Vajdaság
A turistacélpontok népszerűsítésének támogatását ígérte a tartományi gazdasági titkár Magyarkanizsán
Betűméret:             

Egyre bővül az elsősorban fürdőhelyként ismert Magyarkanizsa turisztikai kínálata. Hamarosan a sportturizmus terén is lehetőségek nyílnak meg előtte, de további tervek is vannak, az idegenforgalmi infrastruktúra kiépítése mellett a kínálat népszerűsítésére is gondolni kell. Ebben számít tartományi segítségre az önkormányzat.

A többi közt erről volt szó, amikor csütörtökön munkatársaival Magyarkanizsára látogatott dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár. Először a városházán Fejsztámer Róbert polgármesterrel, Lackó Róberttel, a Községi Képviselő-testület elnökével, Nebojša Rakić polgármester-helyettessel és Újvári Zsomborral, a Községi Tanács idegenforgalommal megbízott tagjával tárgyalt. Ezt követően látogatást tettek az Art Garni Hotelben.

Az alkalmi sajtótájékoztatón Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, hogy a megbeszélésen nagyon sok mindent érintettek a Tisza-part fejlesztésétől kezdve, a fürdőturizmuson keresztül, a falusi turizmuson át egészen a rendezvényturizmusig.

- Mindenre kitértünk, ami a községi idegenforgalmi fejlesztést illeti. Bízom benne, hogy a titkárságnak sikerül majd egy olyan pályázatot kiírnia az év vége felé, amit szeretnénk, s amire most ígéretet is kaptunk. Idegenforgalmi fejlesztési tevékenység támogatására kiírt pályázatról lenne szó. Mindaz a program, amit mi 2019-ben, mint önkormányzat elindítottunk, hogy segítsünk az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozókon, főleg a marketing és a piacon való megjelenés területén, támogatásra tud találni a tartományi titkárság részéről is.

A polgármester elmondta, hogy Magyarkanizsa számára továbbra is fő prioritás egy wellness központ kiépítése.

- A központhoz az aquaparkos tartalom mellett egy szálloda is tartozna, szoros együttműködésben a fürdőnkkel, illetve a speciális kórházunkkal, hisz az most ilyen státusban van. Másrészről a vízi turizmus megerősítésével szeretnénk a Tisza-parti idegenforgalmat felfejleszteni. A határon való átjárás nemcsak a szárazföldön, hanem a vízen is történne. Azt szeretnénk, hogy Szeged és Magyarkanizsa között csónakokkal, jachtokkal is lehessen járni. Másrészről azt is szeretnénk, ha a falvak fel tudnának zárkózni egy olyan programcsomaghoz, ami által mi 2-3 napig itt tudnánk tartani a turistákat, hisz ez a legnagyobb kihívás. Ha valaki eljön a községünkbe, akkor ne csak ebédeljen itt, s ne csak egy napot töltsön nálunk, hanem legalább 2-3 napig találjon magának programot községünk területén – fogalmazott a polgármester.

Nebojša Rakić polgármester-helyettes elmondta, hogy az elkövetkező időszakban az együttműködés elmélyítésén lesz a hangsúly. Örül, hogy a tartományi gazdasági és turisztikai titkár is támogatja a községük elképzeléseit.

Dr. Nenad Ivanišević kijelentette, hogy Magyarkanizsán sok mindent látott, amit be tudnak majd emelni a tartományi idegenforgalom-fejlesztési stratégiába.

- Azt láttuk, hogy vannak olyan önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok, amelyekkel jól gazdálkodnak, s ez példaértékű lehet más önkormányzatok számára is, ami az idegenforgalmi fejlesztéseket illeti. A jó tapasztalatokat is meg kell osztani. Tegnap Ópázován, ma Magyarkanizsán láttunk jó példát a turisztikai kínálat népszerűsítésére. Azt gondolom, hogy Vajdaság egy egységes turisztikai termék, amit közösen tudunk értékesíteni, s a pandémia után remélem sikerül elérni, hogy öt napnál többet töltsenek itt a turisták, s jelentősen több pénzt költsenek. Meg kell határoznunk azt is, hogy mi az, amit Vajdaság nyújtani tud. Magyarkanizsának itt a Tisza, mindent megteszünk, hogy a folyami átkelő minél előbb megvalósuljon, s jól működjön. Fontos az is, amit megbeszéltünk, hogy pályázatot írunk ki, hogy minden önkormányzat, amelyik szeretné, hogy fejleszthesse digitális marketingjét, az azt megtehesse. Ez nagyon fontos, mert minden turista, mielőtt utazna, az interneten keres magának úti célt. Fontos tehát, hogy a kínálatunk megjelenjen a világhálón még a szezon kezdete előtt.

A tartományi titkár szerint Magyarkanizsa esetében lassan szakítani lehet a régi sztereotípiákkal.

- Belgrádban Magyarkanizsát ha megemlítik, mindenki csak a fürdőre gondol. Örülök, hogy a polgármester elmondta, hogy épül a birkózóakadémia is, tehát már sportturizmusról is beszélhetünk majd a község tekintetében. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy egy 4 hektáros területen családi szállót szeretnének létrehozni.

Ha jönnek a családok, akkor lesznek vendégei a fürdőnek, a gyerekeknek is kell programot biztosítani, tehát fejlesztésekre lesz szükség, mondta dr. Nenad Ivanišević magyarkanizsai látogatásán.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény magyarkanizsai központi épületében tartományi támogatásból megvalósult a csoportszobák padlójának felcsiszolása és festése. Ez alkalomból látogatott el oda pénteken Fejsztámer Róbert polgármester, akit Veselinov Ibolya, az óvoda igazgatója fogadott. A Gyöngyszemeink...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:36 ]
Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter kijelentette, Szerbia kormányának alapvető elkötelezettsége a befogadás, az integráció, valamint a multikulturalizmus megőrzésének és fejlesztésének, továbbá a hagyományok és a kultúra megőrzésén és fejlesztésén...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:35 ]
Pénteken hajnali fél öt körül tűz ütött ki Újvidék Bangladesként ismert nyomornegyedében. Több tucat épület égett le. A tüzet megfékezték, de a terepen még mindig itt vannak az újvidéki tűzoltók, mentők, valamint a szociális központ munkatársai is. A tűz oltásában a NIS kőolajipari vállalat tűzoltói is...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban