Vajdaság
Nemzeti tanácsi és minisztériumi együttműködés az oktatás és művelődés területén
A Magyar Nemzeti Tanácsban tárgyalt Gordana Čomić

Az oktatás és a kultúra terén a nemzeti tanácsokkal közösen szeretnék megvalósítani a kitűzött célokat, jelentette ki ma Szabadkán Gordana Čomić, az emberi- és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter, aki az MNT munkatársaival tárgyalt. A megbeszélésen szó volt a tanács munkájáról, a már megvalósult és a még folyamatban lévő programokról, illetve a MNT által alapított intézmények működési feltételeiről.

Az egyeztetésen kiemelt téma volt az oktatás kérdése, mint például a magyar nyelvű tankönyvek megjelentetése, az anyanyelvű tovább tanulás lehetőségei. Az MNT munkatársai beszámoltak a Pannon RTV-vel közös projektjükről, amikor is több ezer tanórát rögzítettek a távoktatás céljaira.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke leszögezte, hogy a kisebbségi jogokat leginkább az oktatás területén tudják megvalósítani. Nyilvánvalóan ma már a szerbség is a saját bőrén tapasztalja, hogy mit jelent kisebbségi helyzetben élni és megmaradni a saját közösségében az embernek úgy, hogy az anyanyelvét megőrizze, és büszkén használja. Talán a többség emiatt érzékenyebb az oktatási kérdések iránt, véli Hajnal Jenő.

Az MNT elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a kisebbségi jogokkal kapcsolatos törvények nincsenek összhangban egymással. Véleménye szerint ezért születhetett meg egy olyan tájékoztatási stratégia is, amely sérti a kisebbségi jogokat. A kulturális törvény módosításaival kapcsolatban hatalmas küzdelmet kellett folytatniuk a nemzeti tanács munkatársainak, hogy a nemzeti közösségek jogai ne sérüljenek.

Gordana Čomić a megbeszélésen kijelentette, hogy az elkövetkező időszakban közösen szeretnék realizálni a kisebbségek oktatási és kulturális céljait. Arra bíztatta a nemzeti közösségek tagjait, hogy mondják el, milyen Szerbiában szeretnének élni 2030-ban.

Ha együtt írjuk a történetet, akkor lesz jó a többségnek és a kisebbségeknek is,

mondta az emberi- és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter.

A találkozón kiemelték a vajdasági magyar sajtó rendkívül fontos szerepét, illetve példaértékűnek nevezték a Magyarországgal való együttműködést is.

Gordana Čomić ma egyeztetett a Bunyevác Nemzeti Tanács vezetőivel is, tegnap pedig a Horvát Nemzeti Tanácsban tárgyalt.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A bácskossuthfalvi helyi közösségi választáson a 18 képviselői hely egyikére 35 személy pályázott. A faluban voltak olyan jelöltek, akik hangos kampányt folytattak, ami helyi közösségi választások esetében nem szokványos. Az első, egyelőre nem hivatalos eredmények szerint a tanács tagjai kivétel nélkül a VMSZ által is...
2021. JÚNIUS 14.
[ 8:41 ]
Vasárnap nagyon sokan keresték fel a szombati tragédia helyszínét, a Kishegyes–Kúla-csatorna azon partszakaszát, ahol két tizenéves lelte halálát szombat délután. Tavaly fiatalok egy csoportja a csatorna egy távolabbi részén gépkocsival landolt a csatornában. Akkor ott hárman vesztették életüket. Egy 16 és egy 14 éves...
2021. JÚNIUS 13.
[ 19:29 ]
Tomislav Momirović építésügyi miniszter, Nebojša Šurlan, a Szerbiai Vasutak infrastruktúráért felelős vezérigazgatója, illetve Krsto Dubroja, a beruházás kivitelezéséért felelős Karin Komerc MD és az RZD International konzorciumának képviselője aláírták a Szabadka - Horgos vasút felújításáról szóló szerződést,...
2021. JÚNIUS 13.
[ 15:41 ]
Beolvasás folyamatban