioritást képez. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne bizonyos változtatásokat eszközölni rajtuk, de azok nem lehetnek drasztikusak.

Szó esett arról is, hogy időszerű lenne a Városháza homlokzatának felújítása, ami kiemelten jelentős feladat, és emellett fontos lenne az is, hogy a munkálatok minél gyorsabb ütemben folyjanak, hogy ez a csodás épület ne legyen hónapokig elkerítve és letakarva. Ez egyrészt azért fontos, mert az épületben működő hivatalokban nem szünetelhet a munka, másrészről pedig ez az épület a város központjának legnagyobb dísze.

Dr. Pásztor Bálint segítséget kért továbbá egy szakmai konferencia megszervezéséhez a belváros a turizmus szolgálatában témára, amelyen néhány hazai és külföldi város bevált gyakorlatának példáján keresztül megvizsgálnák úgy a magán-, mind az állami tulajdonban lévő védett épületek megőrzésében és felújításában szerzett tapasztalatokat. A szakmai összejövetelre a járványhelyzet alakulásától függően akár már idén ősszel is sor kerülhet.

Az elnök beszélt a Városi Könyvtár homlokzatának felújításáról is, ami a tervek szerint az év végéig befejeződhet, mert az épület bejárati részére pályázat útján már biztosítottak az anyagiak, de lehetőség van arra is, hogy a munkálatok az épület egészére kiterjedjenek.

Az intézet igazgatója készségét fejezte ki a további együttműködésre és ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat a jövőben is számíthat szakmai segítségükre minden, a hatáskörükbe tartozó kérdésben.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarkanizsa: Sk8 & slam 4 the grund! - illusztráció
2021. ÁPRILIS 20.
[ 16:53 ]
Topolyán növekszik a beoltottak és csökken a fertőzöttek száma. A két dolog összefüggésbe hozható egymással, május elseje utánra a kétszer beoltottak száma meg fogja haladni a hatezret. A topolyai község területén is csökkenő tendenciát mutat az új beazonosított koronavírus fertőzöttek száma. Dr. Illés Csilla, a...
2021. ÁPRILIS 20.
[ 8:53 ]
Nagybecskereken a Miletić utcában levő Idea bevásárlóközpont parkolójában, egy autóban egy férfi holttestére bukkantak. A rendőrség még nem adott ki hivatalos közleményt az esettel kapcsolatban. Nem hivatalos értesülések szerint a helyszíneléskor kizárták a gyilkosság lehetőségét, minden jel szerint a férfi...
2021. ÁPRILIS 19.
[ 23:28 ]
Az első negyedévben 104 baleset történt a Szabadkai Rendőrigazgatóság hatáskörébe tartozó utakon. Három ember vesztette életét, 24 pedig súlyosan megsérült. A legtöbb baleset januárban történt, amikor összesen 39 karambolt jegyeztek. Februárban volt a legtöbb, két halálos áldozat, márciusban pedig a legtöbb...
2021. ÁPRILIS 19.
[ 19:21 ]
Beolvasás folyamatban